Bataty zapiekane z pieczarkami i serem żółtym

Autor: redaktor

Ocena

Twoja ocena

Bataty zapiekane z pieczarkami i serem żółtym

Składniki:

  • 5-6 dużych batatów
  • kilka łyżek oleju do wysmarowanie blachy
  • łyżka masła
  • 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • 200 g pieczarek
  • sól. pieprz do smaku (najlepiej grubo mielony)
  • listki pi

Jak przygotować:

Bataty dokładnie umyć i nie obierać. Podgotować w osolonej wodzie 15 min, przekroić na pół, wydrążyć częściowo środki aby zrobić miejsce na farsz. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na maśle na wolnym ogniu, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z pozostałym miąższem ziemniaków. Farsz ułożyć w wydrążonych batatach. Z wierzchu posypać grubą warstwą startego sera. Na wysmarowaną olejem blachę ułożyć bataty, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C przez ok. 15 min. Podawać udekorowane listkiem pietruszki.
Smacznego!

Informacje dodatkowe

Kategoria: przekąski

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja:

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



przekąski: podobne przepisy

  • Pasta kanapkowa

    Justysia

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-07-03

    Wszystkie składniki miksujemy. Następnie przyprawiamy i schładzamy. Posypujemy szczypiorkiem.

    więcej

  • Szybka Kolacja

    banalnielatwe

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2013-05-01

    1.Podsmaż cebulkę na maśle 2.Ugotuj parówki 3.Przekrój bułkę i posmaruj masłem 4.Potnij parówkę w plasterki 5.Zetrzyj ser i posyp nim parówki 6.Połóż na to cebulkę 7.Polej ketchupem SMACZNEGO ;)

    więcej

  • domowe mc muffiny JAJKO I BEKON.

    ttk

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2012-03-26

    1. na patelni posmażyć kilka plasterków szynki lub boczku do zrumienienia i 'skurczenia się'. 2. przygotować jedno jajko sadzone - koniecznie obsmażyć je z obu stron. 3. pomidora pokroić w plasterki. 4. 2 kromki chleba zrumienić w tosterze, a następnie ciepłe posmarować...

    więcej

  • Pasta jajeczno-szynkowa

    Justysia

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-07-03

    Masło ucieramy z sokiem z cytryny. Szynkę siekamy dość drobno. Jajka siekamy i mieszamy ze śmietaną, dodajemy je do szyni i masła. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy do lodówki.

    więcej

  • Grillowane pieczarki z żółtym serem

    gastrosfera

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2013-05-20

    Pieczarki oczyścić i umyć, następnie wyciąć ogonki, oprószyć solą i zmielonym pieprzem. Środki pieczarek wypełnić startym na tarce serem żółtym i ułożyć na ruszcie lub posmarowanej olejem tacce aluminiowej. Grillować ok. 10 minut. Pod koniec grillowania przykryć pieczarki tacką dla...

    więcej

»kategorie: