Tanie gotowanie - Leczo z ryżem

Autor: HomeWorkout

Ocena

Twoja ocena

Tanie gotowanie - Leczo z ryżem

Składniki:

  • ryż
  • kurczak - piersi
  • cebula
  • pomidory
  • papryka
  • olej
  • koncentrat pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • zioła prowansalskie
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • oliwa
  • pomidory krojone
  • przecier pomidorowy
  • cukinia

Jak przygotować:

1.zaczynamy od siekania cebuli i krojenia kurczaka w większą kostkę

Posiekaną cebulę solimy i przyciskamy widelcem aby szybciej zmiękła

Następnie kroimy kiełbasę
2.W garnku o pojemności około 2,5l roztapiamy łyżkę masła i dodajemy łyżkę oliwy
Wrzucamy do niego cebulę i przykrywamy żeby się dusiła; w tym czasie zajmujemy się przyprawieniem kurczaka

Dodaje: bazylie, paprykę ostrą (wszystko do smaku i wedle uznania) oregano, sól ziołową oraz zioła prowansalskie
3.W międzyczasie mieszamy cebulę

Do kurczaka dodajemy paprykę słodką

Zabieramy się za paprykę, którą kroimy w większą kostkę

Tak samo postępujemy z cukinią

Wrzucamy kurczaka do cebuli, a następnie gdy się trochę poddusi dodajemy do niego kiełbasę

4.Do drugiego garnka wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy paprykę

Solimy i dusimy pod przykryciem

Mieszamy kurczaka i dodajemy odrobinę wody żeby nie przywarło

Do papryki dodajemy cukinię i dusimy dalej

Dolewamy odrobinę wody

Doprawiamy pieprzem do smaku

Dodajemy kostkę czosnku

5. Gdy kurczak się poddusi dodajemy pomidory w puszce

Co chwilę mieszamy w obu garnkach, kiedy już się podduszą i zmniejszą swoją objętość będziemy mogli dodać do papryki mięsko

Całość zagęszczamy 2 łyżkami kaszy manny i dodajemy koncentrat pomidorowy i przecier pomidorowy
Doprawiamy pieprzem
Dodajemy bazylii i ziół prowansalskich

Proponujemy podać z ryżem

Smacznego. Zapraszamy do subskrybowania i śledzenia nas na Facebook’u i YouTube
Już niebawem kolejne odcinki taniego gotowania


Informacje dodatkowe:

Zobacz jak to zrobić na YouTube: https://youtu.be/8iaetl-UFzA

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU

    pao77

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2012-08-13

    - 1 podwójna pierś z kurczaka (duża) - chipsy kukurydziane o smaku burrito - przyprawa do kurczaka - sól i pieprz - 1-2 jajka - 1 torebka ryżu parabolicznego - po połowie zielonej i czerwonej papryki - 1 duży pomidor - 2-3 ząbki czosnku - 1/2 puszki kukurydzy konserwowej - 1 cebula...

    więcej

    KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU
  • Wołowina zwyczajna

    POL

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2008-06-07

    1.Cienko pokrojone kawałki wołowiny nasmarować oliwą 2. Przyprawić według uznania (można lekko nasmarować czosnkiem) 3. usmażyć i gotowe

    więcej

  • kotlet ala szwajcar

    POL

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2008-06-07

    1.Kupić 4 grubo pokrojone kawałki schabu- ważne aby były grube 2. Mięso mielone gnieść, dobrze doprawić- według smaku(pieprzu, soli przyprawa do mielonego, włoszczyzna) 3. Pokroić ogórki (kiszone), paprykę w drobne kawałki najlepiej paski (mogą być kosteczki). 4....

    więcej

  • Rozgrzewający bigos na zimne dni

    Gość

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2015-12-03

    Kapustę kiszoną przepłukujemy pod wodą. Odcedzamy nadmiar soku i drobno kroimy. Kapustę świeżą szatkujemy. Wkładamy je do dużego garnka, zalewamy wrzącą wodą i dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy około godziny. Kroimy drobno cebulę i podsmażamy do czasu, aż się zeszkli. Dodajemy...

    więcej

    Rozgrzewający bigos na zimne dni
  • Chrupicy kurczaczek w krakersach-najlepsze!!!

    Agnieszka :)

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2011-09-14

    1.Pierś kurczaka pokroić wzdłuż włókien na grube filety 2.kurczaka oprószyc pieprzem i słodką papryka, nie solić, zalać kefirem lub maślanką,odstawić na noc do lodówki 3.krakersy pokruszyc na drobne okruchy, (ale nie zupelny proszek), kurczaka wyjąć z zalewy, nie plukać,...

    więcej

»kategorie: