Spaghetti po grecku

Autor: pusia (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • makaron
  • mielone
  • marchew
  • cebula
  • pomidory
  • olej
  • koncentrat pomidorowy
  • pieprz
  • wegeta
  • bazylia
  • majeranek
  • por
  • seler
  • musztarda
  • pietruszka

Jak przygotować:

1.Włoszczyznę (marchewka, seler, pietruszka)i cebulę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wrzucamy na patelnie, na rozgrzany olej i ciągle mieszając chwilkę podsmażamy (tak aby się nie przyrumieniło).
2. Wlewamy ok. pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy pokrojone pomidory, przyprawiamy i dusimy jeszcze chwilę. W międzyczasie gotujemy makaron.
3. Mięso mielone przyprawiamy i gotujemy na parze. Ugotowane kroimy i dodajemy do ugotowanych warzyw.
4. Do lekko ostudzonych warzych dodajemy 2 łyżki musztardy.

Całość podajemy z makaronem i jemy :)


Informacje dodatkowe:

Mięso można usmażyć na patelni, ja wolę na parze :)

Informacje dodatkowe

Kategoria: potrawy z makaronem

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja:

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



potrawy z makaronem: podobne przepisy

  • Makaron z brokułami

    katka

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2008-07-04

    Zagotować wodę, osolić, włożyć brokuły i gotować, aż będą miękkie (około 15-20 minut. W rondlu rozpuścić masło, włożyć ugotowane brokuły, a następnie rozgnieść je dokładnie widelcem, aby razem z masłem tworzyły jednolitą masę. Ugotować makaron na półtwardo, odcedzić, ale nie przelewać...

    więcej

  • makaron z twarogiem

    cabone

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2008-07-04

    Ugotować makaron, odcedzić i przelać zimną wodą. Twaróg rozdrobnić, dodać cukier (jak kto lubi słodko) i śmietanę (ale niekoniecznie), tak aby powstał gęsty sos i wymieszać go z makaronem. Danie gotowe.

    więcej

  • macaroni cheese

    tyni

    do 10 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-01-05

    1.Ugotować makaron i odcedzić. Wrzucić z powrotem do garnka i postawić na bardzo małym ogniu. 2.Pokroić parówki (zimne) na plasterki - osobiście polecam Berlinki. Ilość według uznania, proporcjonalna do ilości makaronu. Wrzucić plasterki parówek do makaronu i mieszać. 3.Dorzucić...

    więcej

  • makaron z tunczykiem i ketchupem

    muu

    do 10 minut, łatwe, 10-20zł, 2011-12-12

    1.gotujemy makaron, odcedzamy 2. do makaronu dodajemy tuńczyka i ketchup 3.do bazy dodajemy - ogórki konserwowe albo cebule, albo cebulki złote marynowane 4. mieszany i zajadamy, pycha

    więcej

  • Makaron z pieczarkami i szparagami

    snowLady

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-06-16

    1. 2 porcje ulubionego makaronu ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić 2. Pieczarki obrać i pokroić na 4 części. Pół pęczka cienkich szparagów dobrze umyć. Odciąć 2 cm od końcówek. Pozostałe szparagi pokroić na 2 cm kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, 3. Masło...

    więcej

    Makaron z pieczarkami i szparagami
»kategorie: