Orientalny rosół z jajecznym makaronem

Autor: synertime

Ocena

Twoja ocena

Orientalny rosół z jajecznym makaronem

Składniki:

  • makaron
  • Makaron Lubella Jajeczna Krajanka
  • 1.5 kg kości wołowych z karku lub szpikowych
  • 500 g karkówki wołowej
  • 50 g obranego imbiru
  • 2 cebule
  • 2.5 łyżki sosu rybnego lub sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru
  • 5 cał

Jak przygotować:

W dużym garnku gotujemy 4 litry wody. Kiedy zacznie już wrzeć, wkładamy do niej kości oraz mięso i zostawiamy całość na bardzo dużym ogniu przez najbliższe 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy wymienione produkty i dokładnie płuczemy je zimną wodą. Wylewamy płyn, myjemy garnek i nalewamy do niego świeżą wodę – również 4 litry.
Następnie przekładamy do naczynia wyczyszczone mięso oraz kości, całość zagotowujemy. Usuwamy z powierzchni bulionu powstały tłuszcz, piankę i zmniejszamy ogień do minimum. Do wywaru dodajemy imbir, cebulę, sos rybny lub sojowy, sól oraz cukier i zostawiamy rosół na małym ogniu aż mięso będzie miękkie – ok. 40 minut.
Po tym czasie dorzucamy do całości anyż oraz czosnek zawinięte w gazę. Dzięki temu łatwo będzie je wyjąć z garnka. Po 30 minutach usuwamy powyższe składniki. Mięso przekładamy do zimnej wody by się ostudziło i nie straciło soczystości. Następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym i kroimy na cienkie plasterki.

Gotujemy makaron wg zaleceń producenta: ok. 8 minut. Jajeczna Krajanka od Lubelli ma delikatny smak oraz, złocisty kolor. Dzięki temu uzyskamy domowy smak zupy, który świetnie dopełni aromat orientalnych dodatków.

Następnie odsączamy makaron i przekładamy go do misek dla gości. Na wierzch kładziemy plasterki mięsa oraz ulubione kiełki.
Całość zalewamy gorącym bulionem i dekorujemy szczypiorkiem oraz kolendrą. Rosół podajemy z ćwiartką cytryny.

Informacje dodatkowe

Kategoria: potrawy z makaronem

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 6

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



potrawy z makaronem: podobne przepisy

  • SoS z kotletów mielonych

    Monika

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-12-03

    1. Cebulkę kroimy i przesmażamy na oleju. 2. Dodajemy pokrojone w kostkę kotlety mielone "od mamy" :) smażymy chwilkę. 3. Dolewamy rosół z kostki ( robimy tyle ile chcemy mieć sosu). CHwilkę dusimy, następnie dodajemy to co mamy, np. ogórki, paprykę, groszek, fasolkę,...

    więcej

  • Wstęgi z kurczakiem, kurkami w sosie śmietanowym

    aga

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2012-08-21

    1. pierś z kurczaka albo indyka pokroić w kostkę, dodać sól, pieprz, trochę pesto albo grzybów suszonych ewentualnie inne przyprawy wg uznania (można przygotować dzień wcześniej przechowując w lodówce żeby się zamarynowała) 2. tak przygotowany drób smażymy na oliwie,...

    więcej

  • Bomba witaminowa, czyli makaron nitki ze szpinakiem

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-11-30

    Krok 1 Pieczarki pokroić w kostkę i smażyć na patelni 10 minut. Krok 2 Następnie dodać zamrożony lub świeży szpinak oraz wyciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz i oliwę, po czym chwilę podsmażać na patelni. Krok 3 Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Krok 4 Do...

    więcej

    Bomba witaminowa, czyli makaron nitki ze szpinakiem
  • Letnie smaki zimową porą - czyli makaronowa sałatka ze szparagami

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2012-10-31

    W pierwszej kolejności gotujemy al dente Międzybrodzki Makaron świderki. Szparagi należy delikatnie podgotować na parze, a szynkę pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na patelni. Makaron łączymy razem ze szparagami oraz szynką. Na zakończenie musimy wymieszać ocet balsamiczny, oliwę i sok z...

    więcej

    Letnie smaki zimową porą - czyli makaronowa sałatka ze szparagami
  • Makaron mafioza

    fraupilz

    do 10 minut, łatwe, 10-20zł, 2010-04-03

    1. Makaron ugotować al dente i odcedzić. 2. Dodać same oliwki bez zalewy i podlać olejem. 3. Poczekać aż ostygnie - lepiej smakuje na zimno.

    więcej

»kategorie: