Ocena
Twoja ocena
Składniki:
- ziemniaki
- mąka
- masło
- jajka
- bułka tarta
- sól
Jak przygotować:
1. Ugotować pół kilograma obranych ziemniaków
2. Kiedy będą już chłodne należy je sprasować maszynką
3. Wyłożyć te zmielone ziemniaki na stolnicy i podzielić na 4 równe części. W miejsce 1 ćwiartki należy wsypać mąkę pszenną
4. Aby ciasto się lepiej kleiło trzeba dodać całe jajko
5. Wszystko posolić i zagnieść
6. Można do środka dodać pokrojony szczypiorek
7. Dokładnie zagniecione ciasto formujemy w paski i kroimy nożem
8. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie jeszcze przez dwie minuty po wypłynięciu na powierzchnie
9. Wg mnie najlepiej smakują polane rozpuszczonym masełkiem z bułką tartą
Informacje dodatkowe
Kategoria: potrawy z ziemniakami
Przewidywana cena: do 10zł
Czas wykonania: powyżej 20 minut
Porcja: na 4 osoby
Trudność: łatwe
Przepis: zasłyszany
Dodaj komentarz
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.
potrawy z ziemniakami: podobne przepisy
-
Pieczone ziemniaczki z "farszem" ^^
Marcin ak. Vesso
powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-08-21
1. na początek myjemy dokładnie ziemniaki (ja robię to z młodych ziemniaczków które teraz kosztują 50-60gr/kg nie wiem jak wyjdzie to ze starych :P) i przekrawamy je na pół 2. Wykrawamy środki z ziemniaków tworząc takie łódeczki, które następnie układamy na brytfance (to co...
-
ziemniaki po trydencku
student
10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-09-28
1.ziemniaki obieramy i kroimy w talarki 2.podsmażamy pokrojoną w dość cienkie paski cebulę na patelni, dodajemy ziemniaki 3.smazymy chwilę po czym wlewamy ok. 1/2 litra mleka i zminiejszamy gaz 4. smażymy tak ok 15 min., doprawiamy i dodajemy starty ser żółty 5. trzymamy jeszcze chwilę na patelni
-
Knedle ziemniaczane
Sylwusia
powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2008-08-30
1. Ziemniaki (ok. 1kg) umyć i ugotować razem ze skórką. Ostudzić, obrać i przetrzeć na jednolitą masę. 2. Dodać 5-6 łyżek tartej bułki, posiekaną pietruszkę, 3-4 łyżki oleju, doprawić solą i pieprzem. 3. Uformować knedle wielkości orzecha włoskiego i smażyć na głębokiej patelni z...
-
zapiekanka ziemniaczana z matiasami
Muszka
powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2011-06-29
1.Obrać ziemniaki i cebule. Pokroić je w cieńkie plasterki. Matiasy pokroić w kostkę 2. Do żaroodpornego naczynia układać na przemian warstwami ziemniaki, cebule i matiasy. Na koniec polać wszystko śmietana (byle nie słodką :)), popieprzyć i dodać około dwie łyżeczki masła 3. Wstawić do...
-
łatwe kopytka
powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-05-22
1. Ugotować pół kilograma obranych ziemniaków 2. Kiedy będą już chłodne należy je sprasować maszynką 3. Wyłożyć te zmielone ziemniaki na stolnicy i podzielić na 4 równe części. W miejsce 1 ćwiartki należy wsypać mąkę pszenną 4. Aby ciasto się lepiej kleiło trzeba dodać całe jajko 5. Wszystko...
Przepisy na email, zamów przepisy na cały tydzień
Najwyżej oceniane przepisy

-
Duński pasztet z wątróbki...
-
Szybki tort pomarańczowy z żuraw...
-
Tosty XXL z buraczanym hummusem ...
-
Zdrowa owsianka
-
Ekspresowe ciasto z konfiturą pi...
-
Zupa z pokrzywy i mięty z grzankami
-
SAŁATKA ZE ŚLEDZIA A’LA M...
-
Sałatka arbuzowa z dressingiem z...
-
Orzeźwiająca sałatka arbuzowa z ...
-
Tartaletki pistacjowe z sosem po...