Pieczone ziemniaczki z "farszem" ^^

Autor: Marcin ak. Vesso

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ziemniaki
  • czosnek
  • olej
  • przyprawy: najlepiej papryka
  • pieprz i sól
  • szynka/szynka konser./co chcemy ^^

Jak przygotować:

1. na początek myjemy dokładnie ziemniaki (ja robię to z młodych ziemniaczków które teraz kosztują 50-60gr/kg nie wiem jak wyjdzie to ze starych :P) i przekrawamy je na pół
2. Wykrawamy środki z ziemniaków tworząc takie łódeczki, które następnie układamy na brytfance (to co wydrążymy nie wyrzucać!!)
3. Obieramy czosnek, przecinamy ząbki na pół i wkładamy do wydrążonych ziemniaków po połówce (ja dodaje też troszkę tłuszczu by fajnie się od środka przypiekły^^)
4. przyprawiamy lekko ziemniaczki, nalewamy trochę oleju bądź innego tłuszczu na brytfankę i wrzucamy do piekarnika na 200 stopni.
5. rozgrzewamy tłuszcz na patelni, wrzucamy pozostałości z ziemniaków.
Kiedy ziemniaki są lekko podsmażone wrzucamy drobno pokrojony czosnek/cebule + pokrojona szynka (ja używam mielonki wyborowej z puszki).
Kiedy na patelni już wszystko będzie gotowe podlewamy lekko wodą, przykrywamy pokrywką i zostawiamy tak (można doprawić wcześniej jak komu się podoba).
6. Kiedy mamy już upieczone ziemniaczki (ja czekam aż będą miękkie i spieczone) wkładamy to co mamy na patelni (najlepiej nie dodawać dużo tłuszczu z patelni by było zdrowsze;P) na ziemniaczki i znowu dopiekamy jakieś parę minut.



No i mamy super danie w jakieś 40 min~ co kosztuje nas jakieś 10 zł~ (ziemniaczki 1zl, szynka 3-4zł, czosnek 2zł, trochę tłuszczu i przyprawy ^^)

właśnie przed chwilką to jadłem i mi super smakuję
(sam to wymyśliłem i dopracowałem do perfekcji xD)


Informacje dodatkowe:

Nie spalcie domu xD
można podać z sosem czosnkowym jak komuś chce się robić chociaż bez sosu/ketchupu/majonezu/etc. też super smakuje :)
PS. zdjęcia nie mam bo za szybko zjadłem xD

Informacje dodatkowe

Kategoria: potrawy z ziemniakami

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: zależy ile chcesz ^^

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



potrawy z ziemniakami: podobne przepisy

  • Pieczone ziemniaczki z "farszem" ^^

    Marcin ak. Vesso

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-08-21

    1. na początek myjemy dokładnie ziemniaki (ja robię to z młodych ziemniaczków które teraz kosztują 50-60gr/kg nie wiem jak wyjdzie to ze starych :P) i przekrawamy je na pół 2. Wykrawamy środki z ziemniaków tworząc takie łódeczki, które następnie układamy na brytfance (to co...

    więcej

  • Chrupiące placuszki z ziemniaków

    Dawid

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2010-12-06

    1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (mogą być te co zostały np. po wczorajszym obiedzie - z 3 średnich ziemniaków wychodzą dwa kotlety.). 2. Rozgnieść i uformować płaskie placuszki/kotleciki. 3. Zamoczyć z dwóch stron w mleku, a następnie w bułce tartej. 4. Smażyć na niewielkiej...

    więcej

    Chrupiące placuszki z ziemniaków
  • łatwe kopytka

    kloi

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-05-22

    1. Ugotować pół kilograma obranych ziemniaków 2. Kiedy będą już chłodne należy je sprasować maszynką 3. Wyłożyć te zmielone ziemniaki na stolnicy i podzielić na 4 równe części. W miejsce 1 ćwiartki należy wsypać mąkę pszenną 4. Aby ciasto się lepiej kleiło trzeba dodać całe jajko 5. Wszystko...

    więcej

  • Ziemniaki z czosnkiem

    czarodziej oz

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-09-07

    1.ziemniaki obrane lub ze skórką ale wyszorowane, kroimy (ja lubię wzdłuż na 4 części, ale niektórzy wolą np. talarki)i wrzucamy do garnka z wodą na ogniu 2.czekamy aż woda zacznie wrzeć (można trochę posolić, a potem jeszcze z jakieś 5-10 min żeby pokipiały 3.w międzyczasie...

    więcej

  • kopytka

    mahdalena

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2008-07-16

    ugotować i zmielić ziemniaki, wbić jaja, dodać sól, wszystko dobrze wymieszać, stopniowo dodawać mąkę (do uzyskania pulchnej masy); ciasto podzielić i uformować wałeczki nieco grubsze niż palec, ciąć pod kątem 45 stopni na paski grubości ok. 3cm; gotować ok. 3 minuty (do...

    więcej

»kategorie: