Zapiekanka z makaronem i kurczakiem

Autor: sven_son (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • makaron
  • kurczak - piersi
  • ser zółty
  • olej
  • bazylia
  • zioła prowansalskie
  • oregano
  • itp.
  • sos w proszku (z torebki)
  • warzywa na patelnię z ziołami i papryką HORTEX (lub inne)

Jak przygotować:

1. Ugotować al dente ok. 200g makaronu penne (pół opakowania Lubella Pełne Ziarno) z odrobiną oliwy z oliwek. W międzyczasie wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne. Ugotowany i odcedzony makaron wyłożyć do naczynia.
2. Dwie pojedyncze piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem soli, bazylii, ziół. Wyłożyć do naczynia, na warstwie makaronu.
3. Warzywa na patelnię przyrządzić zgodnie z opisem na opakowaniu (poddusić i podsmażyć na patelni) i również wyłożyć do nacznia.
4. Przyrządzić sos i wylać na wyłożone do naczynia produkty. Całość dokładnie przykryć plastrami sera żółtego.
5. Wstawić do piekarnika na 220 stopni na około 20 min. i gotowe.
SMACZNEGO!

Informacje dodatkowe

Kategoria: potrawy z makaronem

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja:

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



potrawy z makaronem: podobne przepisy

  • Potrawka z kurczaka na gniazdach

    Gastrosfera

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2013-09-17

    Filet z kurczaka pokroić w cząstki i podsmażyć na odrobinie oleju na złoty kolor. Zalać śmietanką, doprawić do smaku solą i pieprzem i doprowadzić do wrzenia. Wszystkie warzywa pokroić na cząstki i ugotować, najlepiej na parze. Makaron Międzybrodzki ugotować w osolonej wodzie i wyłożyć gorący na...

    więcej

    Potrawka z kurczaka na gniazdach
  • Łosoś duszony na wstążkach z sosem porowo-śmietanowym

    Gastrosfera

    10-20 minut, średnie, do 10zł, 2012-02-17

    Makaron ugotować w posolonej wodzie, zahartować w zimnej i odcedzić. Łososia doprawić solą i pieprzem, podsmażyć w oleju z obu stron, a następnie podlać wodą i poddusić 3 – 4 minuty. Pora oczyścić, pokroić w krążki i podsmażyć na oleju. Dodać śmietanę, wino, doprawić do smaku i doprowadzić...

    więcej

    Łosoś duszony na wstążkach z sosem porowo-śmietanowym
  • Makaraon z jajkiem i kiełbasą

    ernest

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2008-07-02

    Gotujemy makaron z godnie ze wskazówkami z opakowania. Pokrojoną kiełbasę w kostkę podsmażamy razem z cebulą na oleju. Jak cebula i kiebaska się ''zezłoci'' to wrzucamy ugotowany makaron (można odlać zbędny olej z patelni). Podsmażmy 2 minuty i dorzucamy 2 jaja (bez...

    więcej

  • Makaron w sosie serowo szpinakowym

    Adamus

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-04-02

    1.Zamrożony szpinak rozpuszczamy na patelni (na porcję dla dwóch osób wystarczy pół paczki szpinaku) i czekamy aż woda ze szpinaku się odparuje. Kiedy woda odparuje dodajemy około 2 drobno posiekane, średnie ząbki czosnku do szpinaku i łyżkę (albo 2) śmietany. Mieszamy wszystko....

    więcej

  • muszelki z grzybami i kurczakiem w śmietanie

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2012-09-20

    Makaron ugotować w osolonej wodzie. Oczyszczone grzyby pokroić na cząstki, a następnie obgotować w osolonej wodzie. Filet z kurczaka oraz cebulę kroimy w średnie kostki, po czym podsmażamy na oleju. Dodajemy do tego nasze grzyby oraz obie śmietany, po czym dokładnie mieszamy. Wszystko doprawiamy...

    więcej

    muszelki z grzybami i kurczakiem w śmietanie
»kategorie: