blaszka z pieczonym mięsem i warzywami

Autor: coralina (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ziemniaki
  • kurczak - udko
  • marchew
  • cebula
  • papryka
  • olej
  • przyprawy

Jak przygotować:

Warzywa kroimy w ćwiartki (ziemniaki można drobniej, żeby się szybciej upiekły), wrzucamy do miski i obsypujemy solą, pieprzem, ostrą papryką, czosnkiem, ziołami prowansalskimi (lub innymi według uznania). Udka myjemy i doprawiamy w podobny sposób.
Blaszkę smarujemy olejem i układamy na niej mięso oraz warzywa. Całość pieczemy w piekarniku w temp. około 200 stopni, przez 40 minut. Od czasu do czasu należy przełożyć mięso na drugą stronę i pilnować, aby nic się za mocno nie przypiekło.


Informacje dodatkowe:

Jeśli chodzi o warzywa, mogą być oczywiście dodane także i inne, według uznania.
Cebula piecze się najszybciej, dlatego może być z wierzchu wręcz lekko zwęglona, ale wtedy po prostu zdejmujemy wierzchnią warstwę.

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4 porcje

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • Mięso pieczone w coca-coli

    Mała czarna

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-09-05

    1.Kawałki mięsa płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i układamy w naczyniu żaroodpornym 2.Coca-colę, ketchup i sos barbecue mieszamy w równych proporcjach i zalewamy tym mięso 3.Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku aż mięso będzie miękkie

    więcej

  • Polędwica z porzeczkami

    BiBi

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2008-08-07

    1. Polędwicę wołową skropić winem, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na godzinę. 2. Potem posmarować olejem, owinąć folią aluminiową, piec ok. 50 minut w 180 st.C, pokroić na plastry. 3. Porzeczki i miąższ pomarańczy przełożyć do rondelka, podlać wodą, zagotować, sosem polać mięso.

    więcej

  • Pieczeń wieprzowa z sosem chrzanowym

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2012-08-30

    Mięso umyć, osuszyć, natrzeć pieprzem, utłuczonymi jagodami jałowca i solą. Pozostawić na dwie godziny w chłodnym miejscu. Przed ułożeniem w brytfance owinąć cienkimi płatami słoniny, polać roztopionym masłem i wstawić do ciepłego piekarnika. Kiedy słonina się przyrumieni, zsunąć ją z...

    więcej

    Pieczeń wieprzowa z sosem chrzanowym
  • Boczek z grilla faszerowany mięsem mielonym

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2013-07-19

    1.Mięso mielone dokładnie wymieszaj wraz z przyprawami. 2. Uformuj z niego nieduże kulki i owiń je plastrami boczku. 3.Przygotowane nakłuwaj pojedynczo na wykałaczkę, a następnie natłuść szaszłyki w odrobinie oleju. Połóż na średnio rozgrzany ruszt. Piecz przez około 20 minut, od czasu...

    więcej

    Boczek z grilla faszerowany mięsem mielonym
  • Mięso dla psa

    nilla456

    do 10 minut, średnie, powyżej 20zł, 2013-07-09

    1.kiełbase baleron kurzczak pokroić podsmażyć 2.wątrubke ugotować parówkki również 3.Mielone i schab zmielić usmażyć 4. wszystko do blendera zmiksować na papke i dodać do tego troche mięsa Z KIEŁBASY POKROJONEJ W pakio kropki i kwadracika Dla psów smacznego :):):)

    więcej

»kategorie: