blaszka z pieczonym mięsem i warzywami

Autor: coralina (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ziemniaki
  • kurczak - udko
  • marchew
  • cebula
  • papryka
  • olej
  • przyprawy

Jak przygotować:

Warzywa kroimy w ćwiartki (ziemniaki można drobniej, żeby się szybciej upiekły), wrzucamy do miski i obsypujemy solą, pieprzem, ostrą papryką, czosnkiem, ziołami prowansalskimi (lub innymi według uznania). Udka myjemy i doprawiamy w podobny sposób.
Blaszkę smarujemy olejem i układamy na niej mięso oraz warzywa. Całość pieczemy w piekarniku w temp. około 200 stopni, przez 40 minut. Od czasu do czasu należy przełożyć mięso na drugą stronę i pilnować, aby nic się za mocno nie przypiekło.


Informacje dodatkowe:

Jeśli chodzi o warzywa, mogą być oczywiście dodane także i inne, według uznania.
Cebula piecze się najszybciej, dlatego może być z wierzchu wręcz lekko zwęglona, ale wtedy po prostu zdejmujemy wierzchnią warstwę.

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4 porcje

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • Mięso pieczone w coca-coli

    Mała czarna

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-09-05

    1.Kawałki mięsa płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i układamy w naczyniu żaroodpornym 2.Coca-colę, ketchup i sos barbecue mieszamy w równych proporcjach i zalewamy tym mięso 3.Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku aż mięso będzie miękkie

    więcej

  • Kotlet mielony z salata i smietana

    snowLady

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-06-16

    1. 200 g mięsa mielonego dobrze wyrobić ręką (jak się wyrabia ciasto na pierogi). Dodać szczyptę soli i pieprzu, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1 jajko i 1 łyżkę bułki tartej. Wyrobić 2 kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju na średnim ogniu z dwóch stron na złoty...

    więcej

    Kotlet mielony z salata i smietana
  • Grillowana polędwiczka z sosem grillowym

    Gastrosfera

    10-20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2013-08-08

    1. Polędwiczki oczyścić z błonek, doprawić solą, pieprzem i odstawić. W miseczce wymieszać ocet balsamiczny z miodem, olejem i sosem sojowym. Powstałą marynatą wysmarować polędwiczki i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny. Zgrillować na ruszcie z każdej strony ok. 8 minut. Podawać z sosem...

    więcej

    Grillowana polędwiczka z sosem grillowym
  • Mięso dla psa

    nilla456

    do 10 minut, średnie, powyżej 20zł, 2013-07-08

    1.kiełbase baleron kurzczak pokroić podsmażyć 2.wątrubke ugotować parówkki również 3.Mielone i schab zmielić usmażyć 4. wszystko do blendera zmiksować na papke i dodać do tego troche mięsa Z KIEŁBASY POKROJONEJ W pakio kropki i kwadracika Dla psów smacznego :):):)

    więcej

  • PIERŚ Z KURCZAKA Z PURÉE ZIEMNIACZANO-SELEROWYM I ZIELONĄ FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

    Żyj smacznie i zdrowo

    powyżej 20 minut, średnie, do 10zł, 2016-04-15

    1. Obierz ziemniaki i seler, ugotuj je w osolonej wodzie. 2. Fasolkę szparagową wrzuć do garnka z osoloną wodą Gotuj przez 3-4 minuty, odcedź. 3. Pierś z kurczaka dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Zacznij smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Smaż 5 minut z każdej strony. Potem...

    więcej

    PIERŚ Z KURCZAKA Z PURÉE ZIEMNIACZANO-SELEROWYM I ZIELONĄ FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
»kategorie: