blaszka z pieczonym mięsem i warzywami

Autor: coralina (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ziemniaki
  • kurczak - udko
  • marchew
  • cebula
  • papryka
  • olej
  • przyprawy

Jak przygotować:

Warzywa kroimy w ćwiartki (ziemniaki można drobniej, żeby się szybciej upiekły), wrzucamy do miski i obsypujemy solą, pieprzem, ostrą papryką, czosnkiem, ziołami prowansalskimi (lub innymi według uznania). Udka myjemy i doprawiamy w podobny sposób.
Blaszkę smarujemy olejem i układamy na niej mięso oraz warzywa. Całość pieczemy w piekarniku w temp. około 200 stopni, przez 40 minut. Od czasu do czasu należy przełożyć mięso na drugą stronę i pilnować, aby nic się za mocno nie przypiekło.


Informacje dodatkowe:

Jeśli chodzi o warzywa, mogą być oczywiście dodane także i inne, według uznania.
Cebula piecze się najszybciej, dlatego może być z wierzchu wręcz lekko zwęglona, ale wtedy po prostu zdejmujemy wierzchnią warstwę.

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4 porcje

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • kotlet ala szwajcar

    POL

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2008-06-07

    1.Kupić 4 grubo pokrojone kawałki schabu- ważne aby były grube 2. Mięso mielone gnieść, dobrze doprawić- według smaku(pieprzu, soli przyprawa do mielonego, włoszczyzna) 3. Pokroić ogórki (kiszone), paprykę w drobne kawałki najlepiej paski (mogą być kosteczki). 4....

    więcej

  • Minikebaby na ostro

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2012-11-26

    Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek, mąkę i smażyć jeszcze przez chwilę, by mąka straciła surowy smak. Całość dodać do mięsa, wbić jajko, przyprawić i dokładnie wyrobić. Wyrobione mięso podzielić na 6 równych porcji....

    więcej

    Minikebaby na ostro
  • Szynka z jabłkami

    Adi

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2008-09-13

    1. Kilogram szynki wieprzowej opłukać i natrzeć solą. 2. Kilka pomarańczy obrać, podzielić na cząstki i usunąć białą błonkę. Obrać kilka jabłka, pokroić je na dość duże kawałki. Jagody jałowca zdusić np. widelcem. 3. Na patelni rozgrzać olej z odrobiną masła, zrumienić mięso ze wszystkich stron....

    więcej

  • Polędwiczki duszone w winie z sosem gorgonzola i makaronem kolanka

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2012-10-18

    Makaron należy ugotować, a następnie zahartować w zimnej wodzie i odcedzić. Polędwiczkę musimy w całości grillować na patelni na złoty kolor. Podlać winem i dusić pod przykryciem ok. 7-8 minut. W tym czasie ser gorgonzola rozpuszczamy w śmietance podgrzewając na wolnym ogniu. Całość Doprawiamy...

    więcej

    Polędwiczki duszone w winie z sosem gorgonzola i makaronem kolanka
  • smaczna pierś z kurczaka

    kloi

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-10-03

    1.Umytą pierś z kurczaka osuszyć. 2.Pokroić na 4 części i ubić 3.Całe jajko roztrzepać z jarzynką, solą i pieprzem 4.Na patelni rozgrzać olej 5.Obtaczać filety w jajku a następnie w sezamie i obranym słoneczniku 6.Smażyć na patelni aż się zarumienią

    więcej

»kategorie: