Krokiety z mięsem

Autor: Pyza (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Krokiety z mięsem

Składniki:

  • mąka
  • cebula
  • mleko
  • jajka
  • olej
  • bułka tarta
  • pieprz
  • wegeta
  • majeranek
  • mięso gotowane z rosołu

Jak przygotować:

składniki:
*NALEŚNIKI - 2 szkl mąki pszennej [ile zabierze płyn]
*ok.1,5 szkl. wody i mleka [pół na pół]
*2 jajka
*3 łyżki oleju
*1/2 łyżeczki soli

FARSZ - ok. 1 kg mięsa gotowanego z rosołu (wołowe, wołowo-drobiowe)
*2 duże cebule
*3 ząbki czosnku
*3 łyżki oleju
*2 łyżki majeranku
*1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
*1 łyżeczka soli
*1 jajko
*do panierowania: 1 jajko + 4-5 łyżek mleka + 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta, bułka tarta
*do smażenia gotowych krokietów: masło lub olej

sposób przygotowania: NALEŚNIKI - Roztrzepać w misce jajka z solą, olejem i zmieszaną wodą z mlekiem, powoli dosypywać mąkę cały czas mieszając aby nie było grudek. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na godzinę aby dojrzało a następnie usmażyć cienkie naleśniki.
FARSZ - Ostudzone mięso zmielić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, kiedy zacznie się złocić dodać czosnek i smażyć jeszcze tylko chwilę, przełożyć do mięsa. Do masy dodać jajko, przyprawy, dokładnie wymieszać.

Na każdym naleśniku kłaść po łyżce farszu, składać w kopertę. Tak przygotowane krokiety obtaczać w jajku roztrzepanym z mlekiem i Vegetą, i panierować w bułce tartej. Smażyć, do zrumienienia z obu stron, na rozgrzanym maśle lub oleju. Podawać na gorąco z surówką albo jako dodatek do czystych zup np. barszczu czerwonego.


Informacje dodatkowe:

nadmiar krokietów można zamrozić albo zaprosić znajomych na wyżerkę!

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 30 sztuk

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym

    Redakcja

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2016-06-30

    1.Polędwicę oczyścić z błony i wyporcjować trzy równe steki. Każdy lekko spłaszczyć ręką (nie tłuczkiem), natłuścić odrobiną oleju i usmażyć na grillu lub patelni grillowej według upodobań. 2.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle razem z szyjkami rakowymi. Dodać mąkę, następnie...

    więcej

    Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
  • Mięso pieczone w coca-coli

    Mała czarna

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-09-05

    1.Kawałki mięsa płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i układamy w naczyniu żaroodpornym 2.Coca-colę, ketchup i sos barbecue mieszamy w równych proporcjach i zalewamy tym mięso 3.Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku aż mięso będzie miękkie

    więcej

  • Domowy hamburger

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2013-01-22

    Do mięsa dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, musztardę, doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wmieszać (wyrobić) ręką. Uformować dwa okrągłe, płaskie kotlety wielkości bułki i zgrillować z obu stron na patelni posmarowanej niewielka ilością oleju. Bułki przekroić na pół i...

    więcej

    Domowy hamburger
  • Żyj smacznie i zdrowo

    Żyj smacznie i zdrowo

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2016-04-11

    1. Z mąki, wody, oliwy i szczypty soli, zagnieć ciasto. Podziel je na cztery równe porcje. Rozwałkuj je wałkiem na cieniutkie placki. Z rozwałkowanego ciasta, przy pomocy talerza, wytnij okrągłe placki. 2. Opiekaj z obu stron przygotowane placki na rozgrzanej patelni, na małym ogniu, aż...

    więcej

    Żyj smacznie i zdrowo
  • CHILI CON CARNE

    Ala86

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-03-13

    1.cebulę z czosnkiem podsmażamy na patelni, dorzucamy mięsko mielone,smażymy 2-3 minuty,przyprawiamy przyprawą CHILI CON CARNE(kamis,kotanyi)gdy nie mamy: pieprz,sól,papryczka chili 1x 2.dodjaemy trochę rosołku(z kostki rosołowej) i dusimy 10 minut.Następnie dodajemy...

    więcej

»kategorie: