Smażone ziemniaki

Autor: Mosti (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ziemniaki
  • czosnek
  • masło
  • olej
  • Zioła świeże lub suszone
  • Sól

Jak przygotować:

1.Ziemniaczki powinny być raczej małe i tej samej wielkości, jeśli takich nie mamy to można je pokroić na pół lub na ćwiartki. (Najlepsze są młode ziemniaki albo nie bardzo stare. Tak wiec przepis nadaje się od późnej wiosny do jesieni) Obieramy, myjemy i osuszamy (żeby nam olej nie pryskał).
2. W garnku rozgrzewamy na dnie oliwę i wrzucamy ziemniaki. Smażymy na złoty kolor często mieszając aby nie przywarły. (nie przykrywamy garnka)
3.Odlewamy część oliwy i wrzucamy masło (łyżkę lub dwie)oraz przeciśnięty ząbek czosnku i dusimy aż będą miękkie w środku. Sypiemy solą i ziołami i podajemy w tym masełku w którym się dusiły.


Informacje dodatkowe:

Uwaga na pryskający tłuszcz, szczególnie przy mieszaniu podczas duszeniu na masełku gdyż woda może kapać z pokrywki. Zioła pasują wszystkie ale najbardziej tymianek. Smaczne są z majonezem, a gdy go brak z keczupem lub solo.

Informacje dodatkowe

Kategoria: potrawy z ziemniakami

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 10 ziemniaków

Trudność: średnie

Przepis: znaleziony

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



potrawy z ziemniakami: podobne przepisy

  • Kotleciki ziemniaczane

    Mała czarna

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-09-05

    1.Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki(mogą być takie które zostały po obiedzie)rozgniatamy na jednolitą masę 2.Do ziemniaków dodajemy 1-2 jajka, trochę mąki i pokrojoną w kostkę i zrumienioną na oleju cebulkę 3.Wyrabiamy ciasto tak aby wszystko się połączyło 4.Z ciasta...

    więcej

  • szybki obiad ziemniaczany

    Maja

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-06-29

    1.ostudzone ugotowane ziemniaki zemleć lub przepuścić przez prasownice 2.dodać 2 żółtka sól i gałkę muszkatałową do smaku,łyżkę masła 3.dobrze wygnieść ciasto,następnie robić wałeczki o grubości 2-3cm i długości 4-5cm.Każdy wałeczek obtoczyć w mące-jajku-bułce tartej i smażyć na...

    więcej

  • ziemniaki po trydencku

    student

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-09-28

    1.ziemniaki obieramy i kroimy w talarki 2.podsmażamy pokrojoną w dość cienkie paski cebulę na patelni, dodajemy ziemniaki 3.smazymy chwilę po czym wlewamy ok. 1/2 litra mleka i zminiejszamy gaz 4. smażymy tak ok 15 min., doprawiamy i dodajemy starty ser żółty 5. trzymamy jeszcze chwilę na patelni

    więcej

  • kopytka

    mahdalena

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2008-07-16

    ugotować i zmielić ziemniaki, wbić jaja, dodać sól, wszystko dobrze wymieszać, stopniowo dodawać mąkę (do uzyskania pulchnej masy); ciasto podzielić i uformować wałeczki nieco grubsze niż palec, ciąć pod kątem 45 stopni na paski grubości ok. 3cm; gotować ok. 3 minuty (do...

    więcej

  • Ziemniaki prowansalskie

    BiBi

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2008-07-03

    Ziemniaki umyć, usunąć uszkodzone części, ugotować i pokroić w plastry. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć ziemniaki i dodać przyprawy (szczególnie obficie posypać je ziołami prowansalskimi), delikatnie posolić, a na koniec wyłożyć na talerz i przykryć paroma plasterkami sera.

    więcej

»kategorie: