Chrupiące placuszki z ziemniaków

Autor: Dawid (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Chrupiące placuszki z ziemniaków

Składniki:

  • ziemniaki
  • mleko
  • olej
  • bułka tarta

Jak przygotować:

1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (mogą być te co zostały np. po wczorajszym obiedzie - z 3 średnich ziemniaków wychodzą dwa kotlety.).
2. Rozgnieść i uformować płaskie placuszki/kotleciki.
3. Zamoczyć z dwóch stron w mleku, a następnie w bułce tartej.
4. Smażyć na niewielkiej ilości oleju, do uzyskania złotego koloru (około 3-4 minuty na każdą stronę)
Smacznego.


Informacje dodatkowe:

Można dodać również własne przyprawy.
Nadają się również ziemniaki z koperkiem, czy z cebulką.
Na zdjęciu placuszki z sałatką Napoli.

Informacje dodatkowe

Kategoria: potrawy z ziemniakami

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: do 10 minut

Porcja:

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



potrawy z ziemniakami: podobne przepisy

  • Chrupiące placuszki z ziemniaków

    Dawid

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2010-12-06

    1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (mogą być te co zostały np. po wczorajszym obiedzie - z 3 średnich ziemniaków wychodzą dwa kotlety.). 2. Rozgnieść i uformować płaskie placuszki/kotleciki. 3. Zamoczyć z dwóch stron w mleku, a następnie w bułce tartej. 4. Smażyć na niewielkiej...

    więcej

    Chrupiące placuszki z ziemniaków
  • Omlet prawie hiszpański

    Pyza

    powyżej 20 minut, średnie, do 10zł, 2010-05-05

    składniki: *4 jajka *4 łyżki mleka *2 nieduże ziemniaki *1 cebulka *10 dkg wędzonego chudego boczku *4 łyżeczki oliwy *2 czubate łyżki posiekanego szczypioru *do smaku: sól, pieprz mielony *ew. 4 łyżki tartego żółtego sera sposób przygotowania: Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w m/w centymetrową...

    więcej

    Omlet prawie hiszpański
  • Ziemniaki prowansalskie

    BiBi

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2008-07-03

    Ziemniaki umyć, usunąć uszkodzone części, ugotować i pokroić w plastry. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć ziemniaki i dodać przyprawy (szczególnie obficie posypać je ziołami prowansalskimi), delikatnie posolić, a na koniec wyłożyć na talerz i przykryć paroma plasterkami sera.

    więcej

  • Gołąbki

    zenon-a

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2008-09-12

    1. Ugotować 3/4 szkl. kaszy jęczmiennej. 2. 1 kg obranych ziemniaków zetrzeć na tarce i odcedzić z nadmiaru wody. 3. Drobno pokrojone pieczarki i 2 cebule podsmażyć na oleju. 4. Ziemniaki, cebulę, grzyby przełożyć do jednej miski, dodać przyprawy i wymieszać. Odstawić. 5. Duże liście kapusty...

    więcej

  • Zapiekanka Studenta

    banalnielatwe

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2013-05-01

    1.Pokrój nieugotowane ziemniaki w plasterki 2.Plasterki poukładaj na dnie naczynia żaroodpornego 3.Na ziemniaki nasyp mięso mielone i plastry cebuli 4.Posyp grubo serem 5. Wstaw do piekarnika na 180'C na ok.25 minut 6. Nałóż na talerz i jeeedz!

    więcej

»kategorie: