Smażone ziemniaki

Autor: Mosti (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ziemniaki
  • czosnek
  • masło
  • olej
  • Zioła świeże lub suszone
  • Sól

Jak przygotować:

1.Ziemniaczki powinny być raczej małe i tej samej wielkości, jeśli takich nie mamy to można je pokroić na pół lub na ćwiartki. (Najlepsze są młode ziemniaki albo nie bardzo stare. Tak wiec przepis nadaje się od późnej wiosny do jesieni) Obieramy, myjemy i osuszamy (żeby nam olej nie pryskał).
2. W garnku rozgrzewamy na dnie oliwę i wrzucamy ziemniaki. Smażymy na złoty kolor często mieszając aby nie przywarły. (nie przykrywamy garnka)
3.Odlewamy część oliwy i wrzucamy masło (łyżkę lub dwie)oraz przeciśnięty ząbek czosnku i dusimy aż będą miękkie w środku. Sypiemy solą i ziołami i podajemy w tym masełku w którym się dusiły.


Informacje dodatkowe:

Uwaga na pryskający tłuszcz, szczególnie przy mieszaniu podczas duszeniu na masełku gdyż woda może kapać z pokrywki. Zioła pasują wszystkie ale najbardziej tymianek. Smaczne są z majonezem, a gdy go brak z keczupem lub solo.

Informacje dodatkowe

Kategoria: potrawy z ziemniakami

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 10 ziemniaków

Trudność: średnie

Przepis: znaleziony

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



potrawy z ziemniakami: podobne przepisy

  • Gołąbki

    zenon-a

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2008-09-12

    1. Ugotować 3/4 szkl. kaszy jęczmiennej. 2. 1 kg obranych ziemniaków zetrzeć na tarce i odcedzić z nadmiaru wody. 3. Drobno pokrojone pieczarki i 2 cebule podsmażyć na oleju. 4. Ziemniaki, cebulę, grzyby przełożyć do jednej miski, dodać przyprawy i wymieszać. Odstawić. 5. Duże liście kapusty...

    więcej

  • Smażone ziemniaki

    Mosti

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2010-03-04

    1.Ziemniaczki powinny być raczej małe i tej samej wielkości, jeśli takich nie mamy to można je pokroić na pół lub na ćwiartki. (Najlepsze są młode ziemniaki albo nie bardzo stare. Tak wiec przepis nadaje się od późnej wiosny do jesieni) Obieramy, myjemy i osuszamy (żeby nam olej nie...

    więcej

  • Duszone ziemniaki z kurczakiem i marchewka

    zlotowka

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-04-22

    Potrawa bardzo prosta i pewnie znana dla wielu. Szybka w przygotowaniu i smaczna. 1.Filet z kurczaka umyć i pokroić na średniej wielkości kostkę. 2.W Garnku rozgrzać 2 łyżki oleju. 3.Mięso wrzucić na rozgrzany olej. 4.Dodać ok 1 kg ziemniaków - średniej wielkości, pokrojonych na 4...

    więcej

    Duszone  ziemniaki z kurczakiem i marchewka
  • Hiszpańska tortilla z ziemniakami

    snowLady

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2012-02-27

    1. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki i opłukać. Na patelni rozgrzać tyle oleju aby zakrył dno. Wrzucić ziemniaki i często mieszając podsmażyć je. 2. Gdy ziemniaki są już miękkie dodać posiekaną cebulę w piórka, oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Mieszać aż całość będzie miękka....

    więcej

    Hiszpańska tortilla z ziemniakami
  • zapiekanka ziemniaczana z matiasami

    Muszka

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2011-06-29

    1.Obrać ziemniaki i cebule. Pokroić je w cieńkie plasterki. Matiasy pokroić w kostkę 2. Do żaroodpornego naczynia układać na przemian warstwami ziemniaki, cebule i matiasy. Na koniec polać wszystko śmietana (byle nie słodką :)), popieprzyć i dodać około dwie łyżeczki masła 3. Wstawić do...

    więcej

»kategorie: