łatwe kopytka

Autor: kloi (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ziemniaki
  • mąka
  • masło
  • jajka
  • bułka tarta
  • sól

Jak przygotować:

1. Ugotować pół kilograma obranych ziemniaków
2. Kiedy będą już chłodne należy je sprasować maszynką
3. Wyłożyć te zmielone ziemniaki na stolnicy i podzielić na 4 równe części. W miejsce 1 ćwiartki należy wsypać mąkę pszenną
4. Aby ciasto się lepiej kleiło trzeba dodać całe jajko
5. Wszystko posolić i zagnieść
6. Można do środka dodać pokrojony szczypiorek
7. Dokładnie zagniecione ciasto formujemy w paski i kroimy nożem
8. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie jeszcze przez dwie minuty po wypłynięciu na powierzchnie
9. Wg mnie najlepiej smakują polane rozpuszczonym masełkiem z bułką tartą

Informacje dodatkowe

Kategoria: potrawy z ziemniakami

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: na 4 osoby

Trudność: łatwe

Przepis: zasłyszany

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



potrawy z ziemniakami: podobne przepisy

  • Pieczone ziemniaczki z "farszem" ^^

    Marcin ak. Vesso

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-08-21

    1. na początek myjemy dokładnie ziemniaki (ja robię to z młodych ziemniaczków które teraz kosztują 50-60gr/kg nie wiem jak wyjdzie to ze starych :P) i przekrawamy je na pół 2. Wykrawamy środki z ziemniaków tworząc takie łódeczki, które następnie układamy na brytfance (to co...

    więcej

  • Omlet prawie hiszpański

    Pyza

    powyżej 20 minut, średnie, do 10zł, 2010-05-05

    składniki: *4 jajka *4 łyżki mleka *2 nieduże ziemniaki *1 cebulka *10 dkg wędzonego chudego boczku *4 łyżeczki oliwy *2 czubate łyżki posiekanego szczypioru *do smaku: sól, pieprz mielony *ew. 4 łyżki tartego żółtego sera sposób przygotowania: Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w m/w centymetrową...

    więcej

    Omlet prawie hiszpański
  • szybki obiad ziemniaczany

    Maja

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-06-29

    1.ostudzone ugotowane ziemniaki zemleć lub przepuścić przez prasownice 2.dodać 2 żółtka sól i gałkę muszkatałową do smaku,łyżkę masła 3.dobrze wygnieść ciasto,następnie robić wałeczki o grubości 2-3cm i długości 4-5cm.Każdy wałeczek obtoczyć w mące-jajku-bułce tartej i smażyć na...

    więcej

  • Ziemniaki prowansalskie

    BiBi

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2008-07-03

    Ziemniaki umyć, usunąć uszkodzone części, ugotować i pokroić w plastry. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć ziemniaki i dodać przyprawy (szczególnie obficie posypać je ziołami prowansalskimi), delikatnie posolić, a na koniec wyłożyć na talerz i przykryć paroma plasterkami sera.

    więcej

  • zapiekanka z ziemniaków

    kloi

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-10-03

    1.Pól kilograma obranych i umytych ziemniaków skroić w plastry. 2.Gotować przez 15 min w osolonej jedną łyżką soli wodzie. 3.Odlać wodę. 4.30 dag boczku pokroić w drobną kosteczkę 5.30 dag żółtego sera zetrzeć na tarce 6.4 duże cebule pokroić w księżyce 7.w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym...

    więcej

»kategorie: