Krokiety z mięsem

Autor: Pyza (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Krokiety z mięsem

Składniki:

  • mąka
  • cebula
  • mleko
  • jajka
  • olej
  • bułka tarta
  • pieprz
  • wegeta
  • majeranek
  • mięso gotowane z rosołu

Jak przygotować:

składniki:
*NALEŚNIKI - 2 szkl mąki pszennej [ile zabierze płyn]
*ok.1,5 szkl. wody i mleka [pół na pół]
*2 jajka
*3 łyżki oleju
*1/2 łyżeczki soli

FARSZ - ok. 1 kg mięsa gotowanego z rosołu (wołowe, wołowo-drobiowe)
*2 duże cebule
*3 ząbki czosnku
*3 łyżki oleju
*2 łyżki majeranku
*1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
*1 łyżeczka soli
*1 jajko
*do panierowania: 1 jajko + 4-5 łyżek mleka + 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta, bułka tarta
*do smażenia gotowych krokietów: masło lub olej

sposób przygotowania: NALEŚNIKI - Roztrzepać w misce jajka z solą, olejem i zmieszaną wodą z mlekiem, powoli dosypywać mąkę cały czas mieszając aby nie było grudek. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na godzinę aby dojrzało a następnie usmażyć cienkie naleśniki.
FARSZ - Ostudzone mięso zmielić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, kiedy zacznie się złocić dodać czosnek i smażyć jeszcze tylko chwilę, przełożyć do mięsa. Do masy dodać jajko, przyprawy, dokładnie wymieszać.

Na każdym naleśniku kłaść po łyżce farszu, składać w kopertę. Tak przygotowane krokiety obtaczać w jajku roztrzepanym z mlekiem i Vegetą, i panierować w bułce tartej. Smażyć, do zrumienienia z obu stron, na rozgrzanym maśle lub oleju. Podawać na gorąco z surówką albo jako dodatek do czystych zup np. barszczu czerwonego.


Informacje dodatkowe:

nadmiar krokietów można zamrozić albo zaprosić znajomych na wyżerkę!

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 30 sztuk

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • Kurczak z rusztu wędzony w herbacie

    buszująca w garach

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2012-02-21

    1. Pieprz, sól, anyż i cynamon prażyć na średnim ogniu, aż sól stanie się lekko brązowa, a pozostałe składniki uwolnią swój aromat. Usunąć anyż i cynamon, a pieprz i sól utłuc na proszek. 2. Natrzeć nim filety z kurczaka, przykryć je i odstawić do lodówki na...

    więcej

    Kurczak z rusztu wędzony w herbacie
  • Herbaciane polędwiczki cielęce na cytrusowym carpaccio

    czarna

    10-20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2010-10-07

    1.Polędwiczki cielęce, natrzeć dokładnie herbatą, przyprawić solą, pieprzem, odstawić na 12 godz najlepiej do lodówki. 2. Następnie podsmażyć na rozgrzanej patelni i wstawić na 15 min do pieca w temp. 140 st. 3. Owoce pokroić w cienkie plastry, podsmażyć delikatnie na maśle lub przyrządzić na...

    więcej

    Herbaciane polędwiczki cielęce  na cytrusowym carpaccio
  • Gęś po studencku

    Student K

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2010-12-01

    1.Rozmrożoną gęś dzielimy na małe części 2.Zdejmujemy tłuszcz i wkładamy do garnka 3. na głęboki talerz wsypujemy 6 opakowań majeranku 4. Na drugi talerz wysypujemy sól (6 czubatych łyżek soli morskiej) 5.Solimy kawałki i obficie obtaczamy w majeranku 6. Wszysktie części gęsi układamy w...

    więcej

    Gęś po studencku
  • Grillowane żeberka w duecie ze świeżymi warzywami

    Pekpol Ostrołęka

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2014-06-18

    Żeberka wyjmujemy z opakowania i grillujemy na średnio rozgrzanym ruszcie. Co jakiś czas należy obracać mięso, uważając, by się nie przypaliło. Upieczone żeberka można polać sosem sojowym i podawać w kompozycji ze świeżą, soczystą sałatą, rukolą i pomidorem.

    więcej

    Grillowane żeberka w duecie ze świeżymi warzywami
  • Minikebaby na ostro

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2012-11-26

    Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek, mąkę i smażyć jeszcze przez chwilę, by mąka straciła surowy smak. Całość dodać do mięsa, wbić jajko, przyprawić i dokładnie wyrobić. Wyrobione mięso podzielić na 6 równych porcji....

    więcej

    Minikebaby na ostro
»kategorie: