Krokiety z mięsem

Autor: Pyza (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Krokiety z mięsem

Składniki:

  • mąka
  • cebula
  • mleko
  • jajka
  • olej
  • bułka tarta
  • pieprz
  • wegeta
  • majeranek
  • mięso gotowane z rosołu

Jak przygotować:

składniki:
*NALEŚNIKI - 2 szkl mąki pszennej [ile zabierze płyn]
*ok.1,5 szkl. wody i mleka [pół na pół]
*2 jajka
*3 łyżki oleju
*1/2 łyżeczki soli

FARSZ - ok. 1 kg mięsa gotowanego z rosołu (wołowe, wołowo-drobiowe)
*2 duże cebule
*3 ząbki czosnku
*3 łyżki oleju
*2 łyżki majeranku
*1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
*1 łyżeczka soli
*1 jajko
*do panierowania: 1 jajko + 4-5 łyżek mleka + 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta, bułka tarta
*do smażenia gotowych krokietów: masło lub olej

sposób przygotowania: NALEŚNIKI - Roztrzepać w misce jajka z solą, olejem i zmieszaną wodą z mlekiem, powoli dosypywać mąkę cały czas mieszając aby nie było grudek. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na godzinę aby dojrzało a następnie usmażyć cienkie naleśniki.
FARSZ - Ostudzone mięso zmielić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, kiedy zacznie się złocić dodać czosnek i smażyć jeszcze tylko chwilę, przełożyć do mięsa. Do masy dodać jajko, przyprawy, dokładnie wymieszać.

Na każdym naleśniku kłaść po łyżce farszu, składać w kopertę. Tak przygotowane krokiety obtaczać w jajku roztrzepanym z mlekiem i Vegetą, i panierować w bułce tartej. Smażyć, do zrumienienia z obu stron, na rozgrzanym maśle lub oleju. Podawać na gorąco z surówką albo jako dodatek do czystych zup np. barszczu czerwonego.


Informacje dodatkowe:

nadmiar krokietów można zamrozić albo zaprosić znajomych na wyżerkę!

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 30 sztuk

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • kurczak curry z makaronem i warzywami

    hotaruyuki90

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-02-19

    1. Makaron (najlepiej "podłużny" -ryżowy, udon czy inne spaghetti, jak kto woli :) ugotować zgodnie z instrukcją. 2. Pierś z kurczaka pokroić w nie za grube pasko- kawałki, dodać trochę pieprzu i duuużo curry (tak żeby pokryło dobrze całe mięso, nie będzie za dużo :), ale jak ktoś woli...

    więcej

  • Curry z wołowiny trochę tajskie

    Aniaczark

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2009-11-24

    1. Obsmażyć wołowinę w kostkach na patelni, żeby mięsko się podkolorowało. Polecam polać odrobinę sosem sojowym. 2. Dodać pokrojony czosnek, paprykę i cebulę i wszystko podsmażyć. 3. Wykonać mieszankę mleka kokosowego (można dostać w puszce), proszku curry, soli i pieprzu...

    więcej

  • Mięso dla psa

    nilla456

    do 10 minut, średnie, powyżej 20zł, 2013-07-09

    1.kiełbase baleron kurzczak pokroić podsmażyć 2.wątrubke ugotować parówkki również 3.Mielone i schab zmielić usmażyć 4. wszystko do blendera zmiksować na papke i dodać do tego troche mięsa Z KIEŁBASY POKROJONEJ W pakio kropki i kwadracika Dla psów smacznego :):):)

    więcej

  • Favourite fried chicken

    KmMarfik

    10-20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2010-07-26

    1.Ugotuj spaghetti 2.pokrój na małe kawałki i smaż czosnek na oliwie z oliwek aż nabierze złotawy kolor 3.dodaj bazylii i pietruszki (nie liście) po kilku sekundach dodaj pomidory krojone bez skórki, najlepiej z puszki, tak z 400g na 2 porcje 4. duś przez 10 minut, dosyp soli i pieprzu...

    więcej

    Favourite fried chicken
  • blaszka z pieczonym mięsem i warzywami

    coralina

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2008-05-20

    Warzywa kroimy w ćwiartki (ziemniaki można drobniej, żeby się szybciej upiekły), wrzucamy do miski i obsypujemy solą, pieprzem, ostrą papryką, czosnkiem, ziołami prowansalskimi (lub innymi według uznania). Udka myjemy i doprawiamy w podobny sposób. Blaszkę smarujemy olejem i...

    więcej

»kategorie: