Domowe nachosy

Autor: mbc

Ocena

Twoja ocena

Domowe nachosy

Składniki:

  • 200 g mąki tortowej Lubella
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 300 g wody
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 8 łyżek

Jak przygotować:

W misce wymieszać mąkę i wszystkie przyprawy. Wodę z olejem zagotować i dodać do mąki z przyprawami. Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką i lekko wyrobić. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto podzielić na trzy części i rozwałkować na cieniutki placek na podsypanej mąką stolnicy. Pokroić w trójkąty, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut.

Informacje dodatkowe

Kategoria: przekąski

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 3 porcje

Trudność: średnie

Przepis: znaleziony

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



przekąski: podobne przepisy

  • Grzanki czosnkowe z pieczarkami

    snowLady

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2010-04-19

    Chleb tostowy Czosnek Pieczarki Zioła prowansalskie Sól Olej Pieczarki smażymy na oleju. Grzanki najpierw pieczemy z 1 strony następnie smarujemy ją masłem i zgniecionym czosnkiem. Grzanka ląduje dalej na patelnie czosnkiem do góry. Jak ktoś lubi można posypać ziołami prowansalskimi, posypać...

    więcej

    Grzanki czosnkowe z pieczarkami
  • Śledzie w oleju

    Magda

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-04-16

    Śledzie przepłukujemy pod bieżącą wodą, kroimy na mniejsze kawałki (ok. 3-4 szt. z jednego fileta). Układamy w misce, skrapiamy sokiem z cytryny. Kroimy 2-3 duże celule na prążki i pokrywamy nią śledzie, dodajemy jeszcze pokrojoną paprykę i natkę pietruszki. Całość polewamy...

    więcej

  • Sos czosnkowy do mięs, frytek, pizzy, kurczaka i jajek

    snowLady

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2012-06-16

    1. Majonez wymieszać ze śmietaną w proporcji 1:1. Wersja light to zmienić śmietanę jogurtem naturalnym. 2. Dodać przeciśnięty czosnek ( na 2 łyżki majonezu - ząbek, na 4 łyżki 2 ząbki czosnku) 3. Całość doprawić solą i ziołami prowansalskimi albo oregano.

    więcej

    Sos czosnkowy do mięs, frytek, pizzy, kurczaka i jajek
  • Gofry ze szparagami na wiosenne śniadanie

    Redakcja1

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2017-05-15

    1. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, na patelni, na małym ogniu. 2. Szparagi gotujemy do miękkości (ok.10min.) w lekko posolonej i posłodzonej wodzie, następnie odcedzamy. 3. Na gofry Dan Cake wykładamy połowę podsmażonej szynki, układamy po cztery szparagi i kładziemy po plastrze...

    więcej

    Gofry ze szparagami na wiosenne śniadanie
  • Pasta jajeczna z serem żółtym MSM Mońki Gouda

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-11-30

    Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo i odstawić w celu wystudzenia. Ser żółty MSM Mońki Gouda zetrzeć na tarce do miski. Do sera wsypać drobno posiekane por i cebulę, a następnie obrane jajka. Można je poszatkować widelcem w misce. Do zawartości dodać łyżkę majonezu i 2...

    więcej

      Pasta jajeczna z serem żółtym MSM Mońki Gouda
»kategorie: