blaszka z pieczonym mięsem i warzywami

Autor: coralina (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ziemniaki
  • kurczak - udko
  • marchew
  • cebula
  • papryka
  • olej
  • przyprawy

Jak przygotować:

Warzywa kroimy w ćwiartki (ziemniaki można drobniej, żeby się szybciej upiekły), wrzucamy do miski i obsypujemy solą, pieprzem, ostrą papryką, czosnkiem, ziołami prowansalskimi (lub innymi według uznania). Udka myjemy i doprawiamy w podobny sposób.
Blaszkę smarujemy olejem i układamy na niej mięso oraz warzywa. Całość pieczemy w piekarniku w temp. około 200 stopni, przez 40 minut. Od czasu do czasu należy przełożyć mięso na drugą stronę i pilnować, aby nic się za mocno nie przypiekło.


Informacje dodatkowe:

Jeśli chodzi o warzywa, mogą być oczywiście dodane także i inne, według uznania.
Cebula piecze się najszybciej, dlatego może być z wierzchu wręcz lekko zwęglona, ale wtedy po prostu zdejmujemy wierzchnią warstwę.

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4 porcje

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • Kurczak a'la gyros

    Mała czarna

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-09-05

    1.Pierś pokroić w kostkę, włożyć do pojemnika polać olejem, posypać sporą ilością przyprawy do kebaba-gyrosa i ziół prowansalskich, dodać przeciśnięty lub posiekany drobno czosnek(ilość zależy od osobistych upodobań, ale powinno być go sporo - osobiście daje na ok.1/2 kg mięsa 3/4...

    więcej

  • kurczak z kuskusem i warzywami

    ttk

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2012-03-26

    1. w miseczce przygotować dwie szklanki kaszy kuskus wg przepisu na opakowaniu. 2. pojedynczą pierś pokroić w piórką lub drobną kostkę i doprawić vegetą. 3. posmażyć na głębokiej patelni, gdy mięso zmięknie dodać mrożoną fasolkę i mini marchewki oraz pokrojoną w piórka cebulę. 4....

    więcej

  • Favourite fried chicken

    KmMarfik

    10-20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2010-07-26

    1.Ugotuj spaghetti 2.pokrój na małe kawałki i smaż czosnek na oliwie z oliwek aż nabierze złotawy kolor 3.dodaj bazylii i pietruszki (nie liście) po kilku sekundach dodaj pomidory krojone bez skórki, najlepiej z puszki, tak z 400g na 2 porcje 4. duś przez 10 minut, dosyp soli i pieprzu...

    więcej

    Favourite fried chicken
  • Chilli con carne

    Mała czarna

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-09-05

    1.Cebulę(2-3 szt.) pokrojoną w kostkę szklimy na niewielkiej ilości oleju. Do cebuli dajemy 50-60 dag mięsa mielonego(najlepiej wołowego ale może być mieszane lub wieprzowe) i podsmażamy. 2.Dodajemy całą torebkę przyprawy do chilli con carne i jeszcze chwile podsmażamy....

    więcej

  • CHILI CON CARNE

    Ala86

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-03-13

    1.cebulę z czosnkiem podsmażamy na patelni, dorzucamy mięsko mielone,smażymy 2-3 minuty,przyprawiamy przyprawą CHILI CON CARNE(kamis,kotanyi)gdy nie mamy: pieprz,sól,papryczka chili 1x 2.dodjaemy trochę rosołku(z kostki rosołowej) i dusimy 10 minut.Następnie dodajemy...

    więcej

»kategorie: