Knedle ziemniaczane

Autor: Sylwusia

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ziemniaki
  • olej
  • tarta bułka
  • sól
  • pieprz
  • posiekana zielona pietruszka

Jak przygotować:

1. Ziemniaki (ok. 1kg) umyć i ugotować razem ze skórką. Ostudzić, obrać i przetrzeć na jednolitą masę.
2. Dodać 5-6 łyżek tartej bułki, posiekaną pietruszkę, 3-4 łyżki oleju, doprawić solą i pieprzem.
3. Uformować knedle wielkości orzecha włoskiego i smażyć na głębokiej patelni z dużą ilością oleju.

Informacje dodatkowe

Kategoria: potrawy z ziemniakami

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja:

Trudność: łatwe

Przepis: zasłyszany

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



potrawy z ziemniakami: podobne przepisy

  • Kotleciki ziemniaczane

    Mała czarna

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-09-05

    1.Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki(mogą być takie które zostały po obiedzie)rozgniatamy na jednolitą masę 2.Do ziemniaków dodajemy 1-2 jajka, trochę mąki i pokrojoną w kostkę i zrumienioną na oleju cebulkę 3.Wyrabiamy ciasto tak aby wszystko się połączyło 4.Z ciasta...

    więcej

  • zapiekanka z ziemniaków

    kloi

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-10-03

    1.Pól kilograma obranych i umytych ziemniaków skroić w plastry. 2.Gotować przez 15 min w osolonej jedną łyżką soli wodzie. 3.Odlać wodę. 4.30 dag boczku pokroić w drobną kosteczkę 5.30 dag żółtego sera zetrzeć na tarce 6.4 duże cebule pokroić w księżyce 7.w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym...

    więcej

  • Gołąbki

    zenon-a

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2008-09-12

    1. Ugotować 3/4 szkl. kaszy jęczmiennej. 2. 1 kg obranych ziemniaków zetrzeć na tarce i odcedzić z nadmiaru wody. 3. Drobno pokrojone pieczarki i 2 cebule podsmażyć na oleju. 4. Ziemniaki, cebulę, grzyby przełożyć do jednej miski, dodać przyprawy i wymieszać. Odstawić. 5. Duże liście kapusty...

    więcej

  • zapiekanka ziemniaczana z matiasami

    Muszka

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2011-06-29

    1.Obrać ziemniaki i cebule. Pokroić je w cieńkie plasterki. Matiasy pokroić w kostkę 2. Do żaroodpornego naczynia układać na przemian warstwami ziemniaki, cebule i matiasy. Na koniec polać wszystko śmietana (byle nie słodką :)), popieprzyć i dodać około dwie łyżeczki masła 3. Wstawić do...

    więcej

  • Sałatka z ziemniaków i parówek

    hefalump

    powyżej 20 minut, dla orłów, 10-20zł, 2008-07-02

    Ziemniaki (5-6 sztuk) ugotować w mundurkach, przestudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę (ewentualnie bardzo drobno posiekać) i rozetrzeć z odrobiną soli. Ziemniaki polać niewielką ilością oliwy i dodać czosnek. Pieczarki (4 duże...

    więcej

»kategorie: