Bomba witaminowa, czyli makaron nitki ze szpinakiem

Autor: Gastrosfera (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Bomba witaminowa, czyli makaron nitki ze szpinakiem

Składniki:

  • Międzybrodzki Makaron nitki 250g
  • szpinak 250g
  • pieczarki 200g
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • jogurt naturalny 1 szklanka

Jak przygotować:

Krok 1
Pieczarki pokroić w kostkę i smażyć na patelni 10 minut.
Krok 2
Następnie dodać zamrożony lub świeży szpinak oraz wyciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz i oliwę, po czym chwilę podsmażać na patelni.
Krok 3
Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Krok 4
Do szpinaku i pieczarek dodać jogurt i całość doprawić do smaku. Sos połączyć z odcedzonym makaronem. Smacznego!

Informacje dodatkowe

Kategoria: potrawy z makaronem

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4 porcje

Trudność: łatwe

Przepis: zasłyszany

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



potrawy z makaronem: podobne przepisy

  • Pizza z makaronu

    Gastrosfera

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2013-09-24

    Wbijamy jajka i dodajemy do nich przeciśnięty czosnek, sól, pieprz oraz oregano, na koniec ugotowany wcześniej Makaron Międzybrodzki. Całość dokładnie mieszamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Naszą makaronową masę dzielimy na dwie części (ponieważ wyjdzie dość duża porcja) –...

    więcej

    Pizza z makaronu
  • Capellini nidi z krewetkami i oliwkami

    Synertime

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2016-11-29

    Makaron gotujemy według zaleceń producenta. Na patelni rozgrzewamy oliwę, po czym dorzucamy kilka igiełek rozmarynu oraz posiekany czosnek. Dodajemy krewetki, oliwki oraz kapary. Całość chwilę przesmażamy i dorzucamy makaron. Danie doprawiamy do smaku i posypujemy obficie natką pietruszki i...

    więcej

    Capellini nidi z krewetkami i oliwkami
  • Spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rukolą

    Autor

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2016-12-06

    1.Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i zeszkli je. 2.Pomidory pokrój w kostkę i dorzuć na patelnię. 3.Dodaj śmietanę, pokruszony ser gorgonzola oraz gałkę. 4. Sos zredukuj do odpowiadającej Ci gęstości. 5. Opcjonalnie dopraw go solą i pieprzem. 6....

    więcej

    Spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rukolą
  • Makaron z sosem

    koziol

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2008-06-09

    1) Cebulę kroimy w kostkę, mieszamy z mięsem mielonym (1 opakowanie- ok. 500g), wrzucamy na patelnię, dodajemy oleju 2) Smażymy ok. 10 minut na średnim ogniu (jeżeli mamy dobrą patelnię to na dużym - będzie szybciej 3) W połowie smażenia wstawiamy makaron 4)...

    więcej

  • Tagliatelle z serowym pesto bazyliowym

    mb

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2017-03-06

    Orzeszki, czosnek, bazylię i oliwę dokładnie zmiksować blenderem. Serek topiony wyłożyć do rondelka, podgrzać i ciągle mieszając, powoli wlewać wcześniej przygotowane pesto bazyliowe. Gdyby sos zbytnio zgęstniał, dodać odrobinę mleka lub wody. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem....

    więcej

»kategorie: