Żelazne prażoki z duszoną karkówką

Autor: Redakcja

Ocena

Twoja ocena

Żelazne prażoki z duszoną karkówką

Składniki:

  • karkówka firmy Gzella 700g
  • mąka pszenna 2 – 3 łyżki
  • olej rzepakowy 3 łyżki
  • cebula 1 średnia sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • woda 2 ½ szklanki. sól. pieprz. majeranek do sma

Jak przygotować:

1.Karkówkę pokroić w plastry w poprzek włókien, rozbić tłuczkiem. Dokładnie obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na patelni na oleju do uzyskania złotego koloru. Plastry przełożyć do rondelka, a na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie podlać wodą i gotować parę minut. Całość wlać do mięsa i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

2.Obrane ziemniaki podzielić: ¼ ugotować do miękkości, ¾ zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Połączyć ziemniaki starte z ugotowanymi. Dodać masło, sól oraz cukier do smaku. Następnie ubijając tłuczkiem zagotować.

Tak przygotowane prażoki wyłożyć w formie klusek na talerze. Podawać z bitkami wołowymi
i sosem.

3.

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4 porcje

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • Gęś po studencku

    Student K

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2010-12-01

    1.Rozmrożoną gęś dzielimy na małe części 2.Zdejmujemy tłuszcz i wkładamy do garnka 3. na głęboki talerz wsypujemy 6 opakowań majeranku 4. Na drugi talerz wysypujemy sól (6 czubatych łyżek soli morskiej) 5.Solimy kawałki i obficie obtaczamy w majeranku 6. Wszysktie części gęsi układamy w...

    więcej

    Gęś po studencku
  • Wołowina z sosem z mango

    buszująca w garach

    10-20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2012-02-21

    1. Zaparzyć 4 torebki herbaty w 150 ml wrzącej wody. Odstawić na 4 minuty. 2. Usunąć torebki i wylać herbatę na patelnię. Następnie dodać syrop z kukurydzy i cukier oraz zmiksowany miąższ z ½ mango. Dobrze wymieszać. 3. Odstawić na 1 minutę. Doprowadzić zawartość patelni do wrzenia....

    więcej

    Wołowina z sosem z mango
  • Szynka z jabłkami

    Adi

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2008-09-13

    1. Kilogram szynki wieprzowej opłukać i natrzeć solą. 2. Kilka pomarańczy obrać, podzielić na cząstki i usunąć białą błonkę. Obrać kilka jabłka, pokroić je na dość duże kawałki. Jagody jałowca zdusić np. widelcem. 3. Na patelni rozgrzać olej z odrobiną masła, zrumienić mięso ze wszystkich stron....

    więcej

  • Parowki a la Tofik

    Tofik

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-02-01

    1. Smażymy naleśniki. Ciasto naleśnikowe: 3 jajka, 1/3 lyzeczki soli, szklanka mąki tortowej, wymieszać i dolewać mleka tak długo aż uzyskamy konsystencje płynna. dobrze rozgrzac patelnie z olejem. Oleju powinno byc mozliwie jak najmniej. Przechylamy patelnie po skosie i lyzka wlewamy ciasto tak...

    więcej

  • Pharme361

    Pharme361

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2012-12-10

    Hello! bekfgkf interesting bekfgkf site! I'm really like it! Very, very bekfgkf good!

    więcej

»kategorie: