Krokiety z mięsem

Autor: Pyza (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Krokiety z mięsem

Składniki:

  • mąka
  • cebula
  • mleko
  • jajka
  • olej
  • bułka tarta
  • pieprz
  • wegeta
  • majeranek
  • mięso gotowane z rosołu

Jak przygotować:

składniki:
*NALEŚNIKI - 2 szkl mąki pszennej [ile zabierze płyn]
*ok.1,5 szkl. wody i mleka [pół na pół]
*2 jajka
*3 łyżki oleju
*1/2 łyżeczki soli

FARSZ - ok. 1 kg mięsa gotowanego z rosołu (wołowe, wołowo-drobiowe)
*2 duże cebule
*3 ząbki czosnku
*3 łyżki oleju
*2 łyżki majeranku
*1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
*1 łyżeczka soli
*1 jajko
*do panierowania: 1 jajko + 4-5 łyżek mleka + 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta, bułka tarta
*do smażenia gotowych krokietów: masło lub olej

sposób przygotowania: NALEŚNIKI - Roztrzepać w misce jajka z solą, olejem i zmieszaną wodą z mlekiem, powoli dosypywać mąkę cały czas mieszając aby nie było grudek. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na godzinę aby dojrzało a następnie usmażyć cienkie naleśniki.
FARSZ - Ostudzone mięso zmielić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, kiedy zacznie się złocić dodać czosnek i smażyć jeszcze tylko chwilę, przełożyć do mięsa. Do masy dodać jajko, przyprawy, dokładnie wymieszać.

Na każdym naleśniku kłaść po łyżce farszu, składać w kopertę. Tak przygotowane krokiety obtaczać w jajku roztrzepanym z mlekiem i Vegetą, i panierować w bułce tartej. Smażyć, do zrumienienia z obu stron, na rozgrzanym maśle lub oleju. Podawać na gorąco z surówką albo jako dodatek do czystych zup np. barszczu czerwonego.


Informacje dodatkowe:

nadmiar krokietów można zamrozić albo zaprosić znajomych na wyżerkę!

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 30 sztuk

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • Polędwiczki duszone w winie z sosem gorgonzola i makaronem kolanka

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2012-10-18

    Makaron należy ugotować, a następnie zahartować w zimnej wodzie i odcedzić. Polędwiczkę musimy w całości grillować na patelni na złoty kolor. Podlać winem i dusić pod przykryciem ok. 7-8 minut. W tym czasie ser gorgonzola rozpuszczamy w śmietance podgrzewając na wolnym ogniu. Całość Doprawiamy...

    więcej

    Polędwiczki duszone w winie z sosem gorgonzola i makaronem kolanka
  • Szybkie chilli con carne

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2012-06-20

    Wykonanie: Każdą parówkę przekrawamy na 4 części. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na oleju do zeszklenia, dodajemy fasolę wraz z zalewą, przecier pomidorowy i przyprawy. Dusimy na małym ogniu, często mieszając, przez 5 min. Przed podaniem na stół posypujemy natką...

    więcej

    Szybkie chilli con carne
  • Mięso pieczone w coca-coli

    Mała czarna

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-09-05

    1.Kawałki mięsa płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i układamy w naczyniu żaroodpornym 2.Coca-colę, ketchup i sos barbecue mieszamy w równych proporcjach i zalewamy tym mięso 3.Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku aż mięso będzie miękkie

    więcej

  • Mięso duszone z cebulką

    Mała czarna

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-09-05

    1.W ten sposób można przygotować karkówkę, łopatkę lub żeberka. Mięso porcjujemy (żeberka dzielimy na mniejsze porcje, karkówkę i łopatkę kroimy na plasterki ok.1 cm i rozmijamy tłuczkiem) i obsmażamy aż mięso się zetnie i lekko zrumieni, po czym odkładamy je na talerz. 2.Na tym samym...

    więcej

  • Chrupicy kurczaczek w krakersach-najlepsze!!!

    Agnieszka :)

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2011-09-14

    1.Pierś kurczaka pokroić wzdłuż włókien na grube filety 2.kurczaka oprószyc pieprzem i słodką papryka, nie solić, zalać kefirem lub maślanką,odstawić na noc do lodówki 3.krakersy pokruszyc na drobne okruchy, (ale nie zupelny proszek), kurczaka wyjąć z zalewy, nie plukać,...

    więcej

»kategorie: