Makaron z sosem

Autor: koziol (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • makaron
  • mielone
  • cebula
  • olej
  • koncentrat pomidorowy
  • kostka rosołowa
  • koncentrat pomidorowy
  • przyprawy

Jak przygotować:

1) Cebulę kroimy w kostkę, mieszamy z mięsem mielonym (1 opakowanie- ok. 500g), wrzucamy na patelnię, dodajemy oleju
2) Smażymy ok. 10 minut na średnim ogniu (jeżeli mamy dobrą patelnię to na dużym - będzie szybciej
3) W połowie smażenia wstawiamy makaron
4) Gdy mięso będzie już gotowe, dorzucamy dwa duże słoiczki koncentratu albo przecieru pomidorowego
5) Mieszamy, dodajemy do smaku kostkę rosołową (najlepiej wołową), przyprawy (pieprz, sól, bazylia, oregano, gotowe przyprawy do spaghetti - co znajdziemy:) )
6) Czekamy chwilę aż sos się zagotuje i możemy podawać


Informacje dodatkowe:

Oczywiście, można też dodać inne warzywa niż cebula, np. pomidory i papryka.

Informacje dodatkowe

Kategoria: potrawy z makaronem

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: dla 4 osób

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



potrawy z makaronem: podobne przepisy

  • Królowa kuchni węgierskiej na letnie popołudnia

    Martyna

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2012-08-16

    1.Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Dodać zmielony w maszynce na grubym oczku boczek i łopatkę. 2.Zmielone mięso chwilę poddusić na patelni z cebulą. Dodać przyprawy do smaku i ugotowany na półtwardo makaron, pokrojoną natkę i masło. 3.Całość dokładnie wymieszać. ...

    więcej

    Królowa kuchni węgierskiej na letnie popołudnia
  • Makaron z sosem szczypiorkowym i pieczarkami

    snowLady

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2010-02-09

    1.Makaron gotujemy. 2.Pieczarki smażymy na maśle, nie dusimy. Na koniec solimy. 3.Na łyżce masła gotujemy śmietanę, na lekkim gazie, dodajemy pokrojony szczypior, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. 4.Makaron układamy na talerzu, na środek sos, następnie pieczarki i można posypać odrobiną...

    więcej

    Makaron z sosem szczypiorkowym i pieczarkami
  • zapiekanka z cukinią

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-09-20

    Ugotować makaron. Następnie skropić go oliwą z oliwek i posypać parmezanem. Całość wymieszać. Umyte cukinie pokroić wzdłuż na cienkie paski. Kilka plastrów cukinii odłożyć. Pomidory pokroić w plasterki, a szynkę w paski. Pokrojone warzywa i szynkę wymieszać z makaronem i przełożyć do...

    więcej

    zapiekanka z cukinią
  • Pizza z makaronu

    Gastrosfera

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2013-09-24

    Wbijamy jajka i dodajemy do nich przeciśnięty czosnek, sól, pieprz oraz oregano, na koniec ugotowany wcześniej Makaron Międzybrodzki. Całość dokładnie mieszamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Naszą makaronową masę dzielimy na dwie części (ponieważ wyjdzie dość duża porcja) –...

    więcej

    Pizza z makaronu
  • MAKARON Z ZIELONYM PESTO I CUKINIĄ

    pao77

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-08-09

    1.Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Cukinię obrać,usunąć nasiona i pokroić w paski. 2.Patelnię skropić oliwą z oliwek, dodać cukinię. Usmażyć do miękkości, pod koniec doprawić solą i pieprzem.Makaron przełożyć na dużą patelnię, dodać sos pesto. Chwilę podgrzewać,cały czas mieszając...

    więcej

    MAKARON Z ZIELONYM PESTO I CUKINIĄ
»kategorie: