Smażone ziemniaki

Autor: Mosti (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ziemniaki
  • czosnek
  • masło
  • olej
  • Zioła świeże lub suszone
  • Sól

Jak przygotować:

1.Ziemniaczki powinny być raczej małe i tej samej wielkości, jeśli takich nie mamy to można je pokroić na pół lub na ćwiartki. (Najlepsze są młode ziemniaki albo nie bardzo stare. Tak wiec przepis nadaje się od późnej wiosny do jesieni) Obieramy, myjemy i osuszamy (żeby nam olej nie pryskał).
2. W garnku rozgrzewamy na dnie oliwę i wrzucamy ziemniaki. Smażymy na złoty kolor często mieszając aby nie przywarły. (nie przykrywamy garnka)
3.Odlewamy część oliwy i wrzucamy masło (łyżkę lub dwie)oraz przeciśnięty ząbek czosnku i dusimy aż będą miękkie w środku. Sypiemy solą i ziołami i podajemy w tym masełku w którym się dusiły.


Informacje dodatkowe:

Uwaga na pryskający tłuszcz, szczególnie przy mieszaniu podczas duszeniu na masełku gdyż woda może kapać z pokrywki. Zioła pasują wszystkie ale najbardziej tymianek. Smaczne są z majonezem, a gdy go brak z keczupem lub solo.

Informacje dodatkowe

Kategoria: potrawy z ziemniakami

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 10 ziemniaków

Trudność: średnie

Przepis: znaleziony

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



potrawy z ziemniakami: podobne przepisy

  • Smażone ziemniaki

    Mosti

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2010-03-04

    1.Ziemniaczki powinny być raczej małe i tej samej wielkości, jeśli takich nie mamy to można je pokroić na pół lub na ćwiartki. (Najlepsze są młode ziemniaki albo nie bardzo stare. Tak wiec przepis nadaje się od późnej wiosny do jesieni) Obieramy, myjemy i osuszamy (żeby nam olej nie...

    więcej

  • Zapiekanka Studenta

    banalnielatwe

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2013-05-01

    1.Pokrój nieugotowane ziemniaki w plasterki 2.Plasterki poukładaj na dnie naczynia żaroodpornego 3.Na ziemniaki nasyp mięso mielone i plastry cebuli 4.Posyp grubo serem 5. Wstaw do piekarnika na 180'C na ok.25 minut 6. Nałóż na talerz i jeeedz!

    więcej

  • Knedle ziemniaczane

    Sylwusia

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2008-08-30

    1. Ziemniaki (ok. 1kg) umyć i ugotować razem ze skórką. Ostudzić, obrać i przetrzeć na jednolitą masę. 2. Dodać 5-6 łyżek tartej bułki, posiekaną pietruszkę, 3-4 łyżki oleju, doprawić solą i pieprzem. 3. Uformować knedle wielkości orzecha włoskiego i smażyć na głębokiej patelni z...

    więcej

  • Chrupiące placuszki z ziemniaków

    Dawid

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2010-12-06

    1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (mogą być te co zostały np. po wczorajszym obiedzie - z 3 średnich ziemniaków wychodzą dwa kotlety.). 2. Rozgnieść i uformować płaskie placuszki/kotleciki. 3. Zamoczyć z dwóch stron w mleku, a następnie w bułce tartej. 4. Smażyć na niewielkiej...

    więcej

    Chrupiące placuszki z ziemniaków
  • Sałatka z ziemniaków i parówek

    hefalump

    powyżej 20 minut, dla orłów, 10-20zł, 2008-07-02

    Ziemniaki (5-6 sztuk) ugotować w mundurkach, przestudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę (ewentualnie bardzo drobno posiekać) i rozetrzeć z odrobiną soli. Ziemniaki polać niewielką ilością oliwy i dodać czosnek. Pieczarki (4 duże...

    więcej

»kategorie: