Makaron z jajkiem

Autor: Roslinka (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • makaron
  • jajka
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • czy inne przyprawy

Jak przygotować:

1. Gotujemy makaron według instrukcji. Jeżeli tym makaronem są nitki, to należy je najpierw pokruszyć.
2. Ugotowany makaron wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, wbijamy jajka (ilość zależna od ilości makaronu) i smażymy jak standardową jajecznicę.
3. Dodajemy przyprawy do smaku.


Informacje dodatkowe:

Oczywiście można dowolnie modyfikować przepis dodając cebulę, parówki, boczek i cokolwiek chcecie. ;)
Najlepiej do takiego podsmażania nadaje się chyba makaron "świderki".

Informacje dodatkowe

Kategoria: potrawy z makaronem

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: 10-20 minut

Porcja:

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



potrawy z makaronem: podobne przepisy

  • zapiekanka makaronowa

    Berna

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2011-09-18

    1.Gotujesz makaron (ok. pół paczki, np. świderki) 2.Podsmażasz posiekany czosnek 3.Dodajesz pomidory (2) 4.Dodajesz śmietanę (ok. 2-3 łyżek) 5.Dusisz (3 min.) 6.Dodajesz pokrojoną szynkę 7.Do naczynia żaroodpornego wykładasz warstwami makaron, duszone pomidory, kukurydzę i ser...

    więcej

  • Letnie smaki zimową porą - czyli makaronowa sałatka ze szparagami

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2012-10-31

    W pierwszej kolejności gotujemy al dente Międzybrodzki Makaron świderki. Szparagi należy delikatnie podgotować na parze, a szynkę pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na patelni. Makaron łączymy razem ze szparagami oraz szynką. Na zakończenie musimy wymieszać ocet balsamiczny, oliwę i sok z...

    więcej

    Letnie smaki zimową porą - czyli makaronowa sałatka ze szparagami
  • Pizza z makaronu

    Gastrosfera

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2013-09-24

    Wbijamy jajka i dodajemy do nich przeciśnięty czosnek, sól, pieprz oraz oregano, na koniec ugotowany wcześniej Makaron Międzybrodzki. Całość dokładnie mieszamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Naszą makaronową masę dzielimy na dwie części (ponieważ wyjdzie dość duża porcja) –...

    więcej

    Pizza z makaronu
  • Papardelle z wędzonym łososiem i pieprzem cytrynowym

    kaja

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-03-09

    1. Łososia pokroić w paseczki, cebulę w kostkę. Na oleju przesmażyć cebulę, łososia, czosnek, dodać wino, śmietanę; tworząc sos. 2. Makaron ugotować w wodzie wraz z wysypaną z saszetek herbatą. Odcedzić. 3. Makaron włożyć ponownie do garnka w którym się gotował, wlać powstały sos. Lekko...

    więcej

    Papardelle z wędzonym łososiem i pieprzem cytrynowym
  • Makaron mafioza

    fraupilz

    do 10 minut, łatwe, 10-20zł, 2010-04-03

    1. Makaron ugotować al dente i odcedzić. 2. Dodać same oliwki bez zalewy i podlać olejem. 3. Poczekać aż ostygnie - lepiej smakuje na zimno.

    więcej

»kategorie: