Pomidorowy kurczak

Autor: iltur (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • kurczak - piersi
  • cebula
  • pomidory
  • czosnek
  • olej
  • kostka rosołowa
  • sól
  • bazylia
  • oregano
  • ostra papryka

Jak przygotować:

1. Obrać jedną dość dużą cebulę, pokroić na ćwiartki, a potem plasterki (chyba, że ktoś woli inaczej ;-)). Wrzucić na rozgrzany wcześniej olej (najlepiej oliwę, ale z braku laku i olej dobry), poczekać aż się zeszkli.
2. Kiedy cebulka będzie gotowa należy do niej dodać pokrojone w kostkę, obrane ze skórki pomidory (dobrze jest pokroić je wcześniej). Dość często mieszać i w tym czasie przygotować mięso. Kiedy pomidory się rozlecą i zrobi się z tego sos należy rozkruszyć kostkę rosołową i doprawić do smaku (ja preferuję dość dużą ilość czosnku - 2 ząbki na 2,5 dużego pomidora, jedną średnią cebulę i dużą pierś, bazylia, troszkę oregano i ostrej papryki, można też dodać płaską łyżkę mąki).
3. Dość dużą, dobrze umytą i posoloną pierś z kurczaka należy pokroić w kostkę i wrzucić na drugą patelnię z olejem (choć lepsza jest moim zdaniem oliwa)i usmażyć mięsko. Jeśli, drogi Studencie, nie posiadasz drugiej patelni proponuję wykonać ten krok jako pierwszy ;-).
4. Następnie kiedy sos będzie gotowy należy wymieszać wszystko razem, ewentualnie podlać troszkę wodą i jeszcze doprawić... i pałaszować ;-)


Informacje dodatkowe:

Aby sprawić, żeby pomidorowy kurczak był bardziej "zapychający" polecam jeść go z ryżem lub makaronem ;-).

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: 10-20 minut

Porcja:

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • Żyj smacznie i zdrowo

    Żyj smacznie i zdrowo

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2016-04-11

    1. Z mąki, wody, oliwy i szczypty soli, zagnieć ciasto. Podziel je na cztery równe porcje. Rozwałkuj je wałkiem na cieniutkie placki. Z rozwałkowanego ciasta, przy pomocy talerza, wytnij okrągłe placki. 2. Opiekaj z obu stron przygotowane placki na rozgrzanej patelni, na małym ogniu, aż...

    więcej

    Żyj smacznie i zdrowo
  • Szynka z jabłkami

    Adi

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2008-09-13

    1. Kilogram szynki wieprzowej opłukać i natrzeć solą. 2. Kilka pomarańczy obrać, podzielić na cząstki i usunąć białą błonkę. Obrać kilka jabłka, pokroić je na dość duże kawałki. Jagody jałowca zdusić np. widelcem. 3. Na patelni rozgrzać olej z odrobiną masła, zrumienić mięso ze wszystkich stron....

    więcej

  • smaczna pierś z kurczaka

    kloi

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-10-03

    1.Umytą pierś z kurczaka osuszyć. 2.Pokroić na 4 części i ubić 3.Całe jajko roztrzepać z jarzynką, solą i pieprzem 4.Na patelni rozgrzać olej 5.Obtaczać filety w jajku a następnie w sezamie i obranym słoneczniku 6.Smażyć na patelni aż się zarumienią

    więcej

  • Wołowina zwyczajna

    POL

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2008-06-07

    1.Cienko pokrojone kawałki wołowiny nasmarować oliwą 2. Przyprawić według uznania (można lekko nasmarować czosnkiem) 3. usmażyć i gotowe

    więcej

  • Boczek z grilla faszerowany mięsem mielonym

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2013-07-19

    1.Mięso mielone dokładnie wymieszaj wraz z przyprawami. 2. Uformuj z niego nieduże kulki i owiń je plastrami boczku. 3.Przygotowane nakłuwaj pojedynczo na wykałaczkę, a następnie natłuść szaszłyki w odrobinie oleju. Połóż na średnio rozgrzany ruszt. Piecz przez około 20 minut, od czasu...

    więcej

    Boczek z grilla faszerowany mięsem mielonym
»kategorie: