Zapiekanka z makaronem i kurczakiem

Autor: sven_son (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • makaron
  • kurczak - piersi
  • ser zółty
  • olej
  • bazylia
  • zioła prowansalskie
  • oregano
  • itp.
  • sos w proszku (z torebki)
  • warzywa na patelnię z ziołami i papryką HORTEX (lub inne)

Jak przygotować:

1. Ugotować al dente ok. 200g makaronu penne (pół opakowania Lubella Pełne Ziarno) z odrobiną oliwy z oliwek. W międzyczasie wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne. Ugotowany i odcedzony makaron wyłożyć do naczynia.
2. Dwie pojedyncze piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem soli, bazylii, ziół. Wyłożyć do naczynia, na warstwie makaronu.
3. Warzywa na patelnię przyrządzić zgodnie z opisem na opakowaniu (poddusić i podsmażyć na patelni) i również wyłożyć do nacznia.
4. Przyrządzić sos i wylać na wyłożone do naczynia produkty. Całość dokładnie przykryć plastrami sera żółtego.
5. Wstawić do piekarnika na 220 stopni na około 20 min. i gotowe.
SMACZNEGO!

Informacje dodatkowe

Kategoria: potrawy z makaronem

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja:

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



potrawy z makaronem: podobne przepisy

  • pesto z penne

    Martyna

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-08-03

    1.Makaron ugotować w osolonej wodzie 8 minut. Po odsączeniu warto go skropić odrobiną oleju – nie będzie się kleił i nie będzie pił wody. 2.Rukolę razem z pestkami dyni, czosnkiem, oliwą oraz startym parmezanem należy rozdrobnić blenderem. 3. Sól i pieprz dodajemy dla smaku....

    więcej

    pesto z penne
  • makaron z zielonym groszkiem

    g...

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2010-02-22

    1.Gotujemy makaron 2.W międzyczasie kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, gdy cebula zmięknie dodajemy puszkę zielonego groszku i ok. 100ml lub więcej śmietanki 30%, mieszamy. 3.Chwilę dusimy cebulę, groszek i śmietankę, po czym dodajemy do tego ugotowany makaron i...

    więcej

  • Letnie smaki zimową porą - czyli makaronowa sałatka ze szparagami

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2012-10-31

    W pierwszej kolejności gotujemy al dente Międzybrodzki Makaron świderki. Szparagi należy delikatnie podgotować na parze, a szynkę pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na patelni. Makaron łączymy razem ze szparagami oraz szynką. Na zakończenie musimy wymieszać ocet balsamiczny, oliwę i sok z...

    więcej

    Letnie smaki zimową porą - czyli makaronowa sałatka ze szparagami
  • Makaron z sosem serowym

    Mała czarna

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-09-04

    1.Ugotować makaron według przepisu 2.Do rondelka wlać trochę wody aby dno było przykryte, dodać szczyptę jarzynki i serki topione(najlepiej je porwać na mniejsze kawałki) 3.Gotować na wolnym ogniu aż serki się rozpuszczą 4.W tym czasie makaron jest już pewnie gotowy, wtedy wystarczy go...

    więcej

  • Tagiatelle z boczkiem i borowikami

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2013-10-25

    Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Boczek pokroić w paseczki, cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju, do lekkiego zrumienienia. Dodać rozmrożone i pokrojone w plasterki borowiki i całość chwilkę poddusić. Następnie wszystko zalać...

    więcej

    Tagiatelle z boczkiem i borowikami
»kategorie: