Spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rukolą

Autor: Autor

Ocena

Twoja ocena

Spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rukolą

Składniki:

  • makaron
  • pomidory
  • pieprz
  • oliwa
  • • 500 g makaronu spaghetti
  • • słoiczek pomidorów suszonych na słońcu w oleju Ponti
  • • 300 g sera gorgonzola
  • • 250 ml śmietany do sosów 18% lub kremówki 30%
  • &bull

Jak przygotować:

1.Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i zeszkli je.
2.Pomidory pokrój w kostkę i dorzuć na patelnię.
3.Dodaj śmietanę, pokruszony ser gorgonzola oraz gałkę.
4. Sos zredukuj do odpowiadającej Ci gęstości.
5. Opcjonalnie dopraw go solą i pieprzem.
6. Sos podawaj z ugotowanym al dente makaronem i rukolą.

Informacje dodatkowe

Kategoria: potrawy z makaronem

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4 porcje

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



potrawy z makaronem: podobne przepisy

  • Spagetthi z tuńczykiem

    Buka

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-08-08

    Do garnuszka wlewamu odrobinę oleju i podsmażamy na nim pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy rozdrobnione pomidory i tuńczyka. Dodajemy przyprawy (w sumie wg uznania). Całość gotujemy, aż wszystko się mniej więcej ujednolici. Sosem dekorujemy makaron i chyba smacznego.:)

    więcej

  • Makaron z pieczarkami i szparagami

    snowLady

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-06-16

    1. 2 porcje ulubionego makaronu ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić 2. Pieczarki obrać i pokroić na 4 części. Pół pęczka cienkich szparagów dobrze umyć. Odciąć 2 cm od końcówek. Pozostałe szparagi pokroić na 2 cm kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, 3. Masło...

    więcej

    Makaron z pieczarkami i szparagami
  • Makaron w sosie serowo szpinakowym

    Adamus

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-04-02

    1.Zamrożony szpinak rozpuszczamy na patelni (na porcję dla dwóch osób wystarczy pół paczki szpinaku) i czekamy aż woda ze szpinaku się odparuje. Kiedy woda odparuje dodajemy około 2 drobno posiekane, średnie ząbki czosnku do szpinaku i łyżkę (albo 2) śmietany. Mieszamy wszystko....

    więcej

  • makaron z zielonym groszkiem

    g...

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2010-02-22

    1.Gotujemy makaron 2.W międzyczasie kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, gdy cebula zmięknie dodajemy puszkę zielonego groszku i ok. 100ml lub więcej śmietanki 30%, mieszamy. 3.Chwilę dusimy cebulę, groszek i śmietankę, po czym dodajemy do tego ugotowany makaron i...

    więcej

  • Makaron z jajkiem

    Roslinka

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2008-09-08

    1. Gotujemy makaron według instrukcji. Jeżeli tym makaronem są nitki, to należy je najpierw pokruszyć. 2. Ugotowany makaron wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, wbijamy jajka (ilość zależna od ilości makaronu) i smażymy jak standardową jajecznicę. 3. Dodajemy przyprawy do smaku.

    więcej

»kategorie: