łatwe kopytka

Autor: kloi (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ziemniaki
  • mąka
  • masło
  • jajka
  • bułka tarta
  • sól

Jak przygotować:

1. Ugotować pół kilograma obranych ziemniaków
2. Kiedy będą już chłodne należy je sprasować maszynką
3. Wyłożyć te zmielone ziemniaki na stolnicy i podzielić na 4 równe części. W miejsce 1 ćwiartki należy wsypać mąkę pszenną
4. Aby ciasto się lepiej kleiło trzeba dodać całe jajko
5. Wszystko posolić i zagnieść
6. Można do środka dodać pokrojony szczypiorek
7. Dokładnie zagniecione ciasto formujemy w paski i kroimy nożem
8. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie jeszcze przez dwie minuty po wypłynięciu na powierzchnie
9. Wg mnie najlepiej smakują polane rozpuszczonym masełkiem z bułką tartą

Informacje dodatkowe

Kategoria: potrawy z ziemniakami

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: na 4 osoby

Trudność: łatwe

Przepis: zasłyszany

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



potrawy z ziemniakami: podobne przepisy

  • Sałatka z ziemniaków i parówek

    hefalump

    powyżej 20 minut, dla orłów, 10-20zł, 2008-07-02

    Ziemniaki (5-6 sztuk) ugotować w mundurkach, przestudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę (ewentualnie bardzo drobno posiekać) i rozetrzeć z odrobiną soli. Ziemniaki polać niewielką ilością oliwy i dodać czosnek. Pieczarki (4 duże...

    więcej

  • Ziemniaki prowansalskie

    BiBi

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2008-07-03

    Ziemniaki umyć, usunąć uszkodzone części, ugotować i pokroić w plastry. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć ziemniaki i dodać przyprawy (szczególnie obficie posypać je ziołami prowansalskimi), delikatnie posolić, a na koniec wyłożyć na talerz i przykryć paroma plasterkami sera.

    więcej

  • Omlet prawie hiszpański

    Pyza

    powyżej 20 minut, średnie, do 10zł, 2010-05-05

    składniki: *4 jajka *4 łyżki mleka *2 nieduże ziemniaki *1 cebulka *10 dkg wędzonego chudego boczku *4 łyżeczki oliwy *2 czubate łyżki posiekanego szczypioru *do smaku: sól, pieprz mielony *ew. 4 łyżki tartego żółtego sera sposób przygotowania: Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w m/w centymetrową...

    więcej

    Omlet prawie hiszpański
  • Knedle ziemniaczane

    Sylwusia

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2008-08-30

    1. Ziemniaki (ok. 1kg) umyć i ugotować razem ze skórką. Ostudzić, obrać i przetrzeć na jednolitą masę. 2. Dodać 5-6 łyżek tartej bułki, posiekaną pietruszkę, 3-4 łyżki oleju, doprawić solą i pieprzem. 3. Uformować knedle wielkości orzecha włoskiego i smażyć na głębokiej patelni z...

    więcej

  • Gołąbki

    zenon-a

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2008-09-12

    1. Ugotować 3/4 szkl. kaszy jęczmiennej. 2. 1 kg obranych ziemniaków zetrzeć na tarce i odcedzić z nadmiaru wody. 3. Drobno pokrojone pieczarki i 2 cebule podsmażyć na oleju. 4. Ziemniaki, cebulę, grzyby przełożyć do jednej miski, dodać przyprawy i wymieszać. Odstawić. 5. Duże liście kapusty...

    więcej

»kategorie: