blaszka z pieczonym mięsem i warzywami

Autor: coralina (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ziemniaki
  • kurczak - udko
  • marchew
  • cebula
  • papryka
  • olej
  • przyprawy

Jak przygotować:

Warzywa kroimy w ćwiartki (ziemniaki można drobniej, żeby się szybciej upiekły), wrzucamy do miski i obsypujemy solą, pieprzem, ostrą papryką, czosnkiem, ziołami prowansalskimi (lub innymi według uznania). Udka myjemy i doprawiamy w podobny sposób.
Blaszkę smarujemy olejem i układamy na niej mięso oraz warzywa. Całość pieczemy w piekarniku w temp. około 200 stopni, przez 40 minut. Od czasu do czasu należy przełożyć mięso na drugą stronę i pilnować, aby nic się za mocno nie przypiekło.


Informacje dodatkowe:

Jeśli chodzi o warzywa, mogą być oczywiście dodane także i inne, według uznania.
Cebula piecze się najszybciej, dlatego może być z wierzchu wręcz lekko zwęglona, ale wtedy po prostu zdejmujemy wierzchnią warstwę.

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4 porcje

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • CHILI CON CARNE

    Ala86

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-03-13

    1.cebulę z czosnkiem podsmażamy na patelni, dorzucamy mięsko mielone,smażymy 2-3 minuty,przyprawiamy przyprawą CHILI CON CARNE(kamis,kotanyi)gdy nie mamy: pieprz,sól,papryczka chili 1x 2.dodjaemy trochę rosołku(z kostki rosołowej) i dusimy 10 minut.Następnie dodajemy...

    więcej

  • piersi z kurczaka z sosem

    justynak112

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2010-07-19

    1.pokrój,kurczaka w plastry o szerokości ok, 0,5 cm i opanieru w mące,jajkach, bułce tartej 2.wrzuć na rozgrzaną patelnię ugotuj ziemniaki 3.sos-jedną łyżkę majonezu i 1 ketchupu wymięszaj z szczypta soli i pieprzu w miseczce nastepnie podaj upieczone mięso i ziemniaki na talerz na mięso...

    więcej

  • Wykwintna pierś z kaczki w leśnym sosie

    buszująca w garach

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-04-27

    1. Piersi z kaczki oprószyć solą pieprzem, tłuczonymi owocami jałowca, posiekanym rozmarynem, skropić octem, oliwą dokładnie wymieszać odstawić w chłodne miejsce na 12 godz. 2. Zamarynowaną kaczkę obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni, następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st...

    więcej

    Wykwintna pierś z kaczki w leśnym sosie
  • Kieszonki schabowe z sałatką serową

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2013-03-27

    Ser żółty i ogórki konserwowe zetrzeć na tarce na grubym oczku. Paprykę pokroić w cienkie paseczki, a natkę pietruszki posiekać. Dodać groszek konserwowy, majonez, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać. Schab pieczony pokroić w grubsze plasterki i przeciąć na środku, tak by...

    więcej

    Kieszonki schabowe z sałatką serową
  • Szaszłyki mięsno-warzywne z sosem czosnkowym

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2012-08-30

    Mięso, boczek i paprykę pokroić na kawałki, cebulę na ósemki, a pieczarki pozostawić w całości. Wszystkie składniki nadziać na przemian na szpatułki. Z oleju, sosu sojowego i przypraw zrobić zalewę, dokładnie wysmarować nią szaszłyki, a następnie odstawić do lodówki na minimum...

    więcej

    Szaszłyki mięsno-warzywne z sosem czosnkowym
»kategorie: