blaszka z pieczonym mięsem i warzywami

Autor: coralina (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ziemniaki
  • kurczak - udko
  • marchew
  • cebula
  • papryka
  • olej
  • przyprawy

Jak przygotować:

Warzywa kroimy w ćwiartki (ziemniaki można drobniej, żeby się szybciej upiekły), wrzucamy do miski i obsypujemy solą, pieprzem, ostrą papryką, czosnkiem, ziołami prowansalskimi (lub innymi według uznania). Udka myjemy i doprawiamy w podobny sposób.
Blaszkę smarujemy olejem i układamy na niej mięso oraz warzywa. Całość pieczemy w piekarniku w temp. około 200 stopni, przez 40 minut. Od czasu do czasu należy przełożyć mięso na drugą stronę i pilnować, aby nic się za mocno nie przypiekło.


Informacje dodatkowe:

Jeśli chodzi o warzywa, mogą być oczywiście dodane także i inne, według uznania.
Cebula piecze się najszybciej, dlatego może być z wierzchu wręcz lekko zwęglona, ale wtedy po prostu zdejmujemy wierzchnią warstwę.

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4 porcje

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • klopsiki pomidorowe a la Tofik

    Tofik

    powyżej 20 minut, średnie, do 10zł, 2010-02-01

    1.Usmażyć klopsiki. 40 dag miesa mielonego wlozyc do miski. Wbic dwa surowe jajka. Do szklanki wlozyc pol kostki rosolowej, zalac wrzatkiem, wymieszac i wsypac mieszajac bulke tarta-tak by powstala gesta masa. Mase przeniesc do miski z miesem. Do mięsa dodać startego żółtego sera(około 2...

    więcej

  • Kurczak w jabłkach

    MalaCzarna

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-09-06

    1.Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki ok. 0,5-1 cm 2.Kawałki kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć i obsmażyć na oleju aż trochę się zrumienią 3.Kurczaka układamy w garnku, dolewamy olej na którym był smażony,oprószamy solą i obkładamy sporą ilością...

    więcej

  • Chilli con carne

    Mała czarna

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-09-05

    1.Cebulę(2-3 szt.) pokrojoną w kostkę szklimy na niewielkiej ilości oleju. Do cebuli dajemy 50-60 dag mięsa mielonego(najlepiej wołowego ale może być mieszane lub wieprzowe) i podsmażamy. 2.Dodajemy całą torebkę przyprawy do chilli con carne i jeszcze chwile podsmażamy....

    więcej

  • Biała kiełbasa w sosie chrzanowym na wstążce ząbkowanej

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2012-04-02

    Makaron ugotować w osolonej wodzie, następnie zahartować w zimnej i odcedzić. Białą kiełbasę podsmażyć na złoty kolor na patelni, podlać odrobiną wody, przykryć pokrywką i poddusić 10 minut. Śmietanę połączyć z chrzanem, doprawić do smaku solą i odrobiną cukru i doprowadzić do wrzenia. ...

    więcej

    Biała kiełbasa w sosie chrzanowym na wstążce ząbkowanej
  • Szaszłyki z boczkiem

    Adi

    powyżej 20 minut, dla orłów, powyżej 20zł, 2008-09-13

    1. 2 piersi z kurczaka dokładnie umyj, osusz i oczyść z błon i chrząstek. Pokrój na dość duże kwadraty. Przypraw do smaku solą i pieprzem, odstaw na godzinę w chłodne miejsce. 2. Kilka małych cebul obierz i pokrój na ósemki. Paprykę oczyść z nasion, pokrój na duże kawałki. cukinię umyj i pokrój...

    więcej

»kategorie: