Królik wrocławski ze śliwkami

Autor: spacerownik.wroclawski.eu

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • cebula
  • masło
  • śmietana
  • moczone w winie suszone śliwki i morele
  • liść laurowy
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • Królik

Jak przygotować:

Królik
4 duże cebule
szklanka śliwek suszonych wymoczonych w winie
pół szklanki moreli suszonych wymoczonych w winie
1 1/2 szklanki śmietany
8 listków laurowych
tymianek, pieprz i sól do smaku


Suszone śliwki i morele wymoczyć 4 godziny w winie. Królika podzielić na porcje, natrzeć solą, tymiankiem, i pieprzem. Podsmażyć na małym ogniu na maśle. Pokrojoną cebule zeszklić, najlepiej na maśle.
Przełożyć wszystko do garnka z pokrywką, zalać wodą, dodać liść laurowy i dusić pod przykryciem, aż zmięknie (około godziny). W połowie duszenia dodać wymoczone w winie śliwki i morele, zaś na 10 minut przed końcem przyrządzania zalać śmietaną.
Jest to stary, tradycyjny przepis wrocławskiej kuchni regionalnej.


Informacje dodatkowe:

Jest to stary, tradycyjny przepis wrocławskiej kuchni regionalnej. Królik stanowi potrawę szczególnie popularną na Śląsku, przyrządzany w ten sposób był jednak w XIX-wiecznym Wrocławiu uważany za lokalny przysmak i specjał.
Przepis zaczerpnięty z kącika kulinarnego poświęconego tradycyjnej kuchni wrocławskiej serwisu http://spacerownik.wroclawski.eu .

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 5 porcji

Trudność: łatwe

Przepis: znaleziony

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • Mięsna szpadka w trzech smakach

    Gastrosfera

    10-20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2013-08-08

    1. Mięso oczyścić z błonek, umyć, lekko rozklepać tłuczkiem, doprawić poszczególnymi przyprawami, a następnie natłuścić olejem i odstawić do lodówki na minimum godzinę. Każdy kawałek nadziać na dwie szpadki do szaszłyków i zgrillować na średnio rozgrzanym ruszcie z obydwu...

    więcej

    Mięsna szpadka w trzech smakach
  • Naleśniki a la tortilla :)

    Chachal

    10-20 minut, średnie, 10-20zł, 2010-03-15

    1. Zarabiamy ciasto nalesnikowe i smazymy nalesniki. 2. Piers z kurczaka kroimy na nieduze kawaleczki. Nastepnie nalezy przyprawic mieso. Najlepiej jest je wczesniej (dzien lub przynajmniej kilka godzin przed) zamarynowac. Popieprzyc, posypac vegeta, przyprawa do gyrosu etc. Potem...

    więcej

  • Kurczak tandori z herbacianym jogurtem

    gotująca

    10-20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2011-08-04

    1. Wszystkie przyprawy utłuc w moździerzu, przyprawić nimi kurczaka pokrojonego w grubą kostkę. 2. Jogurt wymieszać z herbatą wysypaną z torebek, dodać do kurczaka. Całość wymieszać, upiec w piekarniku w 180 stopniach przez 30 min. 3. Podawać z sałatą.

    więcej

    Kurczak tandori z herbacianym jogurtem
  • Szczecińskie paszteciki prostsze niż kiedykolwiek

    Autorka

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2016-09-14

    1.Z letniego mleka, 100g mąki, drożdży i cukru zrobić zaczyn. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać resztę mąki, jajko, żółtka jaj, sól i rozpuszczone masło. Ciasto dobrze wyrobić, przykryć i odstawić, żeby podwoiło swoją...

    więcej

    Szczecińskie paszteciki prostsze niż kiedykolwiek
  • Kotlet mielony z salata i smietana

    snowLady

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-06-16

    1. 200 g mięsa mielonego dobrze wyrobić ręką (jak się wyrabia ciasto na pierogi). Dodać szczyptę soli i pieprzu, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1 jajko i 1 łyżkę bułki tartej. Wyrobić 2 kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju na średnim ogniu z dwóch stron na złoty...

    więcej

    Kotlet mielony z salata i smietana
»kategorie: