blaszka z pieczonym mięsem i warzywami

Autor: coralina (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ziemniaki
  • kurczak - udko
  • marchew
  • cebula
  • papryka
  • olej
  • przyprawy

Jak przygotować:

Warzywa kroimy w ćwiartki (ziemniaki można drobniej, żeby się szybciej upiekły), wrzucamy do miski i obsypujemy solą, pieprzem, ostrą papryką, czosnkiem, ziołami prowansalskimi (lub innymi według uznania). Udka myjemy i doprawiamy w podobny sposób.
Blaszkę smarujemy olejem i układamy na niej mięso oraz warzywa. Całość pieczemy w piekarniku w temp. około 200 stopni, przez 40 minut. Od czasu do czasu należy przełożyć mięso na drugą stronę i pilnować, aby nic się za mocno nie przypiekło.


Informacje dodatkowe:

Jeśli chodzi o warzywa, mogą być oczywiście dodane także i inne, według uznania.
Cebula piecze się najszybciej, dlatego może być z wierzchu wręcz lekko zwęglona, ale wtedy po prostu zdejmujemy wierzchnią warstwę.

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4 porcje

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • Kurczak tandori z herbacianym jogurtem

    gotująca

    10-20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2011-08-04

    1. Wszystkie przyprawy utłuc w moździerzu, przyprawić nimi kurczaka pokrojonego w grubą kostkę. 2. Jogurt wymieszać z herbatą wysypaną z torebek, dodać do kurczaka. Całość wymieszać, upiec w piekarniku w 180 stopniach przez 30 min. 3. Podawać z sałatą.

    więcej

    Kurczak tandori z herbacianym jogurtem
  • Naleśniki a la tortilla :)

    Chachal

    10-20 minut, średnie, 10-20zł, 2010-03-15

    1. Zarabiamy ciasto nalesnikowe i smazymy nalesniki. 2. Piers z kurczaka kroimy na nieduze kawaleczki. Nastepnie nalezy przyprawic mieso. Najlepiej jest je wczesniej (dzien lub przynajmniej kilka godzin przed) zamarynowac. Popieprzyc, posypac vegeta, przyprawa do gyrosu etc. Potem...

    więcej

  • Gęś po studencku

    Student K

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2010-12-01

    1.Rozmrożoną gęś dzielimy na małe części 2.Zdejmujemy tłuszcz i wkładamy do garnka 3. na głęboki talerz wsypujemy 6 opakowań majeranku 4. Na drugi talerz wysypujemy sól (6 czubatych łyżek soli morskiej) 5.Solimy kawałki i obficie obtaczamy w majeranku 6. Wszysktie części gęsi układamy w...

    więcej

    Gęś po studencku
  • kurczak curry z makaronem i warzywami

    hotaruyuki90

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-02-19

    1. Makaron (najlepiej "podłużny" -ryżowy, udon czy inne spaghetti, jak kto woli :) ugotować zgodnie z instrukcją. 2. Pierś z kurczaka pokroić w nie za grube pasko- kawałki, dodać trochę pieprzu i duuużo curry (tak żeby pokryło dobrze całe mięso, nie będzie za dużo :), ale jak ktoś woli...

    więcej

  • Kurczak w jabłkach

    MalaCzarna

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-09-06

    1.Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki ok. 0,5-1 cm 2.Kawałki kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć i obsmażyć na oleju aż trochę się zrumienią 3.Kurczaka układamy w garnku, dolewamy olej na którym był smażony,oprószamy solą i obkładamy sporą ilością...

    więcej

»kategorie: