Makaron z sosem jogurtowo pieczarkowym

Autor: agaton (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Makaron z sosem jogurtowo  pieczarkowym

Składniki:

  • makaron
  • mąka
  • cebula
  • jogurt naturalny
  • olej
  • sól
  • bazylia
  • oregano
  • pieczarki

Jak przygotować:

* 1/4 opakowania makaronu pióra / penne (ok. 120 g) - 55 gr
* 1/2 małej cebuli (38 g) - 13 gr
* 6 średnich pieczarek (ok. 160 g) - 1,20 zł
* kubeczek jogurtu naturalnego (200 ml) - 97 gr
* bazylia i oregano dla smaku
* mąka do zagęszczenia sosu
* olej do smażenia

1. Makaron gotujemy według instrukcji.
2. Pieczarki i cebulę kroimy i podmażamy.
3. Do jogurtu dodajemy bazylię i oregano oraz mąkę i wszystko mieszamy.
4. Kiedy olej wyparuje i zostanie wchłonięty przez cebulę i grzyby, oblewamy je jogurtem z mąką i przyprawami.
5. Makaron wykładamy na talerz i pilnujemy, żeby jogurt na patelni tylko się zagrzał, nie wolno dopuścić do gotowania, gdyż wtedy zamiast jednolitej, kremowej masy zostanie nam woda z białymi grudami.
6. Kiedy jogurt zagrzeje się, polewamy sosem makaron.


Informacje dodatkowe:

Czas przyrządzania: 20 min, koszt całkowity: ok. 3 zł (2,85 zł + mąka i przyprawy).

Wskazówka: Jogurt naturalny nadaje tej potrawie dość kwaśny smak, jeśli ktoś nie lubi kwaśności, zalecam użycie śmietany 18%.

Informacje dodatkowe

Kategoria: potrawy z makaronem

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: 10-20 minut

Porcja: 1 porcja

Trudność: łatwe

Przepis: zasłyszany

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



potrawy z makaronem: podobne przepisy

  • MAKARON RAZOWY ZE SZPINAKIEM I ORZECHAMI WŁOSKIMI

    Żyj smacznie i zdrowo

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2016-04-14

    1. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. 2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż delikatnie czosnek pokrojony w plastry, dodaj umyte listki szpinaku. 3. Smaż całość przez 30 sekund, dodaj orzechy i pokrojony w kostkę ser feta. Dopraw solą i pieprzem. 4. Ugotowany...

    więcej

    MAKARON RAZOWY ZE SZPINAKIEM I ORZECHAMI WŁOSKIMI
  • Macaroni peperoni

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-11-13

    Na początek gotujemy makaron, a w między czasie na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek i suszone papryczki peperoni. Następnie dorzucamy odcedzony makaron i podsmażamy razem z resztą na patelni. Na zakończenie trochę parmezanu i bazylii i gotowe. Smacznego!

    więcej

    Macaroni peperoni
  • Spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rukolą

    Autor

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2016-12-06

    1.Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i zeszkli je. 2.Pomidory pokrój w kostkę i dorzuć na patelnię. 3.Dodaj śmietanę, pokruszony ser gorgonzola oraz gałkę. 4. Sos zredukuj do odpowiadającej Ci gęstości. 5. Opcjonalnie dopraw go solą i pieprzem. 6....

    więcej

    Spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rukolą
  • Zapiekanka z makaronem i kurczakiem

    sven_son

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-06-08

    1. Ugotować al dente ok. 200g makaronu penne (pół opakowania Lubella Pełne Ziarno) z odrobiną oliwy z oliwek. W międzyczasie wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne. Ugotowany i odcedzony makaron wyłożyć do naczynia. 2. Dwie pojedyncze piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Podsmażyć na...

    więcej

  • Makaron z sosem serowym

    Mała czarna

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-09-04

    1.Ugotować makaron według przepisu 2.Do rondelka wlać trochę wody aby dno było przykryte, dodać szczyptę jarzynki i serki topione(najlepiej je porwać na mniejsze kawałki) 3.Gotować na wolnym ogniu aż serki się rozpuszczą 4.W tym czasie makaron jest już pewnie gotowy, wtedy wystarczy go...

    więcej

»kategorie: