Krokiety z mięsem

Autor: Pyza (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Krokiety z mięsem

Składniki:

  • mąka
  • cebula
  • mleko
  • jajka
  • olej
  • bułka tarta
  • pieprz
  • wegeta
  • majeranek
  • mięso gotowane z rosołu

Jak przygotować:

składniki:
*NALEŚNIKI - 2 szkl mąki pszennej [ile zabierze płyn]
*ok.1,5 szkl. wody i mleka [pół na pół]
*2 jajka
*3 łyżki oleju
*1/2 łyżeczki soli

FARSZ - ok. 1 kg mięsa gotowanego z rosołu (wołowe, wołowo-drobiowe)
*2 duże cebule
*3 ząbki czosnku
*3 łyżki oleju
*2 łyżki majeranku
*1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
*1 łyżeczka soli
*1 jajko
*do panierowania: 1 jajko + 4-5 łyżek mleka + 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta, bułka tarta
*do smażenia gotowych krokietów: masło lub olej

sposób przygotowania: NALEŚNIKI - Roztrzepać w misce jajka z solą, olejem i zmieszaną wodą z mlekiem, powoli dosypywać mąkę cały czas mieszając aby nie było grudek. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na godzinę aby dojrzało a następnie usmażyć cienkie naleśniki.
FARSZ - Ostudzone mięso zmielić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, kiedy zacznie się złocić dodać czosnek i smażyć jeszcze tylko chwilę, przełożyć do mięsa. Do masy dodać jajko, przyprawy, dokładnie wymieszać.

Na każdym naleśniku kłaść po łyżce farszu, składać w kopertę. Tak przygotowane krokiety obtaczać w jajku roztrzepanym z mlekiem i Vegetą, i panierować w bułce tartej. Smażyć, do zrumienienia z obu stron, na rozgrzanym maśle lub oleju. Podawać na gorąco z surówką albo jako dodatek do czystych zup np. barszczu czerwonego.


Informacje dodatkowe:

nadmiar krokietów można zamrozić albo zaprosić znajomych na wyżerkę!

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 30 sztuk

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • Chilli con carne

    Mała czarna

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-09-05

    1.Cebulę(2-3 szt.) pokrojoną w kostkę szklimy na niewielkiej ilości oleju. Do cebuli dajemy 50-60 dag mięsa mielonego(najlepiej wołowego ale może być mieszane lub wieprzowe) i podsmażamy. 2.Dodajemy całą torebkę przyprawy do chilli con carne i jeszcze chwile podsmażamy....

    więcej

  • tortilla meksykańska

    smacznego^^

    10-20 minut, średnie, 10-20zł, 2010-07-27

    1.wsyp 600dag mąki pszennej do miski, dodaj dwie łyżeczki soli, wymieszaj, dolej 300ml zimnej wody i dwie łyżki oleju. Szybko wyrób ma gładką masę. Podziel na 8 kulek i każdą wałkuj na okrągły placek, smaż na suchej rozgrzanej patelni ok 2-3 min 2.jedną dużą cebulę pokrój drobno i podsmaż na...

    więcej

  • Curry z wołowiny trochę tajskie

    Aniaczark

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2009-11-24

    1. Obsmażyć wołowinę w kostkach na patelni, żeby mięsko się podkolorowało. Polecam polać odrobinę sosem sojowym. 2. Dodać pokrojony czosnek, paprykę i cebulę i wszystko podsmażyć. 3. Wykonać mieszankę mleka kokosowego (można dostać w puszce), proszku curry, soli i pieprzu...

    więcej

  • Biała kiełbasa w sosie chrzanowym na wstążce ząbkowanej

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2012-04-02

    Makaron ugotować w osolonej wodzie, następnie zahartować w zimnej i odcedzić. Białą kiełbasę podsmażyć na złoty kolor na patelni, podlać odrobiną wody, przykryć pokrywką i poddusić 10 minut. Śmietanę połączyć z chrzanem, doprawić do smaku solą i odrobiną cukru i doprowadzić do wrzenia. ...

    więcej

    Biała kiełbasa w sosie chrzanowym na wstążce ząbkowanej
  • rolady z wołowiny

    POL

    10-20 minut, średnie, 10-20zł, 2008-06-07

    1. Cienkie duże kawałki wołowiny nasmarować oliwa 2. Pokroić w paski ogórek kiszony i paprykę 3. Pokroić cebulę w kosteczkę 4. Na środek wieprzowiny położyć wyżej przygotowane warzywa 4. Następnie zawinąć tak, aby warzywa pozostały w środku 5. Usmażyć (na średnim gazie) 5. gotowe 6....

    więcej

»kategorie: