Domowe nachosy

Autor: mbc

Ocena

Twoja ocena

Domowe nachosy

Składniki:

  • 200 g mąki tortowej Lubella
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 300 g wody
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 8 łyżek

Jak przygotować:

W misce wymieszać mąkę i wszystkie przyprawy. Wodę z olejem zagotować i dodać do mąki z przyprawami. Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką i lekko wyrobić. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto podzielić na trzy części i rozwałkować na cieniutki placek na podsypanej mąką stolnicy. Pokroić w trójkąty, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut.

Informacje dodatkowe

Kategoria: przekąski

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 3 porcje

Trudność: średnie

Przepis: znaleziony

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



przekąski: podobne przepisy

  • tosty francuskie

    Ewa

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2008-09-02

    1. Na patelni rozgrzewamy olej - najlepiej smaży się, gdy po włożeniu kromki chleba w połowie "nurkuje" w oleju, ale wtedy też bardziej nasiąka tłuszczem, więc jak kto lubi ... 2. W tym czasie rozbijamy jajko widelcem na jednolitą masę (tak jak do panierek); w zależności...

    więcej

  • Wytrawne gofry z serem żółtym, cukinią i ziołami

    redaktor

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2016-11-29

    Cukinię zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Mąkę, żółtka, mleko, olej, proszek do pieczenia oraz sól połączyć i miksować do otrzymania jednolitej masy. Ciasto powinno mieć odpowiednią gęstość (taką jak w przypadku ciasta na naleśniki). W osobnej misce ubić białka na sztywno i...

    więcej

    Wytrawne gofry z serem żółtym, cukinią i ziołami
  • Tosty z mozzarellą

    snowLady

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2010-01-23

    1.Kromki posmarować masłem. 2.Na 2 z nich nałożyć 2 plastry sera i plaster pomidora. 3.Posypujemy posiekaną bazylią ale nie za dużo. 4. Pieczemy w opiekaczu.

    więcej

  • Ostra babeczka

    Gastrosfera

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2012-09-25

    Twaróg dokładnie wymieszać z pokrojoną w kostkę papryką świeżą. Dodać paprykę słodką i ostrą, oraz sól do smaku. Pastę wyłożyć do tartaletek i udekorować gałązkami koperku. Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, poleca pastę paprykową ostrą z Kruchymi babeczkami do...

    więcej

    Ostra babeczka
  • Pasta herbaciany łosoś

    buszująca w garach

    do 10 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-02-21

    1. Włożyć razem plastry łososia, masło, zawartość torebek herbacianych, łyżkę wody i koperek do miksera. Następnie całość zmiksować, aż do uzyskania jednolitego koloru. 2. Podawać na talerzach z chlebem.

    więcej

    Pasta herbaciany łosoś
»kategorie: