blaszka z pieczonym mięsem i warzywami

Autor: coralina (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ziemniaki
  • kurczak - udko
  • marchew
  • cebula
  • papryka
  • olej
  • przyprawy

Jak przygotować:

Warzywa kroimy w ćwiartki (ziemniaki można drobniej, żeby się szybciej upiekły), wrzucamy do miski i obsypujemy solą, pieprzem, ostrą papryką, czosnkiem, ziołami prowansalskimi (lub innymi według uznania). Udka myjemy i doprawiamy w podobny sposób.
Blaszkę smarujemy olejem i układamy na niej mięso oraz warzywa. Całość pieczemy w piekarniku w temp. około 200 stopni, przez 40 minut. Od czasu do czasu należy przełożyć mięso na drugą stronę i pilnować, aby nic się za mocno nie przypiekło.


Informacje dodatkowe:

Jeśli chodzi o warzywa, mogą być oczywiście dodane także i inne, według uznania.
Cebula piecze się najszybciej, dlatego może być z wierzchu wręcz lekko zwęglona, ale wtedy po prostu zdejmujemy wierzchnią warstwę.

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4 porcje

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • Kolanka z falbanką w sosie szpinakowo pieczarkowym z kurczakiem

    Martyna

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-08-30

    1.Filet z kurczaka należy pokroić w kostkę, a pieczarki w małe cząstki. Oba składniki razem musimy podsmażyć na oleju na złoty kolor 2.Następnie dodajemy rozmrożony szpinak, śmietankę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W momencie zagotowania się dodajemy wcześniej ugotowany makaron kolanka z...

    więcej

    Kolanka z falbanką w sosie  szpinakowo pieczarkowym z kurczakiem
  • Wołowina z sosem z mango

    buszująca w garach

    10-20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2012-02-21

    1. Zaparzyć 4 torebki herbaty w 150 ml wrzącej wody. Odstawić na 4 minuty. 2. Usunąć torebki i wylać herbatę na patelnię. Następnie dodać syrop z kukurydzy i cukier oraz zmiksowany miąższ z ½ mango. Dobrze wymieszać. 3. Odstawić na 1 minutę. Doprowadzić zawartość patelni do wrzenia....

    więcej

    Wołowina z sosem z mango
  • Kurczak z rusztu wędzony w herbacie

    buszująca w garach

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2012-02-21

    1. Pieprz, sól, anyż i cynamon prażyć na średnim ogniu, aż sól stanie się lekko brązowa, a pozostałe składniki uwolnią swój aromat. Usunąć anyż i cynamon, a pieprz i sól utłuc na proszek. 2. Natrzeć nim filety z kurczaka, przykryć je i odstawić do lodówki na...

    więcej

    Kurczak z rusztu wędzony w herbacie
  • kurczak pomidorowo-pomarańczowy

    Mola123

    powyżej 20 minut, dla orłów, 10-20zł, 2010-09-24

    1. gotujemy ryż w osolonej wodzie 2. pierś z kurczka po umyciu kroimy w średniej wielkości kostkę 3. pomidora parzymy w celu obrania go ze skórki i również kroimy w kostkę 4. pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki i kroimy 5. wrzucamy kurczaka na patelnie, przesmarzamy, zalewamy szklanką soku...

    więcej

  • kurczak curry z makaronem i warzywami

    hotaruyuki90

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-02-19

    1. Makaron (najlepiej "podłużny" -ryżowy, udon czy inne spaghetti, jak kto woli :) ugotować zgodnie z instrukcją. 2. Pierś z kurczaka pokroić w nie za grube pasko- kawałki, dodać trochę pieprzu i duuużo curry (tak żeby pokryło dobrze całe mięso, nie będzie za dużo :), ale jak ktoś woli...

    więcej

»kategorie: