zapiekanka z ziemniaków

Autor: kloi (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ziemniaki
  • cebula
  • ser zółty
  • jajka
  • bułka tarta
  • sól pieprz oregano jarzynka
  • boczek wędzony

Jak przygotować:

1.Pól kilograma obranych i umytych ziemniaków skroić w plastry.
2.Gotować przez 15 min w osolonej jedną łyżką soli wodzie.
3.Odlać wodę.
4.30 dag boczku pokroić w drobną kosteczkę
5.30 dag żółtego sera zetrzeć na tarce
6.4 duże cebule pokroić w księżyce
7.w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym wykładać warstwy plastrów ziemniaków- a pomiędzy nimi ser, boczek i cebulę- wszystko posypując przyprawami
8.na wierzch wysypać trochę bułki tartej a na t roztrzepane 2 jajka z jarzynką
9.zapiekać w piekarniku( 180 stopni przez 35-40 min)

Informacje dodatkowe

Kategoria: potrawy z ziemniakami

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: dla 4 osób

Trudność: łatwe

Przepis: zasłyszany

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



potrawy z ziemniakami: podobne przepisy

  • ziemniaki po trydencku

    student

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-09-28

    1.ziemniaki obieramy i kroimy w talarki 2.podsmażamy pokrojoną w dość cienkie paski cebulę na patelni, dodajemy ziemniaki 3.smazymy chwilę po czym wlewamy ok. 1/2 litra mleka i zminiejszamy gaz 4. smażymy tak ok 15 min., doprawiamy i dodajemy starty ser żółty 5. trzymamy jeszcze chwilę na patelni

    więcej

  • Zapiekanka z ziemniaków

    Sylwusia

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2008-09-13

    1. Pół kilograma ziemniaków dokładnie umyj, obierz, pokrój na dość grube plastry. Obgotuj przez 5 minut w osolonej wodzie, odcedĹş na durszlaku. 2. 30 dag sera zetrzyj na tarce. Cebule obierz, potnij na krążki, boczek pokrój w kostkę. 3. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem, posyp tartą bułką....

    więcej

  • Ziemniaki z czosnkiem

    czarodziej oz

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-09-07

    1.ziemniaki obrane lub ze skórką ale wyszorowane, kroimy (ja lubię wzdłuż na 4 części, ale niektórzy wolą np. talarki)i wrzucamy do garnka z wodą na ogniu 2.czekamy aż woda zacznie wrzeć (można trochę posolić, a potem jeszcze z jakieś 5-10 min żeby pokipiały 3.w międzyczasie...

    więcej

  • tanie, łatwe kluski śląskie:P

    kloi

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-05-10

    1. gotujemy kg obranych ziemniaków 2. kiedy będą już chłodne przepuszczamy je przez maszynkę 3. tak sprasowane ziemniaki kładziemy na stolnicy, 4. odejmujemy 1/4 ziemniaków a w miejsce tego dosypujemy mąki ziemniaczanej 5. dodajemy tą oddzieloną wcześniej część ziemniaków, a także dwa całe...

    więcej

  • kopytka

    mahdalena

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2008-07-16

    ugotować i zmielić ziemniaki, wbić jaja, dodać sól, wszystko dobrze wymieszać, stopniowo dodawać mąkę (do uzyskania pulchnej masy); ciasto podzielić i uformować wałeczki nieco grubsze niż palec, ciąć pod kątem 45 stopni na paski grubości ok. 3cm; gotować ok. 3 minuty (do...

    więcej

»kategorie: