łatwe kopytka

Autor: kloi (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ziemniaki
  • mąka
  • masło
  • jajka
  • bułka tarta
  • sól

Jak przygotować:

1. Ugotować pół kilograma obranych ziemniaków
2. Kiedy będą już chłodne należy je sprasować maszynką
3. Wyłożyć te zmielone ziemniaki na stolnicy i podzielić na 4 równe części. W miejsce 1 ćwiartki należy wsypać mąkę pszenną
4. Aby ciasto się lepiej kleiło trzeba dodać całe jajko
5. Wszystko posolić i zagnieść
6. Można do środka dodać pokrojony szczypiorek
7. Dokładnie zagniecione ciasto formujemy w paski i kroimy nożem
8. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie jeszcze przez dwie minuty po wypłynięciu na powierzchnie
9. Wg mnie najlepiej smakują polane rozpuszczonym masełkiem z bułką tartą

Informacje dodatkowe

Kategoria: potrawy z ziemniakami

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: na 4 osoby

Trudność: łatwe

Przepis: zasłyszany

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



potrawy z ziemniakami: podobne przepisy

  • Gołąbki

    zenon-a

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2008-09-12

    1. Ugotować 3/4 szkl. kaszy jęczmiennej. 2. 1 kg obranych ziemniaków zetrzeć na tarce i odcedzić z nadmiaru wody. 3. Drobno pokrojone pieczarki i 2 cebule podsmażyć na oleju. 4. Ziemniaki, cebulę, grzyby przełożyć do jednej miski, dodać przyprawy i wymieszać. Odstawić. 5. Duże liście kapusty...

    więcej

  • Chrupiące placuszki z ziemniaków

    Dawid

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2010-12-06

    1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (mogą być te co zostały np. po wczorajszym obiedzie - z 3 średnich ziemniaków wychodzą dwa kotlety.). 2. Rozgnieść i uformować płaskie placuszki/kotleciki. 3. Zamoczyć z dwóch stron w mleku, a następnie w bułce tartej. 4. Smażyć na niewielkiej...

    więcej

    Chrupiące placuszki z ziemniaków
  • łatwe kopytka

    kloi

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-05-22

    1. Ugotować pół kilograma obranych ziemniaków 2. Kiedy będą już chłodne należy je sprasować maszynką 3. Wyłożyć te zmielone ziemniaki na stolnicy i podzielić na 4 równe części. W miejsce 1 ćwiartki należy wsypać mąkę pszenną 4. Aby ciasto się lepiej kleiło trzeba dodać całe jajko 5. Wszystko...

    więcej

  • Ziemniaki prowansalskie

    BiBi

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2008-07-03

    Ziemniaki umyć, usunąć uszkodzone części, ugotować i pokroić w plastry. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć ziemniaki i dodać przyprawy (szczególnie obficie posypać je ziołami prowansalskimi), delikatnie posolić, a na koniec wyłożyć na talerz i przykryć paroma plasterkami sera.

    więcej

  • Smażone ziemniaki

    Mosti

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2010-03-04

    1.Ziemniaczki powinny być raczej małe i tej samej wielkości, jeśli takich nie mamy to można je pokroić na pół lub na ćwiartki. (Najlepsze są młode ziemniaki albo nie bardzo stare. Tak wiec przepis nadaje się od późnej wiosny do jesieni) Obieramy, myjemy i osuszamy (żeby nam olej nie...

    więcej

»kategorie: