Makaron z sosem

Autor: koziol (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • makaron
  • mielone
  • cebula
  • olej
  • koncentrat pomidorowy
  • kostka rosołowa
  • koncentrat pomidorowy
  • przyprawy

Jak przygotować:

1) Cebulę kroimy w kostkę, mieszamy z mięsem mielonym (1 opakowanie- ok. 500g), wrzucamy na patelnię, dodajemy oleju
2) Smażymy ok. 10 minut na średnim ogniu (jeżeli mamy dobrą patelnię to na dużym - będzie szybciej
3) W połowie smażenia wstawiamy makaron
4) Gdy mięso będzie już gotowe, dorzucamy dwa duże słoiczki koncentratu albo przecieru pomidorowego
5) Mieszamy, dodajemy do smaku kostkę rosołową (najlepiej wołową), przyprawy (pieprz, sól, bazylia, oregano, gotowe przyprawy do spaghetti - co znajdziemy:) )
6) Czekamy chwilę aż sos się zagotuje i możemy podawać


Informacje dodatkowe:

Oczywiście, można też dodać inne warzywa niż cebula, np. pomidory i papryka.

Informacje dodatkowe

Kategoria: potrawy z makaronem

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: dla 4 osób

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



potrawy z makaronem: podobne przepisy

  • Wstążka z tuńczykiem i szpinakiem

    Gastrosfera

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2013-09-23

    Szpinak podgrzać w garnku, z dodatkiem 2 łyżek jogurtu naturalnego, wycisnąć czosnek i dodać przyprawy dla smaku. Na koniec dodać tuńczyka z odrobiną oleju z puszki. Następnie ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Odcedzić i wyłożyć porcje na talerz. Na makaron nałożyć...

    więcej

    Wstążka z tuńczykiem i szpinakiem
  • Spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rukolą

    Autor

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2016-12-06

    1.Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i zeszkli je. 2.Pomidory pokrój w kostkę i dorzuć na patelnię. 3.Dodaj śmietanę, pokruszony ser gorgonzola oraz gałkę. 4. Sos zredukuj do odpowiadającej Ci gęstości. 5. Opcjonalnie dopraw go solą i pieprzem. 6....

    więcej

    Spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rukolą
  • Penne z ziołami włoskimi i parmezanem

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-12-18

    Makaron ugotować na pół twardo, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Na oleju podsmażyć pokrojony w paseczki boczek, dodać pokrojoną w piórka cebulę i lekko zrumienić. Dodać pomidory bez skórki pokrojone w grubą kostkę, czosnek pokrojony w cienkie plasterki, doprawić...

    więcej

    Penne z ziołami włoskimi i parmezanem
  • Makaron innego mafioza

    fraupilz

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2010-04-03

    1. Ser zetrzeć na tarce. 2. Pomidory oparzyć i pokroić w małą kostkę. 3. Makaron ugotować i odcedzić. 4. Dodać ser, pesto i pomidory i zamieszać. 5. Po nałożeniu na talerz posypać wszystko parmezanem.

    więcej

  • Makaron tagliatelle z sosem egzotycznym

    snowLady

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2010-01-26

    1.Ugotować makaron. Odcedzić. Rozmrożone owoce morza pokroić w plastry. 2.Cebulkę i por pokroić w kostkę. Zeszklij na gorącej oliwie (3 łyżki). Następnie dodaj surimi i krewetki. Skropić sokiem z limonki. 3.Wlej wino, bulion i śmietanę (150ml), zagotuj. Dopraw solą i pieprzem....

    więcej

»kategorie: