Makaron z jajkiem

Autor: Roslinka (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • makaron
  • jajka
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • czy inne przyprawy

Jak przygotować:

1. Gotujemy makaron według instrukcji. Jeżeli tym makaronem są nitki, to należy je najpierw pokruszyć.
2. Ugotowany makaron wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, wbijamy jajka (ilość zależna od ilości makaronu) i smażymy jak standardową jajecznicę.
3. Dodajemy przyprawy do smaku.


Informacje dodatkowe:

Oczywiście można dowolnie modyfikować przepis dodając cebulę, parówki, boczek i cokolwiek chcecie. ;)
Najlepiej do takiego podsmażania nadaje się chyba makaron "świderki".

Informacje dodatkowe

Kategoria: potrawy z makaronem

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: 10-20 minut

Porcja:

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



potrawy z makaronem: podobne przepisy

  • Zapiekanka z makaronem i kurczakiem

    sven_son

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-06-08

    1. Ugotować al dente ok. 200g makaronu penne (pół opakowania Lubella Pełne Ziarno) z odrobiną oliwy z oliwek. W międzyczasie wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne. Ugotowany i odcedzony makaron wyłożyć do naczynia. 2. Dwie pojedyncze piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Podsmażyć na...

    więcej

  • zapiekanka z cukinią

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-09-20

    Ugotować makaron. Następnie skropić go oliwą z oliwek i posypać parmezanem. Całość wymieszać. Umyte cukinie pokroić wzdłuż na cienkie paski. Kilka plastrów cukinii odłożyć. Pomidory pokroić w plasterki, a szynkę w paski. Pokrojone warzywa i szynkę wymieszać z makaronem i przełożyć do...

    więcej

    zapiekanka z cukinią
  • Makaron w sosie serowo szpinakowym

    Adamus

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-04-02

    1.Zamrożony szpinak rozpuszczamy na patelni (na porcję dla dwóch osób wystarczy pół paczki szpinaku) i czekamy aż woda ze szpinaku się odparuje. Kiedy woda odparuje dodajemy około 2 drobno posiekane, średnie ząbki czosnku do szpinaku i łyżkę (albo 2) śmietany. Mieszamy wszystko....

    więcej

  • Makaron z sosem szczypiorkowym i pieczarkami

    snowLady

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2010-02-09

    1.Makaron gotujemy. 2.Pieczarki smażymy na maśle, nie dusimy. Na koniec solimy. 3.Na łyżce masła gotujemy śmietanę, na lekkim gazie, dodajemy pokrojony szczypior, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. 4.Makaron układamy na talerzu, na środek sos, następnie pieczarki i można posypać odrobiną...

    więcej

    Makaron z sosem szczypiorkowym i pieczarkami
  • Makaron z brokułami

    katka

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2008-07-04

    Zagotować wodę, osolić, włożyć brokuły i gotować, aż będą miękkie (około 15-20 minut. W rondlu rozpuścić masło, włożyć ugotowane brokuły, a następnie rozgnieść je dokładnie widelcem, aby razem z masłem tworzyły jednolitą masę. Ugotować makaron na półtwardo, odcedzić, ale nie przelewać...

    więcej

»kategorie: