blaszka z pieczonym mięsem i warzywami

Autor: coralina (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ziemniaki
  • kurczak - udko
  • marchew
  • cebula
  • papryka
  • olej
  • przyprawy

Jak przygotować:

Warzywa kroimy w ćwiartki (ziemniaki można drobniej, żeby się szybciej upiekły), wrzucamy do miski i obsypujemy solą, pieprzem, ostrą papryką, czosnkiem, ziołami prowansalskimi (lub innymi według uznania). Udka myjemy i doprawiamy w podobny sposób.
Blaszkę smarujemy olejem i układamy na niej mięso oraz warzywa. Całość pieczemy w piekarniku w temp. około 200 stopni, przez 40 minut. Od czasu do czasu należy przełożyć mięso na drugą stronę i pilnować, aby nic się za mocno nie przypiekło.


Informacje dodatkowe:

Jeśli chodzi o warzywa, mogą być oczywiście dodane także i inne, według uznania.
Cebula piecze się najszybciej, dlatego może być z wierzchu wręcz lekko zwęglona, ale wtedy po prostu zdejmujemy wierzchnią warstwę.

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4 porcje

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • Szaszłyki z boczkiem

    Adi

    powyżej 20 minut, dla orłów, powyżej 20zł, 2008-09-13

    1. 2 piersi z kurczaka dokładnie umyj, osusz i oczyść z błon i chrząstek. Pokrój na dość duże kwadraty. Przypraw do smaku solą i pieprzem, odstaw na godzinę w chłodne miejsce. 2. Kilka małych cebul obierz i pokrój na ósemki. Paprykę oczyść z nasion, pokrój na duże kawałki. cukinię umyj i pokrój...

    więcej

  • Mięsna szpadka w trzech smakach

    Gastrosfera

    10-20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2013-08-08

    1. Mięso oczyścić z błonek, umyć, lekko rozklepać tłuczkiem, doprawić poszczególnymi przyprawami, a następnie natłuścić olejem i odstawić do lodówki na minimum godzinę. Każdy kawałek nadziać na dwie szpadki do szaszłyków i zgrillować na średnio rozgrzanym ruszcie z obydwu...

    więcej

    Mięsna szpadka w trzech smakach
  • Żelazne prażoki z duszoną karkówką

    Redakcja

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2016-11-14

    1.Karkówkę pokroić w plastry w poprzek włókien, rozbić tłuczkiem. Dokładnie obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na patelni na oleju do uzyskania złotego koloru. Plastry przełożyć do rondelka, a na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie podlać wodą i...

    więcej

    Żelazne prażoki z duszoną karkówką
  • Kibiny mazurskie (pierogi) z Kiełbasą białą surową

    Redakcja

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2016-07-22

    1.Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, siekamy nożem na piasek. Następnie dodajemy sól, śmietanę, żółtko i zagniatamy ciasto. Owijamy je lnianą ściereczką lub folią i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. 2.Z Kiełbasy białej surowej zdejmujemy osłonkę, a mięso...

    więcej

    Kibiny mazurskie (pierogi) z Kiełbasą białą surową
  • Żabie udka

    Mała czarna

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-09-05

    1.Skrzydełka płuczemy pod bieżącą woda i osuszamy 2.Dzielimy je na trzy części - końcówkę skrzydełka(trzecią część) odrzucamy(można na tym ugotować później rosół albo wywar na inną zupę) 3.Skrzydełka panierujemy w mące ziemniaczanej i obsmażamy na oleju, po czym układamy je w...

    więcej

»kategorie: