Krokiety z mięsem

Autor: Pyza (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Krokiety z mięsem

Składniki:

  • mąka
  • cebula
  • mleko
  • jajka
  • olej
  • bułka tarta
  • pieprz
  • wegeta
  • majeranek
  • mięso gotowane z rosołu

Jak przygotować:

składniki:
*NALEŚNIKI - 2 szkl mąki pszennej [ile zabierze płyn]
*ok.1,5 szkl. wody i mleka [pół na pół]
*2 jajka
*3 łyżki oleju
*1/2 łyżeczki soli

FARSZ - ok. 1 kg mięsa gotowanego z rosołu (wołowe, wołowo-drobiowe)
*2 duże cebule
*3 ząbki czosnku
*3 łyżki oleju
*2 łyżki majeranku
*1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
*1 łyżeczka soli
*1 jajko
*do panierowania: 1 jajko + 4-5 łyżek mleka + 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta, bułka tarta
*do smażenia gotowych krokietów: masło lub olej

sposób przygotowania: NALEŚNIKI - Roztrzepać w misce jajka z solą, olejem i zmieszaną wodą z mlekiem, powoli dosypywać mąkę cały czas mieszając aby nie było grudek. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na godzinę aby dojrzało a następnie usmażyć cienkie naleśniki.
FARSZ - Ostudzone mięso zmielić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, kiedy zacznie się złocić dodać czosnek i smażyć jeszcze tylko chwilę, przełożyć do mięsa. Do masy dodać jajko, przyprawy, dokładnie wymieszać.

Na każdym naleśniku kłaść po łyżce farszu, składać w kopertę. Tak przygotowane krokiety obtaczać w jajku roztrzepanym z mlekiem i Vegetą, i panierować w bułce tartej. Smażyć, do zrumienienia z obu stron, na rozgrzanym maśle lub oleju. Podawać na gorąco z surówką albo jako dodatek do czystych zup np. barszczu czerwonego.


Informacje dodatkowe:

nadmiar krokietów można zamrozić albo zaprosić znajomych na wyżerkę!

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 30 sztuk

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • klopsiki pomidorowe a la Tofik

    Tofik

    powyżej 20 minut, średnie, do 10zł, 2010-02-01

    1.Usmażyć klopsiki. 40 dag miesa mielonego wlozyc do miski. Wbic dwa surowe jajka. Do szklanki wlozyc pol kostki rosolowej, zalac wrzatkiem, wymieszac i wsypac mieszajac bulke tarta-tak by powstala gesta masa. Mase przeniesc do miski z miesem. Do mięsa dodać startego żółtego sera(około 2...

    więcej

  • rolady z wołowiny

    POL

    10-20 minut, średnie, 10-20zł, 2008-06-07

    1. Cienkie duże kawałki wołowiny nasmarować oliwa 2. Pokroić w paski ogórek kiszony i paprykę 3. Pokroić cebulę w kosteczkę 4. Na środek wieprzowiny położyć wyżej przygotowane warzywa 4. Następnie zawinąć tak, aby warzywa pozostały w środku 5. Usmażyć (na średnim gazie) 5. gotowe 6....

    więcej

  • Węgierska jesień - czyli gulasz z makaronem pierożki

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2012-10-25

    Na początek gotujemy makaron, następnie hartujemy go w zimnej wodzie i odcedzamy. Mięso i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy i zalewamy wodą. Całość przyprawiamy i dorzucamy liść laurowy. Mięso należy dusić na wolnym ogniu do miękkości. W połowie...

    więcej

    Węgierska jesień - czyli gulasz z makaronem pierożki
  • Herbaciane polędwiczki cielęce na cytrusowym carpaccio

    czarna

    10-20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2010-10-07

    1.Polędwiczki cielęce, natrzeć dokładnie herbatą, przyprawić solą, pieprzem, odstawić na 12 godz najlepiej do lodówki. 2. Następnie podsmażyć na rozgrzanej patelni i wstawić na 15 min do pieca w temp. 140 st. 3. Owoce pokroić w cienkie plastry, podsmażyć delikatnie na maśle lub przyrządzić na...

    więcej

    Herbaciane polędwiczki cielęce  na cytrusowym carpaccio
  • Kurczak tandori z herbacianym jogurtem

    gotująca

    10-20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2011-08-04

    1. Wszystkie przyprawy utłuc w moździerzu, przyprawić nimi kurczaka pokrojonego w grubą kostkę. 2. Jogurt wymieszać z herbatą wysypaną z torebek, dodać do kurczaka. Całość wymieszać, upiec w piekarniku w 180 stopniach przez 30 min. 3. Podawać z sałatą.

    więcej

    Kurczak tandori z herbacianym jogurtem
»kategorie: