Smażone ziemniaki

Autor: Mosti (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ziemniaki
  • czosnek
  • masło
  • olej
  • Zioła świeże lub suszone
  • Sól

Jak przygotować:

1.Ziemniaczki powinny być raczej małe i tej samej wielkości, jeśli takich nie mamy to można je pokroić na pół lub na ćwiartki. (Najlepsze są młode ziemniaki albo nie bardzo stare. Tak wiec przepis nadaje się od późnej wiosny do jesieni) Obieramy, myjemy i osuszamy (żeby nam olej nie pryskał).
2. W garnku rozgrzewamy na dnie oliwę i wrzucamy ziemniaki. Smażymy na złoty kolor często mieszając aby nie przywarły. (nie przykrywamy garnka)
3.Odlewamy część oliwy i wrzucamy masło (łyżkę lub dwie)oraz przeciśnięty ząbek czosnku i dusimy aż będą miękkie w środku. Sypiemy solą i ziołami i podajemy w tym masełku w którym się dusiły.


Informacje dodatkowe:

Uwaga na pryskający tłuszcz, szczególnie przy mieszaniu podczas duszeniu na masełku gdyż woda może kapać z pokrywki. Zioła pasują wszystkie ale najbardziej tymianek. Smaczne są z majonezem, a gdy go brak z keczupem lub solo.

Informacje dodatkowe

Kategoria: potrawy z ziemniakami

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 10 ziemniaków

Trudność: średnie

Przepis: znaleziony

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



potrawy z ziemniakami: podobne przepisy

  • zapiekanka z ziemniaków

    kloi

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-10-03

    1.Pól kilograma obranych i umytych ziemniaków skroić w plastry. 2.Gotować przez 15 min w osolonej jedną łyżką soli wodzie. 3.Odlać wodę. 4.30 dag boczku pokroić w drobną kosteczkę 5.30 dag żółtego sera zetrzeć na tarce 6.4 duże cebule pokroić w księżyce 7.w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym...

    więcej

  • Zapiekanka z ziemniaków

    Sylwusia

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2008-09-13

    1. Pół kilograma ziemniaków dokładnie umyj, obierz, pokrój na dość grube plastry. Obgotuj przez 5 minut w osolonej wodzie, odcedĹş na durszlaku. 2. 30 dag sera zetrzyj na tarce. Cebule obierz, potnij na krążki, boczek pokrój w kostkę. 3. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem, posyp tartą bułką....

    więcej

  • Gołąbki

    zenon-a

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2008-09-12

    1. Ugotować 3/4 szkl. kaszy jęczmiennej. 2. 1 kg obranych ziemniaków zetrzeć na tarce i odcedzić z nadmiaru wody. 3. Drobno pokrojone pieczarki i 2 cebule podsmażyć na oleju. 4. Ziemniaki, cebulę, grzyby przełożyć do jednej miski, dodać przyprawy i wymieszać. Odstawić. 5. Duże liście kapusty...

    więcej

  • Pieczone ziemniaki, chrupiące

    Ziemniaczana

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-11-07

    1.Ziemniaki obieramy, kroimy na 4 części. Najlepiej jak wybierzemy ziemniaki podobnej wielkości. 2.Gotujemy do miękkości. 3.Następnie wrzucamy na blaszkę albo do naczynia żaroodpornego, polewamy olejem i posypujemy ziołami. 4.Można też posypać tylko pieprzem i solą. 5. Pieczemy ok 40 minut w...

    więcej

    Pieczone ziemniaki, chrupiące
  • ZŁOCISTE ZIEMNIACZKI Z JOGURTEM GRECKIM

    pao77

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2012-09-07

    1.Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki lub półplasterki, przełożyć do miski, wsypać przyprawy i dokładnie wymieszać. 2.Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić ziemniaczki i smażyć. Można również ziemniaczki przygotować w piekarniku, przekładając je do wysmarowanej oliwą formy do...

    więcej

    ZŁOCISTE ZIEMNIACZKI Z JOGURTEM GRECKIM
»kategorie: