Zapiekanka z ziemniaków

Autor: Sylwusia

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ziemniaki
  • cebula
  • masło
  • ser zółty
  • jajka
  • śmietana
  • tarta bułka
  • curry
  • sól
  • pieprz
  • 30 dag wędzonego boczku
  • natka pietruszki

Jak przygotować:

1. Pół kilograma ziemniaków dokładnie umyj, obierz, pokrój na dość grube plastry. Obgotuj przez 5 minut w osolonej wodzie, odcedĹş na durszlaku.
2. 30 dag sera zetrzyj na tarce. Cebule obierz, potnij na krążki, boczek pokrój w kostkę.
3. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem, posyp tartą bułką. Układaj w nim ziemniaki, przesypując je tartym serem, cebulą i kostkami boczku. Przypraw ziołami.
4. 2 jajka roztrzep z 2 szklankami śmietany, polej potrawę, wierzch posyp resztą sera i przypraw.
5. Zapiekaj 25 minut w temp. 200 st.C. Przed podaniem posyp natką.

Informacje dodatkowe

Kategoria: potrawy z ziemniakami

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: dla 4 osób

Trudność: średnie

Przepis: znaleziony

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



potrawy z ziemniakami: podobne przepisy

  • Kotleciki ziemniaczane

    Mała czarna

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-09-05

    1.Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki(mogą być takie które zostały po obiedzie)rozgniatamy na jednolitą masę 2.Do ziemniaków dodajemy 1-2 jajka, trochę mąki i pokrojoną w kostkę i zrumienioną na oleju cebulkę 3.Wyrabiamy ciasto tak aby wszystko się połączyło 4.Z ciasta...

    więcej

  • Pieczone ziemniaki

    Mosti

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2008-09-15

    1.Nastaw piekarnik na 240 stopni. Rozpuść ok 3 łyżek masła 2.Ziemniaki obierz i natnij w kilkumetrowych odstępach (najlepiej ziemniaka przyłóż do deseczki i nacinaj do momentu zatrzymania się noża na desce) 3.Ziemniaki poukładaj na brytfannie nacięciami do góry, polej częścią masła i...

    więcej

  • zapiekanka ziemniaczana z matiasami

    Muszka

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2011-06-29

    1.Obrać ziemniaki i cebule. Pokroić je w cieńkie plasterki. Matiasy pokroić w kostkę 2. Do żaroodpornego naczynia układać na przemian warstwami ziemniaki, cebule i matiasy. Na koniec polać wszystko śmietana (byle nie słodką :)), popieprzyć i dodać około dwie łyżeczki masła 3. Wstawić do...

    więcej

  • Knedle ziemniaczane

    Sylwusia

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2008-08-30

    1. Ziemniaki (ok. 1kg) umyć i ugotować razem ze skórką. Ostudzić, obrać i przetrzeć na jednolitą masę. 2. Dodać 5-6 łyżek tartej bułki, posiekaną pietruszkę, 3-4 łyżki oleju, doprawić solą i pieprzem. 3. Uformować knedle wielkości orzecha włoskiego i smażyć na głębokiej patelni z...

    więcej

  • Ziemniaki z czosnkiem

    czarodziej oz

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-09-07

    1.ziemniaki obrane lub ze skórką ale wyszorowane, kroimy (ja lubię wzdłuż na 4 części, ale niektórzy wolą np. talarki)i wrzucamy do garnka z wodą na ogniu 2.czekamy aż woda zacznie wrzeć (można trochę posolić, a potem jeszcze z jakieś 5-10 min żeby pokipiały 3.w międzyczasie...

    więcej

»kategorie: