Kurczak a'la gyros

Autor: Mała czarna

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • kurczak - piersi
  • czosnek
  • jogurt naturalny
  • olej
  • zioła prowansalskie
  • przyprawa do kebaba-gyrosa

Jak przygotować:

1.Pierś pokroić w kostkę, włożyć do pojemnika polać olejem, posypać sporą ilością przyprawy do kebaba-gyrosa i ziół prowansalskich, dodać przeciśnięty lub posiekany drobno czosnek(ilość zależy od osobistych upodobań, ale powinno być go sporo - osobiście daje na ok.1/2 kg mięsa 3/4 główki czosnku), dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin(najlepiej na noc)
2.Mięso wyłożyć na patelnię i obsmażyć(jeśli to konieczne można dodać jeszcze oleju), podlać wodą aż mięso będzie prawie przykryte wodą i dusić aż woda odparuje.
3.W tym czasie do jogurtu wyciskamy czosnek i mieszamy(zasada jest taka że na mały kubeczek jogurtu dajemy 2 ząbki czosnku)
4.Jeśli woda odparowała to kurczak jest już gotowy - po wyłożeniu na talerz polewamy mięso jogurtem z czosnkiem


Informacje dodatkowe:

Najlepiej smakuje z frytkami, ale z ryżem też jest bardzo dobre.

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: 10-20 minut

Porcja: 3

Trudność: łatwe

Przepis: zasłyszany

Komentarze

  • Chachal, 2010-03-15

    Wow! 3/4 główki czosnku?! Wampiry tobie nie straszne :D

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • Pomidorowy kurczak

    iltur

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-01-12

    1. Obrać jedną dość dużą cebulę, pokroić na ćwiartki, a potem plasterki (chyba, że ktoś woli inaczej ;-)). Wrzucić na rozgrzany wcześniej olej (najlepiej oliwę, ale z braku laku i olej dobry), poczekać aż się zeszkli. 2. Kiedy cebulka będzie gotowa należy do niej dodać...

    więcej

  • Kolanka z falbanką w sosie szpinakowo pieczarkowym z kurczakiem

    Martyna

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-08-30

    1.Filet z kurczaka należy pokroić w kostkę, a pieczarki w małe cząstki. Oba składniki razem musimy podsmażyć na oleju na złoty kolor 2.Następnie dodajemy rozmrożony szpinak, śmietankę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W momencie zagotowania się dodajemy wcześniej ugotowany makaron kolanka z...

    więcej

    Kolanka z falbanką w sosie  szpinakowo pieczarkowym z kurczakiem
  • smaczna pierś z kurczaka

    kloi

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-10-03

    1.Umytą pierś z kurczaka osuszyć. 2.Pokroić na 4 części i ubić 3.Całe jajko roztrzepać z jarzynką, solą i pieprzem 4.Na patelni rozgrzać olej 5.Obtaczać filety w jajku a następnie w sezamie i obranym słoneczniku 6.Smażyć na patelni aż się zarumienią

    więcej

  • Węgierska jesień - czyli gulasz z makaronem pierożki

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2012-10-25

    Na początek gotujemy makaron, następnie hartujemy go w zimnej wodzie i odcedzamy. Mięso i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy i zalewamy wodą. Całość przyprawiamy i dorzucamy liść laurowy. Mięso należy dusić na wolnym ogniu do miękkości. W połowie...

    więcej

    Węgierska jesień - czyli gulasz z makaronem pierożki
  • kurczak pomidorowo-pomarańczowy

    Mola123

    powyżej 20 minut, dla orłów, 10-20zł, 2010-09-24

    1. gotujemy ryż w osolonej wodzie 2. pierś z kurczka po umyciu kroimy w średniej wielkości kostkę 3. pomidora parzymy w celu obrania go ze skórki i również kroimy w kostkę 4. pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki i kroimy 5. wrzucamy kurczaka na patelnie, przesmarzamy, zalewamy szklanką soku...

    więcej

»kategorie: