Bataty zapiekane z pieczarkami i serem żółtym

Autor: redaktor

Ocena

Twoja ocena

Bataty zapiekane z pieczarkami i serem żółtym

Składniki:

  • 5-6 dużych batatów
  • kilka łyżek oleju do wysmarowanie blachy
  • łyżka masła
  • 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • 200 g pieczarek
  • sól. pieprz do smaku (najlepiej grubo mielony)
  • listki pi

Jak przygotować:

Bataty dokładnie umyć i nie obierać. Podgotować w osolonej wodzie 15 min, przekroić na pół, wydrążyć częściowo środki aby zrobić miejsce na farsz. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na maśle na wolnym ogniu, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z pozostałym miąższem ziemniaków. Farsz ułożyć w wydrążonych batatach. Z wierzchu posypać grubą warstwą startego sera. Na wysmarowaną olejem blachę ułożyć bataty, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C przez ok. 15 min. Podawać udekorowane listkiem pietruszki.
Smacznego!

Informacje dodatkowe

Kategoria: przekąski

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja:

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



przekąski: podobne przepisy

  • OWSIANKA Z MIGDAŁAMI I TRUSKAWKAMI

    Żyj smacznie i zdrowo

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2016-04-08

    1. Pokrój w kostkę 5 truskawek. Wsyp do rondelka płatki owsiane i zalej je mlekiem. 2. Gotuj przez 1-2 minuty od momentu zagotowania. Płatki migdałów praż w piekarniku ustawionym na 160 °C przez 5 minut. 3. Gotową owsiankę wymieszaj z truskawkami pokrojonymi w kostkę. 4....

    więcej

    OWSIANKA Z MIGDAŁAMI I TRUSKAWKAMI
  • Marmurkowe jaja przepiórcze na sałatce z fasolki szparagowej

    kaja

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2012-03-09

    1. Jaja ugotować w wodzie z herbatą i solą. Następnie pokruszyć skorupkę ale jej nie zdejmować. 2. Włożyć jajka znów do wody z herbatą, ale już nie gotować. 3. Fasolkę ugotować w wodzie z solą i cukrem. Odcedzić, dodać tuńczyka w kawałkach, pomidory, plastry ogórka i cebuli. 4....

    więcej

    Marmurkowe jaja przepiórcze na sałatce z fasolki szparagowej
  • Rześka babeczka z pastą miętowo-cytrynową

    Gastrosfera

    10-20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2012-06-21

    1. Twaróg połączyć z jogurtem 2. Dodać kurkumę, cukier, sól do smaku 3. Wyrobić jednolitą masę 4. Dodać drobno pokrojoną miętę, pokrojoną w drobną kosteczkę skórkę cytrynową 5. Dokładnie wymieszać 6. Tartaletki Dan Cake napełnić pastą, udekorować listkami mięty i cząstkami...

    więcej

    Rześka babeczka z pastą miętowo-cytrynową
  • Owocowo-serowa choinka

    Gość

    do 10 minut, łatwe, 10-20zł, 2015-12-21

    Obcinamy dolną część bakłażana i kładziemy go na talerzu. Wbijamy w niego wykałaczki. Ser Edamski MSM Mońki kroimy w drobną kostkę. Obieramy mandarynkę, kroimy kiwi w plastry i myjemy winogrona. Nabijamy wszystkie składniki na wykałaczki. Na szczyt naszej owocowo-serowej choinki, nabijamy...

    więcej

    Owocowo-serowa choinka
  • Szynka w galarecie, z sosem z musztardy francuskiej i kaparów

    Mat. prasowe

    do 10 minut, łatwe, 10-20zł, 2013-08-01

    1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!

    więcej

    Szynka w galarecie, z sosem z musztardy francuskiej i kaparów
»kategorie: