Krokiety z mięsem

Autor: Pyza (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Krokiety z mięsem

Składniki:

  • mąka
  • cebula
  • mleko
  • jajka
  • olej
  • bułka tarta
  • pieprz
  • wegeta
  • majeranek
  • mięso gotowane z rosołu

Jak przygotować:

składniki:
*NALEŚNIKI - 2 szkl mąki pszennej [ile zabierze płyn]
*ok.1,5 szkl. wody i mleka [pół na pół]
*2 jajka
*3 łyżki oleju
*1/2 łyżeczki soli

FARSZ - ok. 1 kg mięsa gotowanego z rosołu (wołowe, wołowo-drobiowe)
*2 duże cebule
*3 ząbki czosnku
*3 łyżki oleju
*2 łyżki majeranku
*1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
*1 łyżeczka soli
*1 jajko
*do panierowania: 1 jajko + 4-5 łyżek mleka + 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta, bułka tarta
*do smażenia gotowych krokietów: masło lub olej

sposób przygotowania: NALEŚNIKI - Roztrzepać w misce jajka z solą, olejem i zmieszaną wodą z mlekiem, powoli dosypywać mąkę cały czas mieszając aby nie było grudek. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na godzinę aby dojrzało a następnie usmażyć cienkie naleśniki.
FARSZ - Ostudzone mięso zmielić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, kiedy zacznie się złocić dodać czosnek i smażyć jeszcze tylko chwilę, przełożyć do mięsa. Do masy dodać jajko, przyprawy, dokładnie wymieszać.

Na każdym naleśniku kłaść po łyżce farszu, składać w kopertę. Tak przygotowane krokiety obtaczać w jajku roztrzepanym z mlekiem i Vegetą, i panierować w bułce tartej. Smażyć, do zrumienienia z obu stron, na rozgrzanym maśle lub oleju. Podawać na gorąco z surówką albo jako dodatek do czystych zup np. barszczu czerwonego.


Informacje dodatkowe:

nadmiar krokietów można zamrozić albo zaprosić znajomych na wyżerkę!

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 30 sztuk

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • Kurczak w sezamie

    Feverpromise

    powyżej 20 minut, dla orłów, 10-20zł, 2010-04-29

    1.przygotowujemy 3 głębokie talerze: - do pierwszego wbijamy ok. 3 jajek, dodajemy trochę soli i rozbijamy na jednolita masę. - w drugim mieszamy ok. 1/2 szklanki mąki zwykłej, 1/2 mąki ziemniaczanej, 1 łyżkę przyprawy curry i 1 łyżkę słodkiej papryki - do 3 talerza wsypujemy...

    więcej

  • Minikebaby na ostro

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2012-11-26

    Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek, mąkę i smażyć jeszcze przez chwilę, by mąka straciła surowy smak. Całość dodać do mięsa, wbić jajko, przyprawić i dokładnie wyrobić. Wyrobione mięso podzielić na 6 równych porcji....

    więcej

    Minikebaby na ostro
  • kurczak curry z makaronem i warzywami

    hotaruyuki90

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-02-19

    1. Makaron (najlepiej "podłużny" -ryżowy, udon czy inne spaghetti, jak kto woli :) ugotować zgodnie z instrukcją. 2. Pierś z kurczaka pokroić w nie za grube pasko- kawałki, dodać trochę pieprzu i duuużo curry (tak żeby pokryło dobrze całe mięso, nie będzie za dużo :), ale jak ktoś woli...

    więcej

  • kurczak pomidorowo-pomarańczowy

    Mola123

    powyżej 20 minut, dla orłów, 10-20zł, 2010-09-24

    1. gotujemy ryż w osolonej wodzie 2. pierś z kurczka po umyciu kroimy w średniej wielkości kostkę 3. pomidora parzymy w celu obrania go ze skórki i również kroimy w kostkę 4. pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki i kroimy 5. wrzucamy kurczaka na patelnie, przesmarzamy, zalewamy szklanką soku...

    więcej

  • klopsiki pomidorowe a la Tofik

    Tofik

    powyżej 20 minut, średnie, do 10zł, 2010-02-01

    1.Usmażyć klopsiki. 40 dag miesa mielonego wlozyc do miski. Wbic dwa surowe jajka. Do szklanki wlozyc pol kostki rosolowej, zalac wrzatkiem, wymieszac i wsypac mieszajac bulke tarta-tak by powstala gesta masa. Mase przeniesc do miski z miesem. Do mięsa dodać startego żółtego sera(około 2...

    więcej

»kategorie: