blaszka z pieczonym mięsem i warzywami

Autor: coralina (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ziemniaki
  • kurczak - udko
  • marchew
  • cebula
  • papryka
  • olej
  • przyprawy

Jak przygotować:

Warzywa kroimy w ćwiartki (ziemniaki można drobniej, żeby się szybciej upiekły), wrzucamy do miski i obsypujemy solą, pieprzem, ostrą papryką, czosnkiem, ziołami prowansalskimi (lub innymi według uznania). Udka myjemy i doprawiamy w podobny sposób.
Blaszkę smarujemy olejem i układamy na niej mięso oraz warzywa. Całość pieczemy w piekarniku w temp. około 200 stopni, przez 40 minut. Od czasu do czasu należy przełożyć mięso na drugą stronę i pilnować, aby nic się za mocno nie przypiekło.


Informacje dodatkowe:

Jeśli chodzi o warzywa, mogą być oczywiście dodane także i inne, według uznania.
Cebula piecze się najszybciej, dlatego może być z wierzchu wręcz lekko zwęglona, ale wtedy po prostu zdejmujemy wierzchnią warstwę.

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4 porcje

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • Gęś po studencku

    Student K

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2010-12-01

    1.Rozmrożoną gęś dzielimy na małe części 2.Zdejmujemy tłuszcz i wkładamy do garnka 3. na głęboki talerz wsypujemy 6 opakowań majeranku 4. Na drugi talerz wysypujemy sól (6 czubatych łyżek soli morskiej) 5.Solimy kawałki i obficie obtaczamy w majeranku 6. Wszysktie części gęsi układamy w...

    więcej

    Gęś po studencku
  • rolady z wołowiny

    POL

    10-20 minut, średnie, 10-20zł, 2008-06-07

    1. Cienkie duże kawałki wołowiny nasmarować oliwa 2. Pokroić w paski ogórek kiszony i paprykę 3. Pokroić cebulę w kosteczkę 4. Na środek wieprzowiny położyć wyżej przygotowane warzywa 4. Następnie zawinąć tak, aby warzywa pozostały w środku 5. Usmażyć (na średnim gazie) 5. gotowe 6....

    więcej

  • Kotlety z kurczaka

    michu

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2008-05-20

    Wstaw patelnię, żeby olej się już grzał. Piersi z kurczaka myjemy wodą i czyścimy mięso. Musi być ono rozbite. Czyli albo zrobi to pani w sklepie, albo ty tłuczkiem, a jeśli go nie posiadasz to też jest rozwiązanie. Dół butelki z wodą zawiń w torebkę foliową i uderzaj w mięso (w miarę mocno,...

    więcej

  • Kurczak w jabłkach

    MalaCzarna

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-09-06

    1.Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki ok. 0,5-1 cm 2.Kawałki kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć i obsmażyć na oleju aż trochę się zrumienią 3.Kurczaka układamy w garnku, dolewamy olej na którym był smażony,oprószamy solą i obkładamy sporą ilością...

    więcej

  • Kicha z cebulą i z sosem z serków topionych.

    Squall

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-10-11

    1. Ugotować ziemniaki. 2. Podsmażyć kiełbasę. 3. Dorzucić do niej cebulkę. I smażyć aż do zeszklenia. 4. W tym czasie do jakiegoś gara wrzucić serki topione dolać do nich mleka i podgrzewać aż się całkowicie roztopią. 5. Jak ziemniaki się ugotują, kiełbasa się podsmaży, cebula się zeszkli i...

    więcej

»kategorie: