Smażone ziemniaki

Autor: Mosti (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ziemniaki
  • czosnek
  • masło
  • olej
  • Zioła świeże lub suszone
  • Sól

Jak przygotować:

1.Ziemniaczki powinny być raczej małe i tej samej wielkości, jeśli takich nie mamy to można je pokroić na pół lub na ćwiartki. (Najlepsze są młode ziemniaki albo nie bardzo stare. Tak wiec przepis nadaje się od późnej wiosny do jesieni) Obieramy, myjemy i osuszamy (żeby nam olej nie pryskał).
2. W garnku rozgrzewamy na dnie oliwę i wrzucamy ziemniaki. Smażymy na złoty kolor często mieszając aby nie przywarły. (nie przykrywamy garnka)
3.Odlewamy część oliwy i wrzucamy masło (łyżkę lub dwie)oraz przeciśnięty ząbek czosnku i dusimy aż będą miękkie w środku. Sypiemy solą i ziołami i podajemy w tym masełku w którym się dusiły.


Informacje dodatkowe:

Uwaga na pryskający tłuszcz, szczególnie przy mieszaniu podczas duszeniu na masełku gdyż woda może kapać z pokrywki. Zioła pasują wszystkie ale najbardziej tymianek. Smaczne są z majonezem, a gdy go brak z keczupem lub solo.

Informacje dodatkowe

Kategoria: potrawy z ziemniakami

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 10 ziemniaków

Trudność: średnie

Przepis: znaleziony

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



potrawy z ziemniakami: podobne przepisy

  • Zapiekanka z ziemniaków

    Sylwusia

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2008-09-12

    1. Pół kilograma ziemniaków dokładnie umyj, obierz, pokrój na dość grube plastry. Obgotuj przez 5 minut w osolonej wodzie, odcedĹş na durszlaku. 2. 30 dag sera zetrzyj na tarce. Cebule obierz, potnij na krążki, boczek pokrój w kostkę. 3. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem, posyp tartą bułką....

    więcej

  • Pieczone ziemniaczki z "farszem" ^^

    Marcin ak. Vesso

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-08-21

    1. na początek myjemy dokładnie ziemniaki (ja robię to z młodych ziemniaczków które teraz kosztują 50-60gr/kg nie wiem jak wyjdzie to ze starych :P) i przekrawamy je na pół 2. Wykrawamy środki z ziemniaków tworząc takie łódeczki, które następnie układamy na brytfance (to co...

    więcej

  • Hiszpańska tortilla z ziemniakami

    snowLady

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2012-02-27

    1. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki i opłukać. Na patelni rozgrzać tyle oleju aby zakrył dno. Wrzucić ziemniaki i często mieszając podsmażyć je. 2. Gdy ziemniaki są już miękkie dodać posiekaną cebulę w piórka, oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Mieszać aż całość będzie miękka....

    więcej

    Hiszpańska tortilla z ziemniakami
  • Chrupiące placuszki z ziemniaków

    Dawid

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2010-12-06

    1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (mogą być te co zostały np. po wczorajszym obiedzie - z 3 średnich ziemniaków wychodzą dwa kotlety.). 2. Rozgnieść i uformować płaskie placuszki/kotleciki. 3. Zamoczyć z dwóch stron w mleku, a następnie w bułce tartej. 4. Smażyć na niewielkiej...

    więcej

    Chrupiące placuszki z ziemniaków
  • Pieczone ziemniaki

    Mosti

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2008-09-15

    1.Nastaw piekarnik na 240 stopni. Rozpuść ok 3 łyżek masła 2.Ziemniaki obierz i natnij w kilkumetrowych odstępach (najlepiej ziemniaka przyłóż do deseczki i nacinaj do momentu zatrzymania się noża na desce) 3.Ziemniaki poukładaj na brytfannie nacięciami do góry, polej częścią masła i...

    więcej

»kategorie: