Zapiekanka z ziemniaków

Autor: Sylwusia

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ziemniaki
  • cebula
  • masło
  • ser zółty
  • jajka
  • śmietana
  • tarta bułka
  • curry
  • sól
  • pieprz
  • 30 dag wędzonego boczku
  • natka pietruszki

Jak przygotować:

1. Pół kilograma ziemniaków dokładnie umyj, obierz, pokrój na dość grube plastry. Obgotuj przez 5 minut w osolonej wodzie, odcedĹş na durszlaku.
2. 30 dag sera zetrzyj na tarce. Cebule obierz, potnij na krążki, boczek pokrój w kostkę.
3. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem, posyp tartą bułką. Układaj w nim ziemniaki, przesypując je tartym serem, cebulą i kostkami boczku. Przypraw ziołami.
4. 2 jajka roztrzep z 2 szklankami śmietany, polej potrawę, wierzch posyp resztą sera i przypraw.
5. Zapiekaj 25 minut w temp. 200 st.C. Przed podaniem posyp natką.

Informacje dodatkowe

Kategoria: potrawy z ziemniakami

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: dla 4 osób

Trudność: średnie

Przepis: znaleziony

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



potrawy z ziemniakami: podobne przepisy

  • Ziemniaczki ala student

    PiOrUn

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2011-03-09

    1.na rozgrzaną patelnię ze smalcem lub margaryną wrzucamy ziemniaki , które np zostały nam z obiadu bądź były ugotowane wcześniej 2.mieszamy aby się nie przypaliły 3.gdy skwierczą dodajemy magi (przyprawy do zup w płynie) 4.mieszamy 5. dodajemy oregano ilościowo zeleży kto ile lubi ja...

    więcej

  • Knedle ziemniaczane

    Sylwusia

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2008-08-30

    1. Ziemniaki (ok. 1kg) umyć i ugotować razem ze skórką. Ostudzić, obrać i przetrzeć na jednolitą masę. 2. Dodać 5-6 łyżek tartej bułki, posiekaną pietruszkę, 3-4 łyżki oleju, doprawić solą i pieprzem. 3. Uformować knedle wielkości orzecha włoskiego i smażyć na głębokiej patelni z...

    więcej

  • Ziemniaki prowansalskie

    BiBi

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2008-07-03

    Ziemniaki umyć, usunąć uszkodzone części, ugotować i pokroić w plastry. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć ziemniaki i dodać przyprawy (szczególnie obficie posypać je ziołami prowansalskimi), delikatnie posolić, a na koniec wyłożyć na talerz i przykryć paroma plasterkami sera.

    więcej

  • szybki obiad ziemniaczany

    Maja

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-06-29

    1.ostudzone ugotowane ziemniaki zemleć lub przepuścić przez prasownice 2.dodać 2 żółtka sól i gałkę muszkatałową do smaku,łyżkę masła 3.dobrze wygnieść ciasto,następnie robić wałeczki o grubości 2-3cm i długości 4-5cm.Każdy wałeczek obtoczyć w mące-jajku-bułce tartej i smażyć na...

    więcej

  • tanie, łatwe kluski śląskie:P

    kloi

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-05-10

    1. gotujemy kg obranych ziemniaków 2. kiedy będą już chłodne przepuszczamy je przez maszynkę 3. tak sprasowane ziemniaki kładziemy na stolnicy, 4. odejmujemy 1/4 ziemniaków a w miejsce tego dosypujemy mąki ziemniaczanej 5. dodajemy tą oddzieloną wcześniej część ziemniaków, a także dwa całe...

    więcej

»kategorie: