Krokiety z mięsem

Autor: Pyza (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Krokiety z mięsem

Składniki:

  • mąka
  • cebula
  • mleko
  • jajka
  • olej
  • bułka tarta
  • pieprz
  • wegeta
  • majeranek
  • mięso gotowane z rosołu

Jak przygotować:

składniki:
*NALEŚNIKI - 2 szkl mąki pszennej [ile zabierze płyn]
*ok.1,5 szkl. wody i mleka [pół na pół]
*2 jajka
*3 łyżki oleju
*1/2 łyżeczki soli

FARSZ - ok. 1 kg mięsa gotowanego z rosołu (wołowe, wołowo-drobiowe)
*2 duże cebule
*3 ząbki czosnku
*3 łyżki oleju
*2 łyżki majeranku
*1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
*1 łyżeczka soli
*1 jajko
*do panierowania: 1 jajko + 4-5 łyżek mleka + 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta, bułka tarta
*do smażenia gotowych krokietów: masło lub olej

sposób przygotowania: NALEŚNIKI - Roztrzepać w misce jajka z solą, olejem i zmieszaną wodą z mlekiem, powoli dosypywać mąkę cały czas mieszając aby nie było grudek. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na godzinę aby dojrzało a następnie usmażyć cienkie naleśniki.
FARSZ - Ostudzone mięso zmielić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, kiedy zacznie się złocić dodać czosnek i smażyć jeszcze tylko chwilę, przełożyć do mięsa. Do masy dodać jajko, przyprawy, dokładnie wymieszać.

Na każdym naleśniku kłaść po łyżce farszu, składać w kopertę. Tak przygotowane krokiety obtaczać w jajku roztrzepanym z mlekiem i Vegetą, i panierować w bułce tartej. Smażyć, do zrumienienia z obu stron, na rozgrzanym maśle lub oleju. Podawać na gorąco z surówką albo jako dodatek do czystych zup np. barszczu czerwonego.


Informacje dodatkowe:

nadmiar krokietów można zamrozić albo zaprosić znajomych na wyżerkę!

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 30 sztuk

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • piersi z kurczaka z sosem

    justynak112

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2010-07-19

    1.pokrój,kurczaka w plastry o szerokości ok, 0,5 cm i opanieru w mące,jajkach, bułce tartej 2.wrzuć na rozgrzaną patelnię ugotuj ziemniaki 3.sos-jedną łyżkę majonezu i 1 ketchupu wymięszaj z szczypta soli i pieprzu w miseczce nastepnie podaj upieczone mięso i ziemniaki na talerz na mięso...

    więcej

  • Mięso duszone z cebulką

    Mała czarna

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-09-04

    1.W ten sposób można przygotować karkówkę, łopatkę lub żeberka. Mięso porcjujemy (żeberka dzielimy na mniejsze porcje, karkówkę i łopatkę kroimy na plasterki ok.1 cm i rozmijamy tłuczkiem) i obsmażamy aż mięso się zetnie i lekko zrumieni, po czym odkładamy je na talerz. 2.Na tym samym...

    więcej

  • kurczak w sosie serowym

    małykuchcik

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-01-11

    1.Mięso myjemy, kroimy w kostkę doprawiamy solą i pieprzem i lekko podsmażamy 2.Następnie wrzucamy do brytfanki kurczaka, serki topione, ser Camembert pokrojony w kostkę i zalewamy to śmietaną 3.Pieczemy w temp. 200 stopni ok. 20 min 4.Podajemy z makaronem

    więcej

  • Szaszłyki z boczkiem

    Adi

    powyżej 20 minut, dla orłów, powyżej 20zł, 2008-09-12

    1. 2 piersi z kurczaka dokładnie umyj, osusz i oczyść z błon i chrząstek. Pokrój na dość duże kwadraty. Przypraw do smaku solą i pieprzem, odstaw na godzinę w chłodne miejsce. 2. Kilka małych cebul obierz i pokrój na ósemki. Paprykę oczyść z nasion, pokrój na duże kawałki. cukinię umyj i pokrój...

    więcej

  • Biała kiełbasa w sosie chrzanowym na wstążce ząbkowanej

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2012-04-02

    Makaron ugotować w osolonej wodzie, następnie zahartować w zimnej i odcedzić. Białą kiełbasę podsmażyć na złoty kolor na patelni, podlać odrobiną wody, przykryć pokrywką i poddusić 10 minut. Śmietanę połączyć z chrzanem, doprawić do smaku solą i odrobiną cukru i doprowadzić do wrzenia. ...

    więcej

    Biała kiełbasa w sosie chrzanowym na wstążce ząbkowanej
»kategorie: