Bananowy hot dog

Autor: hefalump (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • banany
  • olej
  • bułka do hot doga
  • orzeszki ziemne (niesolone)
  • bita śmietana
  • sok z cytryny

Jak przygotować:

1. Bułkę do hot doga (ew. odpowiedniej długości kawałek bagietki) przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć część miękkiego środka. Połówki opiec w tosterze lub piekarniku.
2. Orzeszki ziemne grubo posiekać, uprażyć na patelni (najlepiej bez tłuszczu), aż zaczną intensywnie pachnieć. Odłożyć do osobnego naczynia.
3. Banan umyć, obrać ze skórki, odciąć końce, obrać z włókien. Smażyć na średnim ogniu (już z dodatkiem oliwy), aż się zarumieni. Lekko skropić sokiem z cytryny.
4. Banan zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu, układając na ręczniku kuchennym. Jeszcze gorący banan ułożyć na połówce bułki, posypać prażonymi orzeszkami ziemnymi i przykryć drugą połówką bułki.
5. Udekorować bitą śmietaną.

Informacje dodatkowe

Kategoria: przekąski

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: 10-20 minut

Porcja:

Trudność: średnie

Przepis: znaleziony

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



przekąski: podobne przepisy

  • Tortilla z kurczakiem

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-11-26

    Filet z kurczaka pokroić w paseczki, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na patelni na złoty kolor. Pokroić pomidora w cienkie plasterki, paprykę w paski, a marchewkę i por w cieniutkie paseczki. Tortillę podgrzać na suchej patelni, a następnie posmarować ją Sosem musztardowo-paprykowym Tarsmak,...

    więcej

    Tortilla z kurczakiem
  • Kanapki na szybko

    $eeN

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2011-03-25

    1.Kładziemy kromkę chleba na desce 2.Smarujemy kromkę masłem bądź margaryną 3.Posypujemy kromkę cukrem 4.I gotowe i możemy jeść

    więcej

  • Krewetki marynowane w zielonej herbacie

    buszująca w garach

    10-20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2011-09-15

    1.Zaparzyć herbatę w 150 ml gorącej wody. Do letniego naparu dodać czosnek, skórkę cytrynową i paprykę. 2.Krewetki oczyścić i włożyć do powstałej marynaty na min 2 godziny. 3.Krewetki usmażyć na oleju. Na patelni po usmażeniu krewetek z marynaty, wina i śmietany przygotować sos....

    więcej

    Krewetki marynowane w zielonej herbacie
  • KASZI NA GORĄCO Z BOCZKIEM I ŚLIWKĄ

    Andrzej Zamojski

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-06-08

    Składniki: ¼ kg kaszy – pęczak jęczmienny 1 kostka rosołowa ¼ łyżeczki pieprzu ziołowego 3-4 krople oliwy z oliwek 2 łyżeczki kaszy mannej 12 arkuszy papieru ryżowego 20 dag boczku wędzonego surowego 5 dag śliwek suszonych wędzonych 100 ml soku pomarańczowego sól - do smaku pieprz...

    więcej

  • Kieszonki w cieście francuskim

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-08-06

    Ciasto francuskie rozmrażamy i kroimy w kwadraty o boku 12 cm. Parówki Paryżanki kroimy wzdłuż i wkładamy w nacięcie kawałek sera. Następnie Paryżanki układamy w cieście, zaginając rogi do środka. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem, zgodnie z zaleceniami producenta ciasta. Podajemy z...

    więcej

    Kieszonki w cieście francuskim
»kategorie: