tortilla meksykańska

Autor: smacznego^^

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • mąka
  • mielone
  • cebula
  • kukurydza w puszce
  • fasola
  • olej
  • kostka rosołowa
  • sól
  • pieprz
  • chilli
  • woda
  • sos Cygański z biedronki

Jak przygotować:

1.wsyp 600dag mąki pszennej do miski, dodaj dwie łyżeczki soli, wymieszaj, dolej 300ml zimnej wody i dwie łyżki oleju. Szybko wyrób ma gładką masę. Podziel na 8 kulek i każdą wałkuj na okrągły placek, smaż na suchej rozgrzanej patelni ok 2-3 min
2.jedną dużą cebulę pokrój drobno i podsmaż na patelni, dodaj mięso mielone, kostkę rosołową i smaż, aż się zrumieni, daj puszkę kukurydzy i czerwonej fasoli, podsmaż, potem dodaj sos Cygański z biedronki ;D trochę chilli, pieprzu czy czego tam chcesz
3.na placki nakładaj farsz i zjedz ;D możesz zawijac jak tortille albo robic co chcesz.


Informacje dodatkowe:

tanie, bardzo sycące i dobre! ;D
placki smaż najlepiej na bieżąco, albo zaraz po usmażeniu przykryj ścierką (czystą!) żeby nie stwardniały

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: 10-20 minut

Porcja: 8 placków

Trudność: średnie

Przepis: zasłyszany

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • Domowy hamburger

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2013-01-22

    Do mięsa dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, musztardę, doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wmieszać (wyrobić) ręką. Uformować dwa okrągłe, płaskie kotlety wielkości bułki i zgrillować z obu stron na patelni posmarowanej niewielka ilością oleju. Bułki przekroić na pół i...

    więcej

    Domowy hamburger
  • Kiszka ziemniaczana z grzybami w śmietanie

    Redakcja

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2016-06-14

    1.Oczyszczone grzyby wrzucić na gotującą i osoloną wodę. Gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty. Następnie odcedzić i dokładnie przepłukać zimną wodą. 2.Cebulę pokroić w grube piórka i zeszklić na oleju. Następnie dodać grzyby i całość chwilę poddusić. Obie śmietany połączyć ze sobą,...

    więcej

    Kiszka ziemniaczana z grzybami w śmietanie
  • Pieczeń wieprzowa z sosem chrzanowym

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2012-08-30

    Mięso umyć, osuszyć, natrzeć pieprzem, utłuczonymi jagodami jałowca i solą. Pozostawić na dwie godziny w chłodnym miejscu. Przed ułożeniem w brytfance owinąć cienkimi płatami słoniny, polać roztopionym masłem i wstawić do ciepłego piekarnika. Kiedy słonina się przyrumieni, zsunąć ją z...

    więcej

    Pieczeń wieprzowa z sosem chrzanowym
  • kurczak w sosie slodko-kwasnym

    lawendaa

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2010-07-06

    1.Wstawić ryż wg instrukcji na opakowaniu. (2paczki na 0,5kg piersi) 2.Piersi umyć, pokroić w średnie kosteczki, bez oleju wrzucić na patelnie, smażyć je tak aż będą miekkie. 3. Do piersi dodać 4 łyżki keczupu, 1 łyżkę musztardy, 1 łyżkę miodu. Jest to proporcja którą można...

    więcej

  • Polędwica z porzeczkami

    BiBi

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2008-08-07

    1. Polędwicę wołową skropić winem, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na godzinę. 2. Potem posmarować olejem, owinąć folią aluminiową, piec ok. 50 minut w 180 st.C, pokroić na plastry. 3. Porzeczki i miąższ pomarańczy przełożyć do rondelka, podlać wodą, zagotować, sosem polać mięso.

    więcej

»kategorie: