Makaron w sosie serowo szpinakowym

Autor: Adamus (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • makaron
  • czosnek
  • śmietana
  • sól i pieprz
  • mrożony szpinak
  • ser z niebieską pleśnią (najlepiej "Lazur")

Jak przygotować:

1.Zamrożony szpinak rozpuszczamy na patelni (na porcję dla dwóch osób wystarczy pół paczki szpinaku) i czekamy aż woda ze szpinaku się odparuje. Kiedy woda odparuje dodajemy około 2 drobno posiekane, średnie ząbki czosnku do szpinaku i łyżkę (albo 2) śmietany. Mieszamy wszystko. Następnym krokiem jest pokruszenie (w palcach lub na tarce) na mniejsze kawałki 1 kostki sera "Lazur" (brzmi strasznie ale taki ser kosztuje w markecie około 4 zł. ;) ) Mieszamy do momentu aż ser się rozpuści i sos będzie bulgotał.
2.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
3.Tak przyrządzonym sosem polewamy ugotowany w międzyczasie makaron.


Informacje dodatkowe:

Nie przesadzajcie z solą i pieprzem bo w połączeniu z czosnkiem daje niesamowity wyziew z japy. :)))
SMACZNEGO!

Informacje dodatkowe

Kategoria: potrawy z makaronem

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja:

Trudność: łatwe

Przepis: zasłyszany

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



potrawy z makaronem: podobne przepisy

  • Jajecznica makaronowa

    MichałS

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2014-09-06

    1.Makaron nitki gotować wgł instrukcji na opakowaniu, i dokładnie odcedzić. 2.2 jajka roztrzepać w szklance dodać przyprawy (Sól pieprz majeranek itp). 3. Wszystko razem dokładnie zasmażyć

    więcej

  • ser ze smietaną

    szefunio

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2010-03-26

    1. ser żółty pokrojony w kostkę wrzucamy na patelnie, bez żadnego dodatkowego tłuszczu. czekamy aż się roztopi, mieszając tak aby się nie przypalił. gdy już jest roztopiony wlewamy małą śmietanę i energicznie mieszamy, tak by się ładna masa zrobiła. 2.gotujemy makaron jakikolwiek i tyle ile...

    więcej

  • Papardelle z wędzonym łososiem i pieprzem cytrynowym

    kaja

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-03-09

    1. Łososia pokroić w paseczki, cebulę w kostkę. Na oleju przesmażyć cebulę, łososia, czosnek, dodać wino, śmietanę; tworząc sos. 2. Makaron ugotować w wodzie wraz z wysypaną z saszetek herbatą. Odcedzić. 3. Makaron włożyć ponownie do garnka w którym się gotował, wlać powstały sos. Lekko...

    więcej

    Papardelle z wędzonym łososiem i pieprzem cytrynowym
  • SoS z kotletów mielonych

    Monika

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-12-03

    1. Cebulkę kroimy i przesmażamy na oleju. 2. Dodajemy pokrojone w kostkę kotlety mielone "od mamy" :) smażymy chwilkę. 3. Dolewamy rosół z kostki ( robimy tyle ile chcemy mieć sosu). CHwilkę dusimy, następnie dodajemy to co mamy, np. ogórki, paprykę, groszek, fasolkę,...

    więcej

  • Banalna zapiekanka makaronowa

    ikunia

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2009-10-05

    1.Paczkę makaronu typu świderki wsypać do miski. 2.Dodać 30-50 dag mięsa mielonego oraz 1,5 dużej cebuli pokrojonej w kostkę. 3.W osobnym pojemniku rozrobić sos z torebki według przepisu i wlać do miski. 4. Wszystko wymieszać dokładnie i przełożyć do wysmarowanego margaryną naczynia...

    więcej

»kategorie: