MAKARON RAZOWY ZE SZPINAKIEM I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Autor: Żyj smacznie i zdrowo

Ocena

Twoja ocena

MAKARON RAZOWY ZE SZPINAKIEM I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Składniki:

  • 100 g makaronu razowego spaghetti
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 50 g sera typu feta
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek rafinowanej
  • sól sodowo-potasowa
  • pieprz
  • natk

Jak przygotować:

1. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż delikatnie czosnek pokrojony w plastry, dodaj umyte listki szpinaku.
3. Smaż całość przez 30 sekund, dodaj orzechy i pokrojony w kostkę ser feta. Dopraw solą i pieprzem.
4. Ugotowany makaron wymieszaj ze szpinakiem, fetą i orzechami. Posyp po wierzchu świeżo posiekaną natką pietruszki.



Przepis pochodzący z Książki z Przepisami Programu Edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo"

Informacje dodatkowe

Kategoria: potrawy z makaronem

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 1

Trudność: łatwe

Przepis: znaleziony

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



potrawy z makaronem: podobne przepisy

  • makaron z łososiem

    mev

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-07-29

    1. gotujemy makaron ( nie ma za specjalnie znaczenia jaki, ja najbardziej lubię kokardy ) 2. smażymy wędzonego łososia pociętego w kawałki aż się porozpada +/- 4 minuty 3. dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę ( ja preferuje czerwoną ) 4. jak cebula dojdzie dodajemy śmietanę...

    więcej

  • Tani Makaron Sesyjny, na słodko :)

    ryku123

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2011-01-23

    1.Makaron gotujemy i odcedzamy zlewając zimną wodą, aby był chłodny 2.Makaron wsypujemy do miseczki, polewamy wybranym jogurtem (jogobella najlepiej brzoskwinia). 3.Wykładamy na talerz i posypujemy cukrem (ile kto lubi) Polecam podawać wraz z ciepłym kakao albo gorącą czekoladą.

    więcej

  • Bomba witaminowa, czyli makaron nitki ze szpinakiem

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-11-30

    Krok 1 Pieczarki pokroić w kostkę i smażyć na patelni 10 minut. Krok 2 Następnie dodać zamrożony lub świeży szpinak oraz wyciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz i oliwę, po czym chwilę podsmażać na patelni. Krok 3 Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Krok 4 Do...

    więcej

    Bomba witaminowa, czyli makaron nitki ze szpinakiem
  • Zielone sphagetti

    Nadya

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2011-05-18

    1.Gotujemy makaron w osolonej wodzie 2.Na patelni na łyżce oliwy podsmażamy szpinak (może być mrożony, ważne by był drobny) 3. Do szpinaku dodajemy mały ząbek czosnku i serek topiony (trójkącik wystarczy do porcji na dwie osoby) 4. W przypadku gdy sos jest za gęsty można dodać trochę...

    więcej

  • Makaron z pieczarkami i szparagami

    snowLady

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-06-16

    1. 2 porcje ulubionego makaronu ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić 2. Pieczarki obrać i pokroić na 4 części. Pół pęczka cienkich szparagów dobrze umyć. Odciąć 2 cm od końcówek. Pozostałe szparagi pokroić na 2 cm kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, 3. Masło...

    więcej

    Makaron z pieczarkami i szparagami
»kategorie: