Duński pasztet z wątróbki z grzankami

Autor: Dan Cake

Ocena

Twoja ocena

Duński pasztet z wątróbki z grzankami

Składniki:

  • anchois – 4 – 5 filecików
  • mąka pszenna – 2 łyżki
  • bulion wołowy – 200 ml
  • mleko – 100 ml
  • Chleb tostowy American Toast XXL np. Dan Cake
  • sól i pieprz – do

Jak przygotować:

1. Cebulę i boczek pokroić na kawałki, podsmażyć na patelni, a następnie zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia razem z wątróbką i anchois.
2. W rondelku rozpuścić masło, dodawać mąkę, a następnie bulion i mleko cały czas mieszając do uzyskania gładkiej masy.
3. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Sos wystudzić i połączyć z przygotowaną wcześniej mięsną masą i jajkiem.
4. Całość przelać do wysmarowanej masłem formy. Formę umieścić w brytfannie wypełnionej do połowy wysokości wodą.
5. Piec ok. godzinę w temperaturze 175 stopni.
6. Pasztet podawać na opieczonym w tosterze chlebie tostowym XXL Dan Cake, najlepiej z podsmażonymi na maśle pieczarkami i bekonem, jak jedzą go najczęściej Duńczycy.

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 10

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • Domowy hamburger

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2013-01-22

    Do mięsa dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, musztardę, doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wmieszać (wyrobić) ręką. Uformować dwa okrągłe, płaskie kotlety wielkości bułki i zgrillować z obu stron na patelni posmarowanej niewielka ilością oleju. Bułki przekroić na pół i...

    więcej

    Domowy hamburger
  • Biała kiełbasa w sosie chrzanowym na wstążce ząbkowanej

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2012-04-02

    Makaron ugotować w osolonej wodzie, następnie zahartować w zimnej i odcedzić. Białą kiełbasę podsmażyć na złoty kolor na patelni, podlać odrobiną wody, przykryć pokrywką i poddusić 10 minut. Śmietanę połączyć z chrzanem, doprawić do smaku solą i odrobiną cukru i doprowadzić do wrzenia. ...

    więcej

    Biała kiełbasa w sosie chrzanowym na wstążce ząbkowanej
  • Wołowina z sosem z mango

    buszująca w garach

    10-20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2012-02-21

    1. Zaparzyć 4 torebki herbaty w 150 ml wrzącej wody. Odstawić na 4 minuty. 2. Usunąć torebki i wylać herbatę na patelnię. Następnie dodać syrop z kukurydzy i cukier oraz zmiksowany miąższ z ½ mango. Dobrze wymieszać. 3. Odstawić na 1 minutę. Doprowadzić zawartość patelni do wrzenia....

    więcej

    Wołowina z sosem z mango
  • Kiszka ziemniaczana z grzybami w śmietanie

    Redakcja

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2016-06-14

    1.Oczyszczone grzyby wrzucić na gotującą i osoloną wodę. Gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty. Następnie odcedzić i dokładnie przepłukać zimną wodą. 2.Cebulę pokroić w grube piórka i zeszklić na oleju. Następnie dodać grzyby i całość chwilę poddusić. Obie śmietany połączyć ze sobą,...

    więcej

    Kiszka ziemniaczana z grzybami w śmietanie
  • Polędwica z porzeczkami

    BiBi

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2008-08-07

    1. Polędwicę wołową skropić winem, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na godzinę. 2. Potem posmarować olejem, owinąć folią aluminiową, piec ok. 50 minut w 180 st.C, pokroić na plastry. 3. Porzeczki i miąższ pomarańczy przełożyć do rondelka, podlać wodą, zagotować, sosem polać mięso.

    więcej

»kategorie: