Kotleciki ziemniaczane

Autor: Mała czarna

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ziemniaki
  • mąka
  • cebula
  • jajka
  • olej
  • bułka tarta

Jak przygotować:

1.Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki(mogą być takie które zostały po obiedzie)rozgniatamy na jednolitą masę
2.Do ziemniaków dodajemy 1-2 jajka, trochę mąki i pokrojoną w kostkę i zrumienioną na oleju cebulkę
3.Wyrabiamy ciasto tak aby wszystko się połączyło
4.Z ciasta ziemniaczanego formujemy kotleciki(najlepiej to robić mokrymi dłońmi), obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor


Informacje dodatkowe:

Smakuje najlepiej s sosem pomidorowym bądź grzybowym.

Informacje dodatkowe

Kategoria: potrawy z ziemniakami

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: 10-20 minut

Porcja:

Trudność: łatwe

Przepis: zasłyszany

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



potrawy z ziemniakami: podobne przepisy

  • Pieczone ziemniaki

    Mosti

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2008-09-15

    1.Nastaw piekarnik na 240 stopni. Rozpuść ok 3 łyżek masła 2.Ziemniaki obierz i natnij w kilkumetrowych odstępach (najlepiej ziemniaka przyłóż do deseczki i nacinaj do momentu zatrzymania się noża na desce) 3.Ziemniaki poukładaj na brytfannie nacięciami do góry, polej częścią masła i...

    więcej

  • Pieczone ziemniaki, chrupiące

    Ziemniaczana

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-11-07

    1.Ziemniaki obieramy, kroimy na 4 części. Najlepiej jak wybierzemy ziemniaki podobnej wielkości. 2.Gotujemy do miękkości. 3.Następnie wrzucamy na blaszkę albo do naczynia żaroodpornego, polewamy olejem i posypujemy ziołami. 4.Można też posypać tylko pieprzem i solą. 5. Pieczemy ok 40 minut w...

    więcej

    Pieczone ziemniaki, chrupiące
  • Gołąbki

    zenon-a

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2008-09-12

    1. Ugotować 3/4 szkl. kaszy jęczmiennej. 2. 1 kg obranych ziemniaków zetrzeć na tarce i odcedzić z nadmiaru wody. 3. Drobno pokrojone pieczarki i 2 cebule podsmażyć na oleju. 4. Ziemniaki, cebulę, grzyby przełożyć do jednej miski, dodać przyprawy i wymieszać. Odstawić. 5. Duże liście kapusty...

    więcej

  • Ziemniaki prowansalskie

    BiBi

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2008-07-03

    Ziemniaki umyć, usunąć uszkodzone części, ugotować i pokroić w plastry. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć ziemniaki i dodać przyprawy (szczególnie obficie posypać je ziołami prowansalskimi), delikatnie posolić, a na koniec wyłożyć na talerz i przykryć paroma plasterkami sera.

    więcej

  • Zapiekanka Studenta

    banalnielatwe

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2013-05-01

    1.Pokrój nieugotowane ziemniaki w plasterki 2.Plasterki poukładaj na dnie naczynia żaroodpornego 3.Na ziemniaki nasyp mięso mielone i plastry cebuli 4.Posyp grubo serem 5. Wstaw do piekarnika na 180'C na ok.25 minut 6. Nałóż na talerz i jeeedz!

    więcej

»kategorie: