Duński pasztet z wątróbki z grzankami

Autor: Dan Cake

Ocena

Twoja ocena

Duński pasztet z wątróbki z grzankami

Składniki:

  • anchois – 4 – 5 filecików
  • mąka pszenna – 2 łyżki
  • bulion wołowy – 200 ml
  • mleko – 100 ml
  • Chleb tostowy American Toast XXL np. Dan Cake
  • sól i pieprz – do

Jak przygotować:

1. Cebulę i boczek pokroić na kawałki, podsmażyć na patelni, a następnie zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia razem z wątróbką i anchois.
2. W rondelku rozpuścić masło, dodawać mąkę, a następnie bulion i mleko cały czas mieszając do uzyskania gładkiej masy.
3. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Sos wystudzić i połączyć z przygotowaną wcześniej mięsną masą i jajkiem.
4. Całość przelać do wysmarowanej masłem formy. Formę umieścić w brytfannie wypełnionej do połowy wysokości wodą.
5. Piec ok. godzinę w temperaturze 175 stopni.
6. Pasztet podawać na opieczonym w tosterze chlebie tostowym XXL Dan Cake, najlepiej z podsmażonymi na maśle pieczarkami i bekonem, jak jedzą go najczęściej Duńczycy.

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 10

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • Kotlety z kurczaka

    michu

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2008-05-20

    Wstaw patelnię, żeby olej się już grzał. Piersi z kurczaka myjemy wodą i czyścimy mięso. Musi być ono rozbite. Czyli albo zrobi to pani w sklepie, albo ty tłuczkiem, a jeśli go nie posiadasz to też jest rozwiązanie. Dół butelki z wodą zawiń w torebkę foliową i uderzaj w mięso (w miarę mocno,...

    więcej

  • Favourite fried chicken

    KmMarfik

    10-20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2010-07-26

    1.Ugotuj spaghetti 2.pokrój na małe kawałki i smaż czosnek na oliwie z oliwek aż nabierze złotawy kolor 3.dodaj bazylii i pietruszki (nie liście) po kilku sekundach dodaj pomidory krojone bez skórki, najlepiej z puszki, tak z 400g na 2 porcje 4. duś przez 10 minut, dosyp soli i pieprzu...

    więcej

    Favourite fried chicken
  • Wykwintna pierś z kaczki w leśnym sosie

    buszująca w garach

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-04-27

    1. Piersi z kaczki oprószyć solą pieprzem, tłuczonymi owocami jałowca, posiekanym rozmarynem, skropić octem, oliwą dokładnie wymieszać odstawić w chłodne miejsce na 12 godz. 2. Zamarynowaną kaczkę obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni, następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st...

    więcej

    Wykwintna pierś z kaczki w leśnym sosie
  • klopsiki pomidorowe a la Tofik

    Tofik

    powyżej 20 minut, średnie, do 10zł, 2010-02-01

    1.Usmażyć klopsiki. 40 dag miesa mielonego wlozyc do miski. Wbic dwa surowe jajka. Do szklanki wlozyc pol kostki rosolowej, zalac wrzatkiem, wymieszac i wsypac mieszajac bulke tarta-tak by powstala gesta masa. Mase przeniesc do miski z miesem. Do mięsa dodać startego żółtego sera(około 2...

    więcej

  • Pilaw z indykiem i kurkami. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

    Redakcja

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2016-09-09

    1. Ryż parokrotnie umyć w zimnej wodzie. Następnie ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie i odcedzić. 2. Filet z indyka pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, podsmażyć na jasnozłoty kolor na oleju. Kurki umyć, odsączyć z wody i w całości lub przekrojone na pół dodać do indyka z...

    więcej

    Pilaw z indykiem i kurkami.  Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
»kategorie: