Smażone ziemniaki

Autor: Mosti (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ziemniaki
  • czosnek
  • masło
  • olej
  • Zioła świeże lub suszone
  • Sól

Jak przygotować:

1.Ziemniaczki powinny być raczej małe i tej samej wielkości, jeśli takich nie mamy to można je pokroić na pół lub na ćwiartki. (Najlepsze są młode ziemniaki albo nie bardzo stare. Tak wiec przepis nadaje się od późnej wiosny do jesieni) Obieramy, myjemy i osuszamy (żeby nam olej nie pryskał).
2. W garnku rozgrzewamy na dnie oliwę i wrzucamy ziemniaki. Smażymy na złoty kolor często mieszając aby nie przywarły. (nie przykrywamy garnka)
3.Odlewamy część oliwy i wrzucamy masło (łyżkę lub dwie)oraz przeciśnięty ząbek czosnku i dusimy aż będą miękkie w środku. Sypiemy solą i ziołami i podajemy w tym masełku w którym się dusiły.


Informacje dodatkowe:

Uwaga na pryskający tłuszcz, szczególnie przy mieszaniu podczas duszeniu na masełku gdyż woda może kapać z pokrywki. Zioła pasują wszystkie ale najbardziej tymianek. Smaczne są z majonezem, a gdy go brak z keczupem lub solo.

Informacje dodatkowe

Kategoria: potrawy z ziemniakami

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 10 ziemniaków

Trudność: średnie

Przepis: znaleziony

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



potrawy z ziemniakami: podobne przepisy

  • Ziemniaki prowansalskie

    BiBi

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2008-07-03

    Ziemniaki umyć, usunąć uszkodzone części, ugotować i pokroić w plastry. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć ziemniaki i dodać przyprawy (szczególnie obficie posypać je ziołami prowansalskimi), delikatnie posolić, a na koniec wyłożyć na talerz i przykryć paroma plasterkami sera.

    więcej

  • Pieczone ziemniaczki z "farszem" ^^

    Marcin ak. Vesso

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-08-21

    1. na początek myjemy dokładnie ziemniaki (ja robię to z młodych ziemniaczków które teraz kosztują 50-60gr/kg nie wiem jak wyjdzie to ze starych :P) i przekrawamy je na pół 2. Wykrawamy środki z ziemniaków tworząc takie łódeczki, które następnie układamy na brytfance (to co...

    więcej

  • zapiekanka ziemniaczana z matiasami

    Muszka

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2011-06-29

    1.Obrać ziemniaki i cebule. Pokroić je w cieńkie plasterki. Matiasy pokroić w kostkę 2. Do żaroodpornego naczynia układać na przemian warstwami ziemniaki, cebule i matiasy. Na koniec polać wszystko śmietana (byle nie słodką :)), popieprzyć i dodać około dwie łyżeczki masła 3. Wstawić do...

    więcej

  • Omlet prawie hiszpański

    Pyza

    powyżej 20 minut, średnie, do 10zł, 2010-05-05

    składniki: *4 jajka *4 łyżki mleka *2 nieduże ziemniaki *1 cebulka *10 dkg wędzonego chudego boczku *4 łyżeczki oliwy *2 czubate łyżki posiekanego szczypioru *do smaku: sól, pieprz mielony *ew. 4 łyżki tartego żółtego sera sposób przygotowania: Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w m/w centymetrową...

    więcej

    Omlet prawie hiszpański
  • Smażone ziemniaki

    Mosti

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2010-03-04

    1.Ziemniaczki powinny być raczej małe i tej samej wielkości, jeśli takich nie mamy to można je pokroić na pół lub na ćwiartki. (Najlepsze są młode ziemniaki albo nie bardzo stare. Tak wiec przepis nadaje się od późnej wiosny do jesieni) Obieramy, myjemy i osuszamy (żeby nam olej nie...

    więcej

»kategorie: