Królik wrocławski ze śliwkami

Autor: spacerownik.wroclawski.eu

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • cebula
  • masło
  • śmietana
  • moczone w winie suszone śliwki i morele
  • liść laurowy
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • Królik

Jak przygotować:

Królik
4 duże cebule
szklanka śliwek suszonych wymoczonych w winie
pół szklanki moreli suszonych wymoczonych w winie
1 1/2 szklanki śmietany
8 listków laurowych
tymianek, pieprz i sól do smaku


Suszone śliwki i morele wymoczyć 4 godziny w winie. Królika podzielić na porcje, natrzeć solą, tymiankiem, i pieprzem. Podsmażyć na małym ogniu na maśle. Pokrojoną cebule zeszklić, najlepiej na maśle.
Przełożyć wszystko do garnka z pokrywką, zalać wodą, dodać liść laurowy i dusić pod przykryciem, aż zmięknie (około godziny). W połowie duszenia dodać wymoczone w winie śliwki i morele, zaś na 10 minut przed końcem przyrządzania zalać śmietaną.
Jest to stary, tradycyjny przepis wrocławskiej kuchni regionalnej.


Informacje dodatkowe:

Jest to stary, tradycyjny przepis wrocławskiej kuchni regionalnej. Królik stanowi potrawę szczególnie popularną na Śląsku, przyrządzany w ten sposób był jednak w XIX-wiecznym Wrocławiu uważany za lokalny przysmak i specjał.
Przepis zaczerpnięty z kącika kulinarnego poświęconego tradycyjnej kuchni wrocławskiej serwisu http://spacerownik.wroclawski.eu .

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 5 porcji

Trudność: łatwe

Przepis: znaleziony

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • Tanie gotowanie - Leczo z ryżem

    HomeWorkout

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2015-09-16

    1.zaczynamy od siekania cebuli i krojenia kurczaka w większą kostkę Posiekaną cebulę solimy i przyciskamy widelcem aby szybciej zmiękła Następnie kroimy kiełbasę 2.W garnku o pojemności około 2,5l roztapiamy łyżkę masła i dodajemy łyżkę oliwy Wrzucamy do niego cebulę i przykrywamy żeby się...

    więcej

    Tanie gotowanie - Leczo z ryżem
  • Pharme361

    Pharme361

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2012-12-10

    Hello! bekfgkf interesting bekfgkf site! I'm really like it! Very, very bekfgkf good!

    więcej

  • Grillowana polędwiczka z sosem grillowym

    Gastrosfera

    10-20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2013-08-08

    1. Polędwiczki oczyścić z błonek, doprawić solą, pieprzem i odstawić. W miseczce wymieszać ocet balsamiczny z miodem, olejem i sosem sojowym. Powstałą marynatą wysmarować polędwiczki i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny. Zgrillować na ruszcie z każdej strony ok. 8 minut. Podawać z sosem...

    więcej

    Grillowana polędwiczka z sosem grillowym
  • Klopsiki cielęce w sosie z cytryny i majeranku

    Autor

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2016-12-13

    Włóż mięso mielone do dużej miski. Wbij do niej także 2 jajka, dodaj parmezan i bułkę tartą. Wlej oliwę z oliwek oraz sok z cytryn Limmi, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Wszystkie składniki wymieszaj dobrze widelcem aż do otrzymania jednolitej masy. Uformuj klopsiki wielkości...

    więcej

    Klopsiki cielęce w sosie z cytryny i majeranku
  • Duński pasztet z wątróbki z grzankami

    Dan Cake

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2018-02-06

    1. Cebulę i boczek pokroić na kawałki, podsmażyć na patelni, a następnie zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia razem z wątróbką i anchois. 2. W rondelku rozpuścić masło, dodawać mąkę, a następnie bulion i mleko cały czas mieszając do uzyskania gładkiej masy. 3. Przyprawić solą,...

    więcej

    Duński pasztet z wątróbki z grzankami
»kategorie: