macaroni cheese

Autor: tyni

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • makaron
  • parówki
  • cebula
  • ser zółty
  • jajka

Jak przygotować:

1.Ugotować makaron i odcedzić. Wrzucić z powrotem do garnka i postawić na bardzo małym ogniu.
2.Pokroić parówki (zimne) na plasterki - osobiście polecam Berlinki. Ilość według uznania, proporcjonalna do ilości makaronu. Wrzucić plasterki parówek do makaronu i mieszać.
3.Dorzucić pokrojoną dość drobno cebulę - mieszać.
4.Wcześniej zetrzeć żółty ser i dorzucić do garnka. Mocno mieszać aby ser się dobrze rozpuścił i okleił wszystko.
5.Na koniec wbić jedno jajko i mieszać tak jeszcze kilka chwil aby wszystko nabrało spójności i lepkości.


Informacje dodatkowe:

Dobrze jest wybrać ser który łatwo się rozpuszcza i ma intensywny słonawy smak. Potrawa będzie wtedy bardziej wyrazista. Ważne jest aby w trakcie przyrządzania mac'n'chees cały czas systematycznie mieszać wszystko aby nie poprzywierało do garnka.

Informacje dodatkowe

Kategoria: potrawy z makaronem

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: do 10 minut

Porcja:

Trudność: łatwe

Przepis: zasłyszany

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



potrawy z makaronem: podobne przepisy

  • Spaghetti z chorizo w pomidorach

    MBC

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2017-03-29

    1.W szerokim garnku przesmaż chorizo, aż będzie chrupiące. Dodaj do niego cebulę, paprykę oraz czosnek, i poczekaj aż się zeszklą. Następnie do garnka wrzuć zioła i wędzoną paprykę. Smaż jeszcze wszystko razem przez ok. 12 minut, aby wydobyć z nich aromat. Potem dodaj koncentrat i rozgniecione...

    więcej

    Spaghetti z chorizo w pomidorach
  • makaron z salami

    Ulka

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2012-08-20

    1.makaron (ok.250g) gotujemy al dente 2.pokrojone na kawałki salami (ok.70g) wrzucamy na patelnię-bez żadnego tłuszczu 3.do przysmażonego salami dodajemy po pół puszki pomidorów i fasoli białej;wrzucamy kilka liści laurowych 4. makaron przekładamy do sosu, mieszamy

    więcej

  • Orientalny rosół z jajecznym makaronem

    synertime

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2016-12-08

    W dużym garnku gotujemy 4 litry wody. Kiedy zacznie już wrzeć, wkładamy do niej kości oraz mięso i zostawiamy całość na bardzo dużym ogniu przez najbliższe 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy wymienione produkty i dokładnie płuczemy je zimną wodą. Wylewamy płyn, myjemy garnek i nalewamy do niego...

    więcej

    Orientalny rosół z jajecznym makaronem
  • Smażony makaron

    Wróbelek

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2012-05-14

    1.Podsmażyć cebulę i czosnek. 2.Dodać ugotowany makaron, ketchup i przyprawy. 3.Mieszać na gorącej patelni. Dodać ser.

    więcej

  • Makaron z jajkiem

    Roslinka

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2008-09-08

    1. Gotujemy makaron według instrukcji. Jeżeli tym makaronem są nitki, to należy je najpierw pokruszyć. 2. Ugotowany makaron wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, wbijamy jajka (ilość zależna od ilości makaronu) i smażymy jak standardową jajecznicę. 3. Dodajemy przyprawy do smaku.

    więcej

»kategorie: