Żelazne prażoki z duszoną karkówką

Autor: Redakcja

Ocena

Twoja ocena

Żelazne prażoki z duszoną karkówką

Składniki:

  • karkówka firmy Gzella 700g
  • mąka pszenna 2 – 3 łyżki
  • olej rzepakowy 3 łyżki
  • cebula 1 średnia sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • woda 2 ½ szklanki. sól. pieprz. majeranek do sma

Jak przygotować:

1.Karkówkę pokroić w plastry w poprzek włókien, rozbić tłuczkiem. Dokładnie obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na patelni na oleju do uzyskania złotego koloru. Plastry przełożyć do rondelka, a na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie podlać wodą i gotować parę minut. Całość wlać do mięsa i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

2.Obrane ziemniaki podzielić: ¼ ugotować do miękkości, ¾ zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Połączyć ziemniaki starte z ugotowanymi. Dodać masło, sól oraz cukier do smaku. Następnie ubijając tłuczkiem zagotować.

Tak przygotowane prażoki wyłożyć w formie klusek na talerze. Podawać z bitkami wołowymi
i sosem.

3.

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4 porcje

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • KOTLECIKI KOLOROWE PIKANTNE

    pao77

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2012-08-06

    1.Bułkę namoczyć, dobrze odcisnąć, dodać do mięsa, wbić jajko, dodać przyprawy , zieloną cebulkę i bułkę tartą, zmiksować na gładką masę. Boczek i papryki pokroić w paski. 2.Wrzucić na patelnię, a gdy się zrumieni dodać papryki, smażyć chwilę ,następnie osączyć z tłuszczu i ostudzić. Ostudzone...

    więcej

    KOTLECIKI KOLOROWE PIKANTNE
  • kotlet ala szwajcar

    POL

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2008-06-07

    1.Kupić 4 grubo pokrojone kawałki schabu- ważne aby były grube 2. Mięso mielone gnieść, dobrze doprawić- według smaku(pieprzu, soli przyprawa do mielonego, włoszczyzna) 3. Pokroić ogórki (kiszone), paprykę w drobne kawałki najlepiej paski (mogą być kosteczki). 4....

    więcej

  • Curry z wołowiny trochę tajskie

    Aniaczark

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2009-11-24

    1. Obsmażyć wołowinę w kostkach na patelni, żeby mięsko się podkolorowało. Polecam polać odrobinę sosem sojowym. 2. Dodać pokrojony czosnek, paprykę i cebulę i wszystko podsmażyć. 3. Wykonać mieszankę mleka kokosowego (można dostać w puszce), proszku curry, soli i pieprzu...

    więcej

  • Kurczak tandori z herbacianym jogurtem

    gotująca

    10-20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2011-08-04

    1. Wszystkie przyprawy utłuc w moździerzu, przyprawić nimi kurczaka pokrojonego w grubą kostkę. 2. Jogurt wymieszać z herbatą wysypaną z torebek, dodać do kurczaka. Całość wymieszać, upiec w piekarniku w 180 stopniach przez 30 min. 3. Podawać z sałatą.

    więcej

    Kurczak tandori z herbacianym jogurtem
  • Żyj smacznie i zdrowo

    Żyj smacznie i zdrowo

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2016-04-11

    1. Z mąki, wody, oliwy i szczypty soli, zagnieć ciasto. Podziel je na cztery równe porcje. Rozwałkuj je wałkiem na cieniutkie placki. Z rozwałkowanego ciasta, przy pomocy talerza, wytnij okrągłe placki. 2. Opiekaj z obu stron przygotowane placki na rozgrzanej patelni, na małym ogniu, aż...

    więcej

    Żyj smacznie i zdrowo
»kategorie: