Domowe nachosy

Autor: mbc

Ocena

Twoja ocena

Domowe nachosy

Składniki:

  • 200 g mąki tortowej Lubella
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 300 g wody
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 8 łyżek

Jak przygotować:

W misce wymieszać mąkę i wszystkie przyprawy. Wodę z olejem zagotować i dodać do mąki z przyprawami. Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką i lekko wyrobić. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto podzielić na trzy części i rozwałkować na cieniutki placek na podsypanej mąką stolnicy. Pokroić w trójkąty, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut.

Informacje dodatkowe

Kategoria: przekąski

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 3 porcje

Trudność: średnie

Przepis: znaleziony

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



przekąski: podobne przepisy

  • Kieszonki w cieście francuskim

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-08-06

    Ciasto francuskie rozmrażamy i kroimy w kwadraty o boku 12 cm. Parówki Paryżanki kroimy wzdłuż i wkładamy w nacięcie kawałek sera. Następnie Paryżanki układamy w cieście, zaginając rogi do środka. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem, zgodnie z zaleceniami producenta ciasta. Podajemy z...

    więcej

    Kieszonki w cieście francuskim
  • Ślimaczki z ciasta francuskiego

    Redaktor

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2016-08-30

    Szynkę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażyć na oleju, aż z pieczarek odparuje woda. Wystudzić, dodać starty ser, suszone pomidory pokrojone w paseczki i drobno posiekaną kapustę. Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz dokładnie wymieszać. Na płaty ciasta francuskiego...

    więcej

    Ślimaczki z ciasta francuskiego
  • Parówki panierowane z sosem wiosennym

    Gastrosfera

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2013-09-25

    1.Każdą parówkę owinąć w plaster sera żółtego, a następnie panierować w mące, jajku, bułce tartej i jeszcze raz w jajku i bułce. Usmażyć na głębokim oleju, na złoty kolor. Podawać z sosem wiosennym. 2.Sos wiosenny Wszystkie zioła: koperek, natka pietruszki i szczypior posiekać,...

    więcej

    Parówki panierowane z sosem wiosennym
  • CAMEMBERT z ananasem

    eve_gryzie

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-03-19

    1. Serki kroimy w poprzek na połowę, obtaczamy w roztrzepanych widelcem żółtkach (gdy są zbyt gęste, można dodać łyżeczkę śmietanki), panierujemy w tartej bułce z orzechami, 2. smażymy na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. 3. Na talerzykach układamy usmażone porcje, na wierzchu...

    więcej

  • Tosty z pomidorami i ziołami

    BiBi

    powyżej 20 minut, dla orłów, 10-20zł, 2008-08-27

    1. Bagietkę pokroić ukośnie na kilka(naście) kromek i opiec w piekarniku. 2. Obrany czosnek posypać solą, rozgnieść, dodać masła, wymieszać. Tak zrobionym masłem czosnkowym posmarować bagietki. 3. Każdy pomidor pokroić na grube plastry i ułożyć je na papierowym ręczniku. Zioła drobno...

    więcej

»kategorie: