Krokiety z mięsem

Autor: Pyza (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Krokiety z mięsem

Składniki:

  • mąka
  • cebula
  • mleko
  • jajka
  • olej
  • bułka tarta
  • pieprz
  • wegeta
  • majeranek
  • mięso gotowane z rosołu

Jak przygotować:

składniki:
*NALEŚNIKI - 2 szkl mąki pszennej [ile zabierze płyn]
*ok.1,5 szkl. wody i mleka [pół na pół]
*2 jajka
*3 łyżki oleju
*1/2 łyżeczki soli

FARSZ - ok. 1 kg mięsa gotowanego z rosołu (wołowe, wołowo-drobiowe)
*2 duże cebule
*3 ząbki czosnku
*3 łyżki oleju
*2 łyżki majeranku
*1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
*1 łyżeczka soli
*1 jajko
*do panierowania: 1 jajko + 4-5 łyżek mleka + 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta, bułka tarta
*do smażenia gotowych krokietów: masło lub olej

sposób przygotowania: NALEŚNIKI - Roztrzepać w misce jajka z solą, olejem i zmieszaną wodą z mlekiem, powoli dosypywać mąkę cały czas mieszając aby nie było grudek. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na godzinę aby dojrzało a następnie usmażyć cienkie naleśniki.
FARSZ - Ostudzone mięso zmielić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, kiedy zacznie się złocić dodać czosnek i smażyć jeszcze tylko chwilę, przełożyć do mięsa. Do masy dodać jajko, przyprawy, dokładnie wymieszać.

Na każdym naleśniku kłaść po łyżce farszu, składać w kopertę. Tak przygotowane krokiety obtaczać w jajku roztrzepanym z mlekiem i Vegetą, i panierować w bułce tartej. Smażyć, do zrumienienia z obu stron, na rozgrzanym maśle lub oleju. Podawać na gorąco z surówką albo jako dodatek do czystych zup np. barszczu czerwonego.


Informacje dodatkowe:

nadmiar krokietów można zamrozić albo zaprosić znajomych na wyżerkę!

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 30 sztuk

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • piersi z kurczaka z sosem

    justynak112

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2010-07-19

    1.pokrój,kurczaka w plastry o szerokości ok, 0,5 cm i opanieru w mące,jajkach, bułce tartej 2.wrzuć na rozgrzaną patelnię ugotuj ziemniaki 3.sos-jedną łyżkę majonezu i 1 ketchupu wymięszaj z szczypta soli i pieprzu w miseczce nastepnie podaj upieczone mięso i ziemniaki na talerz na mięso...

    więcej

  • Naleśniki a la tortilla :)

    Chachal

    10-20 minut, średnie, 10-20zł, 2010-03-15

    1. Zarabiamy ciasto nalesnikowe i smazymy nalesniki. 2. Piers z kurczaka kroimy na nieduze kawaleczki. Nastepnie nalezy przyprawic mieso. Najlepiej jest je wczesniej (dzien lub przynajmniej kilka godzin przed) zamarynowac. Popieprzyc, posypac vegeta, przyprawa do gyrosu etc. Potem...

    więcej

  • Pieczeń wieprzowa z sosem chrzanowym

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2012-08-30

    Mięso umyć, osuszyć, natrzeć pieprzem, utłuczonymi jagodami jałowca i solą. Pozostawić na dwie godziny w chłodnym miejscu. Przed ułożeniem w brytfance owinąć cienkimi płatami słoniny, polać roztopionym masłem i wstawić do ciepłego piekarnika. Kiedy słonina się przyrumieni, zsunąć ją z...

    więcej

    Pieczeń wieprzowa z sosem chrzanowym
  • Przepis na zapiekane pomidory faszerowane kaszanką

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2013-04-19

    1.Kaszankę mieszamy ze świeżymi ziołami, a następnie odstawiamy na godzinę do lodówki. 2.W tym czasie myjemy pomidory, odcinamy ich górne części i wydrążamy z pestek. Następnie faszerujemy je kaszanką i przykrywamy, wcześniej odkrojoną górną częścią. 3.Nagrzewamy...

    więcej

    Przepis na zapiekane pomidory faszerowane kaszanką
  • Wysztafirowane polędwiczki po kujawsku

    Redakcja

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2016-07-08

    1.Polędwiczki wieprzowe doprawić solą, pieprzem i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć polędwiczki na złoty kolor z obu stron. Podlać winem i poddusić ok. 10 minut. 2.Chrzan połączyć ze śmietanką, doprawić do smaku solą i cukrem. Całość wlać na...

    więcej

    Wysztafirowane polędwiczki po kujawsku
»kategorie: