Gołąbki

Autor: zenon-a

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ziemniaki
  • kasza
  • cebula
  • kapusta
  • olej
  • 10 dag pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • nasiona kopru
  • ziele angielskie

Jak przygotować:

1. Ugotować 3/4 szkl. kaszy jęczmiennej.
2. 1 kg obranych ziemniaków zetrzeć na tarce i odcedzić z nadmiaru wody.
3. Drobno pokrojone pieczarki i 2 cebule podsmażyć na oleju.
4. Ziemniaki, cebulę, grzyby przełożyć do jednej miski, dodać przyprawy i wymieszać. Odstawić.
5. Duże liście kapusty (ok. 10-15) podgotować i skroić grube nerwy. Nałożyć na nie nadzienie i zwijać.
6. Układać na blasze wysmarowanej olejem, skropić je olejem i podlać wodą. Piec przez 30 minut w średniej temperaturze.

Informacje dodatkowe

Kategoria: potrawy z ziemniakami

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 3 osoby

Trudność: średnie

Przepis: znaleziony

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



potrawy z ziemniakami: podobne przepisy

  • Pieczone ziemniaczki z "farszem" ^^

    Marcin ak. Vesso

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-08-21

    1. na początek myjemy dokładnie ziemniaki (ja robię to z młodych ziemniaczków które teraz kosztują 50-60gr/kg nie wiem jak wyjdzie to ze starych :P) i przekrawamy je na pół 2. Wykrawamy środki z ziemniaków tworząc takie łódeczki, które następnie układamy na brytfance (to co...

    więcej

  • Ziemniaczki ala student

    PiOrUn

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2011-03-09

    1.na rozgrzaną patelnię ze smalcem lub margaryną wrzucamy ziemniaki , które np zostały nam z obiadu bądź były ugotowane wcześniej 2.mieszamy aby się nie przypaliły 3.gdy skwierczą dodajemy magi (przyprawy do zup w płynie) 4.mieszamy 5. dodajemy oregano ilościowo zeleży kto ile lubi ja...

    więcej

  • Zapiekanka z ziemniaków

    Sylwusia

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2008-09-13

    1. Pół kilograma ziemniaków dokładnie umyj, obierz, pokrój na dość grube plastry. Obgotuj przez 5 minut w osolonej wodzie, odcedĹş na durszlaku. 2. 30 dag sera zetrzyj na tarce. Cebule obierz, potnij na krążki, boczek pokrój w kostkę. 3. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem, posyp tartą bułką....

    więcej

  • Ziemniaki prowansalskie

    BiBi

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2008-07-03

    Ziemniaki umyć, usunąć uszkodzone części, ugotować i pokroić w plastry. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć ziemniaki i dodać przyprawy (szczególnie obficie posypać je ziołami prowansalskimi), delikatnie posolić, a na koniec wyłożyć na talerz i przykryć paroma plasterkami sera.

    więcej

  • Ziemniaki z czosnkiem

    czarodziej oz

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-09-07

    1.ziemniaki obrane lub ze skórką ale wyszorowane, kroimy (ja lubię wzdłuż na 4 części, ale niektórzy wolą np. talarki)i wrzucamy do garnka z wodą na ogniu 2.czekamy aż woda zacznie wrzeć (można trochę posolić, a potem jeszcze z jakieś 5-10 min żeby pokipiały 3.w międzyczasie...

    więcej

»kategorie: