Krokiety z mięsem

Autor: Pyza (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Krokiety z mięsem

Składniki:

  • mąka
  • cebula
  • mleko
  • jajka
  • olej
  • bułka tarta
  • pieprz
  • wegeta
  • majeranek
  • mięso gotowane z rosołu

Jak przygotować:

składniki:
*NALEŚNIKI - 2 szkl mąki pszennej [ile zabierze płyn]
*ok.1,5 szkl. wody i mleka [pół na pół]
*2 jajka
*3 łyżki oleju
*1/2 łyżeczki soli

FARSZ - ok. 1 kg mięsa gotowanego z rosołu (wołowe, wołowo-drobiowe)
*2 duże cebule
*3 ząbki czosnku
*3 łyżki oleju
*2 łyżki majeranku
*1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
*1 łyżeczka soli
*1 jajko
*do panierowania: 1 jajko + 4-5 łyżek mleka + 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta, bułka tarta
*do smażenia gotowych krokietów: masło lub olej

sposób przygotowania: NALEŚNIKI - Roztrzepać w misce jajka z solą, olejem i zmieszaną wodą z mlekiem, powoli dosypywać mąkę cały czas mieszając aby nie było grudek. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na godzinę aby dojrzało a następnie usmażyć cienkie naleśniki.
FARSZ - Ostudzone mięso zmielić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, kiedy zacznie się złocić dodać czosnek i smażyć jeszcze tylko chwilę, przełożyć do mięsa. Do masy dodać jajko, przyprawy, dokładnie wymieszać.

Na każdym naleśniku kłaść po łyżce farszu, składać w kopertę. Tak przygotowane krokiety obtaczać w jajku roztrzepanym z mlekiem i Vegetą, i panierować w bułce tartej. Smażyć, do zrumienienia z obu stron, na rozgrzanym maśle lub oleju. Podawać na gorąco z surówką albo jako dodatek do czystych zup np. barszczu czerwonego.


Informacje dodatkowe:

nadmiar krokietów można zamrozić albo zaprosić znajomych na wyżerkę!

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 30 sztuk

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • Żyj smacznie i zdrowo

    Żyj smacznie i zdrowo

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2016-04-11

    1. Z mąki, wody, oliwy i szczypty soli, zagnieć ciasto. Podziel je na cztery równe porcje. Rozwałkuj je wałkiem na cieniutkie placki. Z rozwałkowanego ciasta, przy pomocy talerza, wytnij okrągłe placki. 2. Opiekaj z obu stron przygotowane placki na rozgrzanej patelni, na małym ogniu, aż...

    więcej

    Żyj smacznie i zdrowo
  • Quesadilla z kurczakiem i warzywami

    Gość

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2015-11-24

    Fileta z kurczaka, cebulę, obie papryki pokroić w koskę i podsmażyć na oleju. Dodać fasolkę, kukurydzę i przekrojone na pół pomidorki. Doprawić do smaku solą i chwilę poddusić pod przykryciem. Tak przygotowany farsz rozłożyć naprzemiennie na plackach tortilli, każdą warstwę posypując...

    więcej

    Quesadilla z kurczakiem i warzywami
  • kurczak curry z makaronem i warzywami

    hotaruyuki90

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-02-19

    1. Makaron (najlepiej "podłużny" -ryżowy, udon czy inne spaghetti, jak kto woli :) ugotować zgodnie z instrukcją. 2. Pierś z kurczaka pokroić w nie za grube pasko- kawałki, dodać trochę pieprzu i duuużo curry (tak żeby pokryło dobrze całe mięso, nie będzie za dużo :), ale jak ktoś woli...

    więcej

  • Naleśniki a la tortilla :)

    Chachal

    10-20 minut, średnie, 10-20zł, 2010-03-15

    1. Zarabiamy ciasto nalesnikowe i smazymy nalesniki. 2. Piers z kurczaka kroimy na nieduze kawaleczki. Nastepnie nalezy przyprawic mieso. Najlepiej jest je wczesniej (dzien lub przynajmniej kilka godzin przed) zamarynowac. Popieprzyc, posypac vegeta, przyprawa do gyrosu etc. Potem...

    więcej

  • Warmińskie czarne żeberka

    Redakcja

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2016-08-26

    1.Umyte śliwki zalewamy przegotowaną wodą i zostawiamy na noc. Umyte i osuszone żeberka nacieramy solą, pieprzem, cząbrem i papryką. Skrapiamy sokiem z cytryny, zostawiamy na godzinę w chłodnym miejscu. Na patelni mocno rozgrzewamy smalec, zrumieniamy żeberka z obu stron, przekładamy do rondla,...

    więcej

    Warmińskie czarne żeberka
»kategorie: