blaszka z pieczonym mięsem i warzywami

Autor: coralina (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ziemniaki
  • kurczak - udko
  • marchew
  • cebula
  • papryka
  • olej
  • przyprawy

Jak przygotować:

Warzywa kroimy w ćwiartki (ziemniaki można drobniej, żeby się szybciej upiekły), wrzucamy do miski i obsypujemy solą, pieprzem, ostrą papryką, czosnkiem, ziołami prowansalskimi (lub innymi według uznania). Udka myjemy i doprawiamy w podobny sposób.
Blaszkę smarujemy olejem i układamy na niej mięso oraz warzywa. Całość pieczemy w piekarniku w temp. około 200 stopni, przez 40 minut. Od czasu do czasu należy przełożyć mięso na drugą stronę i pilnować, aby nic się za mocno nie przypiekło.


Informacje dodatkowe:

Jeśli chodzi o warzywa, mogą być oczywiście dodane także i inne, według uznania.
Cebula piecze się najszybciej, dlatego może być z wierzchu wręcz lekko zwęglona, ale wtedy po prostu zdejmujemy wierzchnią warstwę.

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4 porcje

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • Domowy hamburger

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2013-01-22

    Do mięsa dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, musztardę, doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wmieszać (wyrobić) ręką. Uformować dwa okrągłe, płaskie kotlety wielkości bułki i zgrillować z obu stron na patelni posmarowanej niewielka ilością oleju. Bułki przekroić na pół i...

    więcej

    Domowy hamburger
  • Chrupicy kurczaczek w krakersach-najlepsze!!!

    Agnieszka :)

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2011-09-14

    1.Pierś kurczaka pokroić wzdłuż włókien na grube filety 2.kurczaka oprószyc pieprzem i słodką papryka, nie solić, zalać kefirem lub maślanką,odstawić na noc do lodówki 3.krakersy pokruszyc na drobne okruchy, (ale nie zupelny proszek), kurczaka wyjąć z zalewy, nie plukać,...

    więcej

  • Wykwintna pierś z kaczki w leśnym sosie

    buszująca w garach

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-04-27

    1. Piersi z kaczki oprószyć solą pieprzem, tłuczonymi owocami jałowca, posiekanym rozmarynem, skropić octem, oliwą dokładnie wymieszać odstawić w chłodne miejsce na 12 godz. 2. Zamarynowaną kaczkę obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni, następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st...

    więcej

    Wykwintna pierś z kaczki w leśnym sosie
  • Mięso pieczone w coca-coli

    Mała czarna

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-09-05

    1.Kawałki mięsa płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i układamy w naczyniu żaroodpornym 2.Coca-colę, ketchup i sos barbecue mieszamy w równych proporcjach i zalewamy tym mięso 3.Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku aż mięso będzie miękkie

    więcej

  • KOTLECIKI KOLOROWE PIKANTNE

    pao77

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2012-08-06

    1.Bułkę namoczyć, dobrze odcisnąć, dodać do mięsa, wbić jajko, dodać przyprawy , zieloną cebulkę i bułkę tartą, zmiksować na gładką masę. Boczek i papryki pokroić w paski. 2.Wrzucić na patelnię, a gdy się zrumieni dodać papryki, smażyć chwilę ,następnie osączyć z tłuszczu i ostudzić. Ostudzone...

    więcej

    KOTLECIKI KOLOROWE PIKANTNE
»kategorie: