blaszka z pieczonym mięsem i warzywami

Autor: coralina (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ziemniaki
  • kurczak - udko
  • marchew
  • cebula
  • papryka
  • olej
  • przyprawy

Jak przygotować:

Warzywa kroimy w ćwiartki (ziemniaki można drobniej, żeby się szybciej upiekły), wrzucamy do miski i obsypujemy solą, pieprzem, ostrą papryką, czosnkiem, ziołami prowansalskimi (lub innymi według uznania). Udka myjemy i doprawiamy w podobny sposób.
Blaszkę smarujemy olejem i układamy na niej mięso oraz warzywa. Całość pieczemy w piekarniku w temp. około 200 stopni, przez 40 minut. Od czasu do czasu należy przełożyć mięso na drugą stronę i pilnować, aby nic się za mocno nie przypiekło.


Informacje dodatkowe:

Jeśli chodzi o warzywa, mogą być oczywiście dodane także i inne, według uznania.
Cebula piecze się najszybciej, dlatego może być z wierzchu wręcz lekko zwęglona, ale wtedy po prostu zdejmujemy wierzchnią warstwę.

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4 porcje

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • Szynka z jabłkami

    Adi

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2008-09-13

    1. Kilogram szynki wieprzowej opłukać i natrzeć solą. 2. Kilka pomarańczy obrać, podzielić na cząstki i usunąć białą błonkę. Obrać kilka jabłka, pokroić je na dość duże kawałki. Jagody jałowca zdusić np. widelcem. 3. Na patelni rozgrzać olej z odrobiną masła, zrumienić mięso ze wszystkich stron....

    więcej

  • Tanie gotowanie - Leczo z ryżem

    HomeWorkout

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2015-09-16

    1.zaczynamy od siekania cebuli i krojenia kurczaka w większą kostkę Posiekaną cebulę solimy i przyciskamy widelcem aby szybciej zmiękła Następnie kroimy kiełbasę 2.W garnku o pojemności około 2,5l roztapiamy łyżkę masła i dodajemy łyżkę oliwy Wrzucamy do niego cebulę i przykrywamy żeby się...

    więcej

    Tanie gotowanie - Leczo z ryżem
  • kurczak pomidorowo-pomarańczowy

    Mola123

    powyżej 20 minut, dla orłów, 10-20zł, 2010-09-24

    1. gotujemy ryż w osolonej wodzie 2. pierś z kurczka po umyciu kroimy w średniej wielkości kostkę 3. pomidora parzymy w celu obrania go ze skórki i również kroimy w kostkę 4. pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki i kroimy 5. wrzucamy kurczaka na patelnie, przesmarzamy, zalewamy szklanką soku...

    więcej

  • Kurczak a'la gyros

    Mała czarna

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-09-04

    1.Pierś pokroić w kostkę, włożyć do pojemnika polać olejem, posypać sporą ilością przyprawy do kebaba-gyrosa i ziół prowansalskich, dodać przeciśnięty lub posiekany drobno czosnek(ilość zależy od osobistych upodobań, ale powinno być go sporo - osobiście daje na ok.1/2 kg mięsa 3/4...

    więcej

  • Pomidorowy kurczak

    iltur

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-01-12

    1. Obrać jedną dość dużą cebulę, pokroić na ćwiartki, a potem plasterki (chyba, że ktoś woli inaczej ;-)). Wrzucić na rozgrzany wcześniej olej (najlepiej oliwę, ale z braku laku i olej dobry), poczekać aż się zeszkli. 2. Kiedy cebulka będzie gotowa należy do niej dodać...

    więcej

»kategorie: