Krokiety z mięsem

Autor: Pyza (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Krokiety z mięsem

Składniki:

  • mąka
  • cebula
  • mleko
  • jajka
  • olej
  • bułka tarta
  • pieprz
  • wegeta
  • majeranek
  • mięso gotowane z rosołu

Jak przygotować:

składniki:
*NALEŚNIKI - 2 szkl mąki pszennej [ile zabierze płyn]
*ok.1,5 szkl. wody i mleka [pół na pół]
*2 jajka
*3 łyżki oleju
*1/2 łyżeczki soli

FARSZ - ok. 1 kg mięsa gotowanego z rosołu (wołowe, wołowo-drobiowe)
*2 duże cebule
*3 ząbki czosnku
*3 łyżki oleju
*2 łyżki majeranku
*1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
*1 łyżeczka soli
*1 jajko
*do panierowania: 1 jajko + 4-5 łyżek mleka + 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta, bułka tarta
*do smażenia gotowych krokietów: masło lub olej

sposób przygotowania: NALEŚNIKI - Roztrzepać w misce jajka z solą, olejem i zmieszaną wodą z mlekiem, powoli dosypywać mąkę cały czas mieszając aby nie było grudek. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na godzinę aby dojrzało a następnie usmażyć cienkie naleśniki.
FARSZ - Ostudzone mięso zmielić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, kiedy zacznie się złocić dodać czosnek i smażyć jeszcze tylko chwilę, przełożyć do mięsa. Do masy dodać jajko, przyprawy, dokładnie wymieszać.

Na każdym naleśniku kłaść po łyżce farszu, składać w kopertę. Tak przygotowane krokiety obtaczać w jajku roztrzepanym z mlekiem i Vegetą, i panierować w bułce tartej. Smażyć, do zrumienienia z obu stron, na rozgrzanym maśle lub oleju. Podawać na gorąco z surówką albo jako dodatek do czystych zup np. barszczu czerwonego.


Informacje dodatkowe:

nadmiar krokietów można zamrozić albo zaprosić znajomych na wyżerkę!

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 30 sztuk

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • blaszka z pieczonym mięsem i warzywami

    coralina

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2008-05-20

    Warzywa kroimy w ćwiartki (ziemniaki można drobniej, żeby się szybciej upiekły), wrzucamy do miski i obsypujemy solą, pieprzem, ostrą papryką, czosnkiem, ziołami prowansalskimi (lub innymi według uznania). Udka myjemy i doprawiamy w podobny sposób. Blaszkę smarujemy olejem i...

    więcej

  • CHILI CON CARNE

    Ala86

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-03-13

    1.cebulę z czosnkiem podsmażamy na patelni, dorzucamy mięsko mielone,smażymy 2-3 minuty,przyprawiamy przyprawą CHILI CON CARNE(kamis,kotanyi)gdy nie mamy: pieprz,sól,papryczka chili 1x 2.dodjaemy trochę rosołku(z kostki rosołowej) i dusimy 10 minut.Następnie dodajemy...

    więcej

  • Kurczak a'la gyros

    Mała czarna

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-09-05

    1.Pierś pokroić w kostkę, włożyć do pojemnika polać olejem, posypać sporą ilością przyprawy do kebaba-gyrosa i ziół prowansalskich, dodać przeciśnięty lub posiekany drobno czosnek(ilość zależy od osobistych upodobań, ale powinno być go sporo - osobiście daje na ok.1/2 kg mięsa 3/4...

    więcej

  • klopsiki pomidorowe a la Tofik

    Tofik

    powyżej 20 minut, średnie, do 10zł, 2010-02-01

    1.Usmażyć klopsiki. 40 dag miesa mielonego wlozyc do miski. Wbic dwa surowe jajka. Do szklanki wlozyc pol kostki rosolowej, zalac wrzatkiem, wymieszac i wsypac mieszajac bulke tarta-tak by powstala gesta masa. Mase przeniesc do miski z miesem. Do mięsa dodać startego żółtego sera(około 2...

    więcej

  • Parowki a la Tofik

    Tofik

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-02-01

    1. Smażymy naleśniki. Ciasto naleśnikowe: 3 jajka, 1/3 lyzeczki soli, szklanka mąki tortowej, wymieszać i dolewać mleka tak długo aż uzyskamy konsystencje płynna. dobrze rozgrzac patelnie z olejem. Oleju powinno byc mozliwie jak najmniej. Przechylamy patelnie po skosie i lyzka wlewamy ciasto tak...

    więcej

»kategorie: