Kotlety z kurczaka

Autor: michu (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • kurczak - piersi
  • olej
  • przyprawa do kurczaka

Jak przygotować:

Wstaw patelnię, żeby olej się już grzał. Piersi z kurczaka myjemy wodą i czyścimy mięso. Musi być ono rozbite. Czyli albo zrobi to pani w sklepie, albo ty tłuczkiem, a jeśli go nie posiadasz to też jest rozwiązanie. Dół butelki z wodą zawiń w torebkę foliową i uderzaj w mięso (w miarę mocno, ale z wyczuciem, żeby dziur nie porobić w kurczaku). PóĹşniej dopraw solą i przyprawą do kurczaka lub jakąś inną (tak dużo, ile lubisz) i wrzuć na patelnię. Pamiętaj, żeby ogień nie był za duży, gdyż kurczak smaży się dosyć szybko (10-15min). Smażymy z dwóch stron i gotowe. Przed wyjęciem można sprawdzić czy nie jest surowe, jeśli odkroi się kawałek - mięso białe znaczy, że można jeść, różowe, że jeszcze trochę trzeba poczekać. Smacznego!


Informacje dodatkowe:

Dobrze smakuje z ryżem i jakąś surówką, ale można też podawać np. z ziemniakami.

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: 10-20 minut

Porcja: ok. 200g/os.

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • Kolanka z falbanką w sosie szpinakowo pieczarkowym z kurczakiem

    Martyna

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-08-30

    1.Filet z kurczaka należy pokroić w kostkę, a pieczarki w małe cząstki. Oba składniki razem musimy podsmażyć na oleju na złoty kolor 2.Następnie dodajemy rozmrożony szpinak, śmietankę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W momencie zagotowania się dodajemy wcześniej ugotowany makaron kolanka z...

    więcej

    Kolanka z falbanką w sosie  szpinakowo pieczarkowym z kurczakiem
  • Żyj smacznie i zdrowo

    Żyj smacznie i zdrowo

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2016-04-11

    1. Z mąki, wody, oliwy i szczypty soli, zagnieć ciasto. Podziel je na cztery równe porcje. Rozwałkuj je wałkiem na cieniutkie placki. Z rozwałkowanego ciasta, przy pomocy talerza, wytnij okrągłe placki. 2. Opiekaj z obu stron przygotowane placki na rozgrzanej patelni, na małym ogniu, aż...

    więcej

    Żyj smacznie i zdrowo
  • Pharme361

    Pharme361

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2012-12-10

    Hello! bekfgkf interesting bekfgkf site! I'm really like it! Very, very bekfgkf good!

    więcej

  • Domowy hamburger

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2013-01-22

    Do mięsa dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, musztardę, doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wmieszać (wyrobić) ręką. Uformować dwa okrągłe, płaskie kotlety wielkości bułki i zgrillować z obu stron na patelni posmarowanej niewielka ilością oleju. Bułki przekroić na pół i...

    więcej

    Domowy hamburger
  • Boczek z grilla faszerowany mięsem mielonym

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2013-07-19

    1.Mięso mielone dokładnie wymieszaj wraz z przyprawami. 2. Uformuj z niego nieduże kulki i owiń je plastrami boczku. 3.Przygotowane nakłuwaj pojedynczo na wykałaczkę, a następnie natłuść szaszłyki w odrobinie oleju. Połóż na średnio rozgrzany ruszt. Piecz przez około 20 minut, od czasu...

    więcej

    Boczek z grilla faszerowany mięsem mielonym
»kategorie: