łatwe kopytka

Autor: kloi (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ziemniaki
  • mąka
  • masło
  • jajka
  • bułka tarta
  • sól

Jak przygotować:

1. Ugotować pół kilograma obranych ziemniaków
2. Kiedy będą już chłodne należy je sprasować maszynką
3. Wyłożyć te zmielone ziemniaki na stolnicy i podzielić na 4 równe części. W miejsce 1 ćwiartki należy wsypać mąkę pszenną
4. Aby ciasto się lepiej kleiło trzeba dodać całe jajko
5. Wszystko posolić i zagnieść
6. Można do środka dodać pokrojony szczypiorek
7. Dokładnie zagniecione ciasto formujemy w paski i kroimy nożem
8. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie jeszcze przez dwie minuty po wypłynięciu na powierzchnie
9. Wg mnie najlepiej smakują polane rozpuszczonym masełkiem z bułką tartą

Informacje dodatkowe

Kategoria: potrawy z ziemniakami

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: na 4 osoby

Trudność: łatwe

Przepis: zasłyszany

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



potrawy z ziemniakami: podobne przepisy

  • Kotleciki ziemniaczane

    Mała czarna

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-09-05

    1.Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki(mogą być takie które zostały po obiedzie)rozgniatamy na jednolitą masę 2.Do ziemniaków dodajemy 1-2 jajka, trochę mąki i pokrojoną w kostkę i zrumienioną na oleju cebulkę 3.Wyrabiamy ciasto tak aby wszystko się połączyło 4.Z ciasta...

    więcej

  • Ziemniaki z czosnkiem

    czarodziej oz

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-09-07

    1.ziemniaki obrane lub ze skórką ale wyszorowane, kroimy (ja lubię wzdłuż na 4 części, ale niektórzy wolą np. talarki)i wrzucamy do garnka z wodą na ogniu 2.czekamy aż woda zacznie wrzeć (można trochę posolić, a potem jeszcze z jakieś 5-10 min żeby pokipiały 3.w międzyczasie...

    więcej

  • Ziemniaki prowansalskie

    BiBi

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2008-07-03

    Ziemniaki umyć, usunąć uszkodzone części, ugotować i pokroić w plastry. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć ziemniaki i dodać przyprawy (szczególnie obficie posypać je ziołami prowansalskimi), delikatnie posolić, a na koniec wyłożyć na talerz i przykryć paroma plasterkami sera.

    więcej

  • Zapiekanka Studenta

    banalnielatwe

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2013-05-01

    1.Pokrój nieugotowane ziemniaki w plasterki 2.Plasterki poukładaj na dnie naczynia żaroodpornego 3.Na ziemniaki nasyp mięso mielone i plastry cebuli 4.Posyp grubo serem 5. Wstaw do piekarnika na 180'C na ok.25 minut 6. Nałóż na talerz i jeeedz!

    więcej

  • Smażone ziemniaki

    Mosti

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2010-03-04

    1.Ziemniaczki powinny być raczej małe i tej samej wielkości, jeśli takich nie mamy to można je pokroić na pół lub na ćwiartki. (Najlepsze są młode ziemniaki albo nie bardzo stare. Tak wiec przepis nadaje się od późnej wiosny do jesieni) Obieramy, myjemy i osuszamy (żeby nam olej nie...

    więcej

»kategorie: