blaszka z pieczonym mięsem i warzywami

Autor: coralina (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ziemniaki
  • kurczak - udko
  • marchew
  • cebula
  • papryka
  • olej
  • przyprawy

Jak przygotować:

Warzywa kroimy w ćwiartki (ziemniaki można drobniej, żeby się szybciej upiekły), wrzucamy do miski i obsypujemy solą, pieprzem, ostrą papryką, czosnkiem, ziołami prowansalskimi (lub innymi według uznania). Udka myjemy i doprawiamy w podobny sposób.
Blaszkę smarujemy olejem i układamy na niej mięso oraz warzywa. Całość pieczemy w piekarniku w temp. około 200 stopni, przez 40 minut. Od czasu do czasu należy przełożyć mięso na drugą stronę i pilnować, aby nic się za mocno nie przypiekło.


Informacje dodatkowe:

Jeśli chodzi o warzywa, mogą być oczywiście dodane także i inne, według uznania.
Cebula piecze się najszybciej, dlatego może być z wierzchu wręcz lekko zwęglona, ale wtedy po prostu zdejmujemy wierzchnią warstwę.

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4 porcje

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • kurczak z kuskusem i warzywami

    ttk

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2012-03-26

    1. w miseczce przygotować dwie szklanki kaszy kuskus wg przepisu na opakowaniu. 2. pojedynczą pierś pokroić w piórką lub drobną kostkę i doprawić vegetą. 3. posmażyć na głębokiej patelni, gdy mięso zmięknie dodać mrożoną fasolkę i mini marchewki oraz pokrojoną w piórka cebulę. 4....

    więcej

  • Mięsna szpadka w trzech smakach

    Gastrosfera

    10-20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2013-08-08

    1. Mięso oczyścić z błonek, umyć, lekko rozklepać tłuczkiem, doprawić poszczególnymi przyprawami, a następnie natłuścić olejem i odstawić do lodówki na minimum godzinę. Każdy kawałek nadziać na dwie szpadki do szaszłyków i zgrillować na średnio rozgrzanym ruszcie z obydwu...

    więcej

    Mięsna szpadka w trzech smakach
  • Polędwica z porzeczkami

    BiBi

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2008-08-07

    1. Polędwicę wołową skropić winem, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na godzinę. 2. Potem posmarować olejem, owinąć folią aluminiową, piec ok. 50 minut w 180 st.C, pokroić na plastry. 3. Porzeczki i miąższ pomarańczy przełożyć do rondelka, podlać wodą, zagotować, sosem polać mięso.

    więcej

  • Kurczak z rusztu wędzony w herbacie

    buszująca w garach

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2012-02-21

    1. Pieprz, sól, anyż i cynamon prażyć na średnim ogniu, aż sól stanie się lekko brązowa, a pozostałe składniki uwolnią swój aromat. Usunąć anyż i cynamon, a pieprz i sól utłuc na proszek. 2. Natrzeć nim filety z kurczaka, przykryć je i odstawić do lodówki na...

    więcej

    Kurczak z rusztu wędzony w herbacie
  • Herbaciane polędwiczki cielęce na cytrusowym carpaccio

    czarna

    10-20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2010-10-07

    1.Polędwiczki cielęce, natrzeć dokładnie herbatą, przyprawić solą, pieprzem, odstawić na 12 godz najlepiej do lodówki. 2. Następnie podsmażyć na rozgrzanej patelni i wstawić na 15 min do pieca w temp. 140 st. 3. Owoce pokroić w cienkie plastry, podsmażyć delikatnie na maśle lub przyrządzić na...

    więcej

    Herbaciane polędwiczki cielęce  na cytrusowym carpaccio
»kategorie: