Krokiety z mięsem

Autor: Pyza (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Krokiety z mięsem

Składniki:

  • mąka
  • cebula
  • mleko
  • jajka
  • olej
  • bułka tarta
  • pieprz
  • wegeta
  • majeranek
  • mięso gotowane z rosołu

Jak przygotować:

składniki:
*NALEŚNIKI - 2 szkl mąki pszennej [ile zabierze płyn]
*ok.1,5 szkl. wody i mleka [pół na pół]
*2 jajka
*3 łyżki oleju
*1/2 łyżeczki soli

FARSZ - ok. 1 kg mięsa gotowanego z rosołu (wołowe, wołowo-drobiowe)
*2 duże cebule
*3 ząbki czosnku
*3 łyżki oleju
*2 łyżki majeranku
*1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
*1 łyżeczka soli
*1 jajko
*do panierowania: 1 jajko + 4-5 łyżek mleka + 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta, bułka tarta
*do smażenia gotowych krokietów: masło lub olej

sposób przygotowania: NALEŚNIKI - Roztrzepać w misce jajka z solą, olejem i zmieszaną wodą z mlekiem, powoli dosypywać mąkę cały czas mieszając aby nie było grudek. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na godzinę aby dojrzało a następnie usmażyć cienkie naleśniki.
FARSZ - Ostudzone mięso zmielić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, kiedy zacznie się złocić dodać czosnek i smażyć jeszcze tylko chwilę, przełożyć do mięsa. Do masy dodać jajko, przyprawy, dokładnie wymieszać.

Na każdym naleśniku kłaść po łyżce farszu, składać w kopertę. Tak przygotowane krokiety obtaczać w jajku roztrzepanym z mlekiem i Vegetą, i panierować w bułce tartej. Smażyć, do zrumienienia z obu stron, na rozgrzanym maśle lub oleju. Podawać na gorąco z surówką albo jako dodatek do czystych zup np. barszczu czerwonego.


Informacje dodatkowe:

nadmiar krokietów można zamrozić albo zaprosić znajomych na wyżerkę!

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 30 sztuk

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • Królik wrocławski ze śliwkami

    spacerownik.wroclawski.eu

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2008-10-08

    Królik 4 duże cebule szklanka śliwek suszonych wymoczonych w winie pół szklanki moreli suszonych wymoczonych w winie 1 1/2 szklanki śmietany 8 listków laurowych tymianek, pieprz i sól do smaku Suszone śliwki i morele wymoczyć 4 godziny w winie. Królika podzielić na porcje, natrzeć solą,...

    więcej

  • Paryżanki zapiekane w cukinii

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-09-21

    Cukinię umyć, wydrążyć nasiona, oprószyć solą i odwrócić do odcieknięcia wody. Paryżanki pokroić w kostkę i usmażyć z cebulą, papryką oraz brokułami. Na końcu dodać pomidory i doprawić solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce. Do każdej połówki cukinii włożyć przygotowany...

    więcej

    Paryżanki zapiekane w cukinii
  • Gęś po studencku

    Student K

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2010-12-01

    1.Rozmrożoną gęś dzielimy na małe części 2.Zdejmujemy tłuszcz i wkładamy do garnka 3. na głęboki talerz wsypujemy 6 opakowań majeranku 4. Na drugi talerz wysypujemy sól (6 czubatych łyżek soli morskiej) 5.Solimy kawałki i obficie obtaczamy w majeranku 6. Wszysktie części gęsi układamy w...

    więcej

    Gęś po studencku
  • Szybkie chilli con carne

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2012-06-20

    Wykonanie: Każdą parówkę przekrawamy na 4 części. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na oleju do zeszklenia, dodajemy fasolę wraz z zalewą, przecier pomidorowy i przyprawy. Dusimy na małym ogniu, często mieszając, przez 5 min. Przed podaniem na stół posypujemy natką...

    więcej

    Szybkie chilli con carne
  • kotlet ala szwajcar

    POL

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2008-06-07

    1.Kupić 4 grubo pokrojone kawałki schabu- ważne aby były grube 2. Mięso mielone gnieść, dobrze doprawić- według smaku(pieprzu, soli przyprawa do mielonego, włoszczyzna) 3. Pokroić ogórki (kiszone), paprykę w drobne kawałki najlepiej paski (mogą być kosteczki). 4....

    więcej

»kategorie: