Królik wrocławski ze śliwkami

Autor: spacerownik.wroclawski.eu

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • cebula
  • masło
  • śmietana
  • moczone w winie suszone śliwki i morele
  • liść laurowy
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • Królik

Jak przygotować:

Królik
4 duże cebule
szklanka śliwek suszonych wymoczonych w winie
pół szklanki moreli suszonych wymoczonych w winie
1 1/2 szklanki śmietany
8 listków laurowych
tymianek, pieprz i sól do smaku


Suszone śliwki i morele wymoczyć 4 godziny w winie. Królika podzielić na porcje, natrzeć solą, tymiankiem, i pieprzem. Podsmażyć na małym ogniu na maśle. Pokrojoną cebule zeszklić, najlepiej na maśle.
Przełożyć wszystko do garnka z pokrywką, zalać wodą, dodać liść laurowy i dusić pod przykryciem, aż zmięknie (około godziny). W połowie duszenia dodać wymoczone w winie śliwki i morele, zaś na 10 minut przed końcem przyrządzania zalać śmietaną.
Jest to stary, tradycyjny przepis wrocławskiej kuchni regionalnej.


Informacje dodatkowe:

Jest to stary, tradycyjny przepis wrocławskiej kuchni regionalnej. Królik stanowi potrawę szczególnie popularną na Śląsku, przyrządzany w ten sposób był jednak w XIX-wiecznym Wrocławiu uważany za lokalny przysmak i specjał.
Przepis zaczerpnięty z kącika kulinarnego poświęconego tradycyjnej kuchni wrocławskiej serwisu http://spacerownik.wroclawski.eu .

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 5 porcji

Trudność: łatwe

Przepis: znaleziony

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • Wołowina z sosem z mango

    buszująca w garach

    10-20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2012-02-21

    1. Zaparzyć 4 torebki herbaty w 150 ml wrzącej wody. Odstawić na 4 minuty. 2. Usunąć torebki i wylać herbatę na patelnię. Następnie dodać syrop z kukurydzy i cukier oraz zmiksowany miąższ z ½ mango. Dobrze wymieszać. 3. Odstawić na 1 minutę. Doprowadzić zawartość patelni do wrzenia....

    więcej

    Wołowina z sosem z mango
  • Kurczak w sezamie

    Feverpromise

    powyżej 20 minut, dla orłów, 10-20zł, 2010-04-29

    1.przygotowujemy 3 głębokie talerze: - do pierwszego wbijamy ok. 3 jajek, dodajemy trochę soli i rozbijamy na jednolita masę. - w drugim mieszamy ok. 1/2 szklanki mąki zwykłej, 1/2 mąki ziemniaczanej, 1 łyżkę przyprawy curry i 1 łyżkę słodkiej papryki - do 3 talerza wsypujemy...

    więcej

  • Kiszka ziemniaczana z grzybami w śmietanie

    Redakcja

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2016-06-14

    1.Oczyszczone grzyby wrzucić na gotującą i osoloną wodę. Gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty. Następnie odcedzić i dokładnie przepłukać zimną wodą. 2.Cebulę pokroić w grube piórka i zeszklić na oleju. Następnie dodać grzyby i całość chwilę poddusić. Obie śmietany połączyć ze sobą,...

    więcej

    Kiszka ziemniaczana z grzybami w śmietanie
  • Żelazne prażoki z duszoną karkówką

    Redakcja

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2016-11-14

    1.Karkówkę pokroić w plastry w poprzek włókien, rozbić tłuczkiem. Dokładnie obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na patelni na oleju do uzyskania złotego koloru. Plastry przełożyć do rondelka, a na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie podlać wodą i...

    więcej

    Żelazne prażoki z duszoną karkówką
  • Kurczak tandori z herbacianym jogurtem

    gotująca

    10-20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2011-08-04

    1. Wszystkie przyprawy utłuc w moździerzu, przyprawić nimi kurczaka pokrojonego w grubą kostkę. 2. Jogurt wymieszać z herbatą wysypaną z torebek, dodać do kurczaka. Całość wymieszać, upiec w piekarniku w 180 stopniach przez 30 min. 3. Podawać z sałatą.

    więcej

    Kurczak tandori z herbacianym jogurtem
»kategorie: