Pomidorowy kurczak

Autor: iltur (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • kurczak - piersi
  • cebula
  • pomidory
  • czosnek
  • olej
  • kostka rosołowa
  • sól
  • bazylia
  • oregano
  • ostra papryka

Jak przygotować:

1. Obrać jedną dość dużą cebulę, pokroić na ćwiartki, a potem plasterki (chyba, że ktoś woli inaczej ;-)). Wrzucić na rozgrzany wcześniej olej (najlepiej oliwę, ale z braku laku i olej dobry), poczekać aż się zeszkli.
2. Kiedy cebulka będzie gotowa należy do niej dodać pokrojone w kostkę, obrane ze skórki pomidory (dobrze jest pokroić je wcześniej). Dość często mieszać i w tym czasie przygotować mięso. Kiedy pomidory się rozlecą i zrobi się z tego sos należy rozkruszyć kostkę rosołową i doprawić do smaku (ja preferuję dość dużą ilość czosnku - 2 ząbki na 2,5 dużego pomidora, jedną średnią cebulę i dużą pierś, bazylia, troszkę oregano i ostrej papryki, można też dodać płaską łyżkę mąki).
3. Dość dużą, dobrze umytą i posoloną pierś z kurczaka należy pokroić w kostkę i wrzucić na drugą patelnię z olejem (choć lepsza jest moim zdaniem oliwa)i usmażyć mięsko. Jeśli, drogi Studencie, nie posiadasz drugiej patelni proponuję wykonać ten krok jako pierwszy ;-).
4. Następnie kiedy sos będzie gotowy należy wymieszać wszystko razem, ewentualnie podlać troszkę wodą i jeszcze doprawić... i pałaszować ;-)


Informacje dodatkowe:

Aby sprawić, żeby pomidorowy kurczak był bardziej "zapychający" polecam jeść go z ryżem lub makaronem ;-).

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: 10-20 minut

Porcja:

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • Leczo z paryżanek

    gastrosfera

    10-20 minut, średnie, 10-20zł, 2012-06-01

    1. Paprykę kroimy w kostkę. 2. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. 3. Cukinię szatkujemy. 4. Paryżanki kroimy w talarki. 5. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i szklimy cebulę, a następnie podsmażamy razem z nią parówki. 6. Przekładamy cebulę z parówkami do garnka,...

    więcej

  • Zapiekanka Kętrzyńska z Szynką Kruchą

    Ewelina

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2016-07-28

    Sos: - masło 2 łyżki - mąka 1 łyżka - mleko 1 szklanka - śmietana ½ szklanki - sól, pieprz, cukier do smaku - soku z cytryny ...

    więcej

    Zapiekanka Kętrzyńska z Szynką Kruchą
  • Żelazne prażoki z duszoną karkówką

    Redakcja

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2016-11-14

    1.Karkówkę pokroić w plastry w poprzek włókien, rozbić tłuczkiem. Dokładnie obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na patelni na oleju do uzyskania złotego koloru. Plastry przełożyć do rondelka, a na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie podlać wodą i...

    więcej

    Żelazne prażoki z duszoną karkówką
  • Minikebaby na ostro

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2012-11-26

    Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek, mąkę i smażyć jeszcze przez chwilę, by mąka straciła surowy smak. Całość dodać do mięsa, wbić jajko, przyprawić i dokładnie wyrobić. Wyrobione mięso podzielić na 6 równych porcji....

    więcej

    Minikebaby na ostro
  • Krokiety z mięsem

    Pyza

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2010-05-05

    składniki: *NALEŚNIKI - 2 szkl mąki pszennej [ile zabierze płyn] *ok.1,5 szkl. wody i mleka [pół na pół] *2 jajka *3 łyżki oleju *1/2 łyżeczki soli FARSZ - ok. 1 kg mięsa gotowanego z rosołu (wołowe, wołowo-drobiowe) *2 duże cebule *3 ząbki czosnku *3 łyżki oleju *2 łyżki...

    więcej

    Krokiety z mięsem
»kategorie: