Krokiety z mięsem

Autor: Pyza (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Krokiety z mięsem

Składniki:

  • mąka
  • cebula
  • mleko
  • jajka
  • olej
  • bułka tarta
  • pieprz
  • wegeta
  • majeranek
  • mięso gotowane z rosołu

Jak przygotować:

składniki:
*NALEŚNIKI - 2 szkl mąki pszennej [ile zabierze płyn]
*ok.1,5 szkl. wody i mleka [pół na pół]
*2 jajka
*3 łyżki oleju
*1/2 łyżeczki soli

FARSZ - ok. 1 kg mięsa gotowanego z rosołu (wołowe, wołowo-drobiowe)
*2 duże cebule
*3 ząbki czosnku
*3 łyżki oleju
*2 łyżki majeranku
*1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
*1 łyżeczka soli
*1 jajko
*do panierowania: 1 jajko + 4-5 łyżek mleka + 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta, bułka tarta
*do smażenia gotowych krokietów: masło lub olej

sposób przygotowania: NALEŚNIKI - Roztrzepać w misce jajka z solą, olejem i zmieszaną wodą z mlekiem, powoli dosypywać mąkę cały czas mieszając aby nie było grudek. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na godzinę aby dojrzało a następnie usmażyć cienkie naleśniki.
FARSZ - Ostudzone mięso zmielić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, kiedy zacznie się złocić dodać czosnek i smażyć jeszcze tylko chwilę, przełożyć do mięsa. Do masy dodać jajko, przyprawy, dokładnie wymieszać.

Na każdym naleśniku kłaść po łyżce farszu, składać w kopertę. Tak przygotowane krokiety obtaczać w jajku roztrzepanym z mlekiem i Vegetą, i panierować w bułce tartej. Smażyć, do zrumienienia z obu stron, na rozgrzanym maśle lub oleju. Podawać na gorąco z surówką albo jako dodatek do czystych zup np. barszczu czerwonego.


Informacje dodatkowe:

nadmiar krokietów można zamrozić albo zaprosić znajomych na wyżerkę!

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 30 sztuk

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • Pomidorowy kurczak

    iltur

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-01-12

    1. Obrać jedną dość dużą cebulę, pokroić na ćwiartki, a potem plasterki (chyba, że ktoś woli inaczej ;-)). Wrzucić na rozgrzany wcześniej olej (najlepiej oliwę, ale z braku laku i olej dobry), poczekać aż się zeszkli. 2. Kiedy cebulka będzie gotowa należy do niej dodać...

    więcej

  • klopsiki pomidorowe a la Tofik

    Tofik

    powyżej 20 minut, średnie, do 10zł, 2010-02-01

    1.Usmażyć klopsiki. 40 dag miesa mielonego wlozyc do miski. Wbic dwa surowe jajka. Do szklanki wlozyc pol kostki rosolowej, zalac wrzatkiem, wymieszac i wsypac mieszajac bulke tarta-tak by powstala gesta masa. Mase przeniesc do miski z miesem. Do mięsa dodać startego żółtego sera(około 2...

    więcej

  • Curry z wołowiny trochę tajskie

    Aniaczark

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2009-11-24

    1. Obsmażyć wołowinę w kostkach na patelni, żeby mięsko się podkolorowało. Polecam polać odrobinę sosem sojowym. 2. Dodać pokrojony czosnek, paprykę i cebulę i wszystko podsmażyć. 3. Wykonać mieszankę mleka kokosowego (można dostać w puszce), proszku curry, soli i pieprzu...

    więcej

  • kurczak z kuskusem i warzywami

    ttk

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2012-03-26

    1. w miseczce przygotować dwie szklanki kaszy kuskus wg przepisu na opakowaniu. 2. pojedynczą pierś pokroić w piórką lub drobną kostkę i doprawić vegetą. 3. posmażyć na głębokiej patelni, gdy mięso zmięknie dodać mrożoną fasolkę i mini marchewki oraz pokrojoną w piórka cebulę. 4....

    więcej

  • kurczak w sosie slodko-kwasnym

    lawendaa

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2010-07-06

    1.Wstawić ryż wg instrukcji na opakowaniu. (2paczki na 0,5kg piersi) 2.Piersi umyć, pokroić w średnie kosteczki, bez oleju wrzucić na patelnie, smażyć je tak aż będą miekkie. 3. Do piersi dodać 4 łyżki keczupu, 1 łyżkę musztardy, 1 łyżkę miodu. Jest to proporcja którą można...

    więcej

»kategorie: