Smażone ziemniaki

Autor: Mosti (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ziemniaki
  • czosnek
  • masło
  • olej
  • Zioła świeże lub suszone
  • Sól

Jak przygotować:

1.Ziemniaczki powinny być raczej małe i tej samej wielkości, jeśli takich nie mamy to można je pokroić na pół lub na ćwiartki. (Najlepsze są młode ziemniaki albo nie bardzo stare. Tak wiec przepis nadaje się od późnej wiosny do jesieni) Obieramy, myjemy i osuszamy (żeby nam olej nie pryskał).
2. W garnku rozgrzewamy na dnie oliwę i wrzucamy ziemniaki. Smażymy na złoty kolor często mieszając aby nie przywarły. (nie przykrywamy garnka)
3.Odlewamy część oliwy i wrzucamy masło (łyżkę lub dwie)oraz przeciśnięty ząbek czosnku i dusimy aż będą miękkie w środku. Sypiemy solą i ziołami i podajemy w tym masełku w którym się dusiły.


Informacje dodatkowe:

Uwaga na pryskający tłuszcz, szczególnie przy mieszaniu podczas duszeniu na masełku gdyż woda może kapać z pokrywki. Zioła pasują wszystkie ale najbardziej tymianek. Smaczne są z majonezem, a gdy go brak z keczupem lub solo.

Informacje dodatkowe

Kategoria: potrawy z ziemniakami

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 10 ziemniaków

Trudność: średnie

Przepis: znaleziony

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



potrawy z ziemniakami: podobne przepisy

  • Ziemniaczki ala student

    PiOrUn

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2011-03-09

    1.na rozgrzaną patelnię ze smalcem lub margaryną wrzucamy ziemniaki , które np zostały nam z obiadu bądź były ugotowane wcześniej 2.mieszamy aby się nie przypaliły 3.gdy skwierczą dodajemy magi (przyprawy do zup w płynie) 4.mieszamy 5. dodajemy oregano ilościowo zeleży kto ile lubi ja...

    więcej

  • Sałatka z ziemniaków i parówek

    hefalump

    powyżej 20 minut, dla orłów, 10-20zł, 2008-07-02

    Ziemniaki (5-6 sztuk) ugotować w mundurkach, przestudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę (ewentualnie bardzo drobno posiekać) i rozetrzeć z odrobiną soli. Ziemniaki polać niewielką ilością oliwy i dodać czosnek. Pieczarki (4 duże...

    więcej

  • Hiszpańska tortilla z ziemniakami

    snowLady

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2012-02-27

    1. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki i opłukać. Na patelni rozgrzać tyle oleju aby zakrył dno. Wrzucić ziemniaki i często mieszając podsmażyć je. 2. Gdy ziemniaki są już miękkie dodać posiekaną cebulę w piórka, oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Mieszać aż całość będzie miękka....

    więcej

    Hiszpańska tortilla z ziemniakami
  • kopytka

    mahdalena

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2008-07-16

    ugotować i zmielić ziemniaki, wbić jaja, dodać sól, wszystko dobrze wymieszać, stopniowo dodawać mąkę (do uzyskania pulchnej masy); ciasto podzielić i uformować wałeczki nieco grubsze niż palec, ciąć pod kątem 45 stopni na paski grubości ok. 3cm; gotować ok. 3 minuty (do...

    więcej

  • Zapiekanka z ziemniaków

    Sylwusia

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2008-09-13

    1. Pół kilograma ziemniaków dokładnie umyj, obierz, pokrój na dość grube plastry. Obgotuj przez 5 minut w osolonej wodzie, odcedĹş na durszlaku. 2. 30 dag sera zetrzyj na tarce. Cebule obierz, potnij na krążki, boczek pokrój w kostkę. 3. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem, posyp tartą bułką....

    więcej

»kategorie: