Krokiety z mięsem

Autor: Pyza (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Krokiety z mięsem

Składniki:

  • mąka
  • cebula
  • mleko
  • jajka
  • olej
  • bułka tarta
  • pieprz
  • wegeta
  • majeranek
  • mięso gotowane z rosołu

Jak przygotować:

składniki:
*NALEŚNIKI - 2 szkl mąki pszennej [ile zabierze płyn]
*ok.1,5 szkl. wody i mleka [pół na pół]
*2 jajka
*3 łyżki oleju
*1/2 łyżeczki soli

FARSZ - ok. 1 kg mięsa gotowanego z rosołu (wołowe, wołowo-drobiowe)
*2 duże cebule
*3 ząbki czosnku
*3 łyżki oleju
*2 łyżki majeranku
*1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
*1 łyżeczka soli
*1 jajko
*do panierowania: 1 jajko + 4-5 łyżek mleka + 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta, bułka tarta
*do smażenia gotowych krokietów: masło lub olej

sposób przygotowania: NALEŚNIKI - Roztrzepać w misce jajka z solą, olejem i zmieszaną wodą z mlekiem, powoli dosypywać mąkę cały czas mieszając aby nie było grudek. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na godzinę aby dojrzało a następnie usmażyć cienkie naleśniki.
FARSZ - Ostudzone mięso zmielić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, kiedy zacznie się złocić dodać czosnek i smażyć jeszcze tylko chwilę, przełożyć do mięsa. Do masy dodać jajko, przyprawy, dokładnie wymieszać.

Na każdym naleśniku kłaść po łyżce farszu, składać w kopertę. Tak przygotowane krokiety obtaczać w jajku roztrzepanym z mlekiem i Vegetą, i panierować w bułce tartej. Smażyć, do zrumienienia z obu stron, na rozgrzanym maśle lub oleju. Podawać na gorąco z surówką albo jako dodatek do czystych zup np. barszczu czerwonego.


Informacje dodatkowe:

nadmiar krokietów można zamrozić albo zaprosić znajomych na wyżerkę!

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 30 sztuk

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • Żabie udka

    Mała czarna

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-09-05

    1.Skrzydełka płuczemy pod bieżącą woda i osuszamy 2.Dzielimy je na trzy części - końcówkę skrzydełka(trzecią część) odrzucamy(można na tym ugotować później rosół albo wywar na inną zupę) 3.Skrzydełka panierujemy w mące ziemniaczanej i obsmażamy na oleju, po czym układamy je w...

    więcej

  • zawijane z piersi kurczaka

    kloi

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-05-22

    1. Dwie spore piersi z kurczaka kroimy i bijemy jak na schabowe 2. Następnie należy je lekko osolić i opieprzyć oraz posypać jarzynką i zostawić na chwilkę 3. W tym czasie ogórki, paprykę oraz żółty ser kroimy w drobne paseczki 4. Powyższe składniki nakładamy na piersi z kurczaka i zwijamy w...

    więcej

  • Naleśniki a la tortilla :)

    Chachal

    10-20 minut, średnie, 10-20zł, 2010-03-15

    1. Zarabiamy ciasto nalesnikowe i smazymy nalesniki. 2. Piers z kurczaka kroimy na nieduze kawaleczki. Nastepnie nalezy przyprawic mieso. Najlepiej jest je wczesniej (dzien lub przynajmniej kilka godzin przed) zamarynowac. Popieprzyc, posypac vegeta, przyprawa do gyrosu etc. Potem...

    więcej

  • Boczek z grilla faszerowany mięsem mielonym

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2013-07-19

    1.Mięso mielone dokładnie wymieszaj wraz z przyprawami. 2. Uformuj z niego nieduże kulki i owiń je plastrami boczku. 3.Przygotowane nakłuwaj pojedynczo na wykałaczkę, a następnie natłuść szaszłyki w odrobinie oleju. Połóż na średnio rozgrzany ruszt. Piecz przez około 20 minut, od czasu...

    więcej

    Boczek z grilla faszerowany mięsem mielonym
  • Chrupicy kurczaczek w krakersach-najlepsze!!!

    Agnieszka :)

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2011-09-14

    1.Pierś kurczaka pokroić wzdłuż włókien na grube filety 2.kurczaka oprószyc pieprzem i słodką papryka, nie solić, zalać kefirem lub maślanką,odstawić na noc do lodówki 3.krakersy pokruszyc na drobne okruchy, (ale nie zupelny proszek), kurczaka wyjąć z zalewy, nie plukać,...

    więcej

»kategorie: