Duński pasztet z wątróbki z grzankami

Autor: Dan Cake

Ocena

Twoja ocena

Duński pasztet z wątróbki z grzankami

Składniki:

  • anchois – 4 – 5 filecików
  • mąka pszenna – 2 łyżki
  • bulion wołowy – 200 ml
  • mleko – 100 ml
  • Chleb tostowy American Toast XXL np. Dan Cake
  • sól i pieprz – do

Jak przygotować:

1. Cebulę i boczek pokroić na kawałki, podsmażyć na patelni, a następnie zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia razem z wątróbką i anchois.
2. W rondelku rozpuścić masło, dodawać mąkę, a następnie bulion i mleko cały czas mieszając do uzyskania gładkiej masy.
3. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Sos wystudzić i połączyć z przygotowaną wcześniej mięsną masą i jajkiem.
4. Całość przelać do wysmarowanej masłem formy. Formę umieścić w brytfannie wypełnionej do połowy wysokości wodą.
5. Piec ok. godzinę w temperaturze 175 stopni.
6. Pasztet podawać na opieczonym w tosterze chlebie tostowym XXL Dan Cake, najlepiej z podsmażonymi na maśle pieczarkami i bekonem, jak jedzą go najczęściej Duńczycy.

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 10

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • Parowki a la Tofik

    Tofik

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-02-01

    1. Smażymy naleśniki. Ciasto naleśnikowe: 3 jajka, 1/3 lyzeczki soli, szklanka mąki tortowej, wymieszać i dolewać mleka tak długo aż uzyskamy konsystencje płynna. dobrze rozgrzac patelnie z olejem. Oleju powinno byc mozliwie jak najmniej. Przechylamy patelnie po skosie i lyzka wlewamy ciasto tak...

    więcej

  • Duński pasztet z wątróbki z grzankami

    Dan Cake

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2018-02-06

    1. Cebulę i boczek pokroić na kawałki, podsmażyć na patelni, a następnie zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia razem z wątróbką i anchois. 2. W rondelku rozpuścić masło, dodawać mąkę, a następnie bulion i mleko cały czas mieszając do uzyskania gładkiej masy. 3. Przyprawić solą,...

    więcej

    Duński pasztet z wątróbki z grzankami
  • Szaszłyki mięsno-warzywne z sosem czosnkowym

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2012-08-30

    Mięso, boczek i paprykę pokroić na kawałki, cebulę na ósemki, a pieczarki pozostawić w całości. Wszystkie składniki nadziać na przemian na szpatułki. Z oleju, sosu sojowego i przypraw zrobić zalewę, dokładnie wysmarować nią szaszłyki, a następnie odstawić do lodówki na minimum...

    więcej

    Szaszłyki mięsno-warzywne z sosem czosnkowym
  • piersi z kurczaka z sosem

    justynak112

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2010-07-19

    1.pokrój,kurczaka w plastry o szerokości ok, 0,5 cm i opanieru w mące,jajkach, bułce tartej 2.wrzuć na rozgrzaną patelnię ugotuj ziemniaki 3.sos-jedną łyżkę majonezu i 1 ketchupu wymięszaj z szczypta soli i pieprzu w miseczce nastepnie podaj upieczone mięso i ziemniaki na talerz na mięso...

    więcej

  • Biała kiełbasa w sosie chrzanowym na wstążce ząbkowanej

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2012-04-02

    Makaron ugotować w osolonej wodzie, następnie zahartować w zimnej i odcedzić. Białą kiełbasę podsmażyć na złoty kolor na patelni, podlać odrobiną wody, przykryć pokrywką i poddusić 10 minut. Śmietanę połączyć z chrzanem, doprawić do smaku solą i odrobiną cukru i doprowadzić do wrzenia. ...

    więcej

    Biała kiełbasa w sosie chrzanowym na wstążce ząbkowanej
»kategorie: