blaszka z pieczonym mięsem i warzywami

Autor: coralina (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ziemniaki
  • kurczak - udko
  • marchew
  • cebula
  • papryka
  • olej
  • przyprawy

Jak przygotować:

Warzywa kroimy w ćwiartki (ziemniaki można drobniej, żeby się szybciej upiekły), wrzucamy do miski i obsypujemy solą, pieprzem, ostrą papryką, czosnkiem, ziołami prowansalskimi (lub innymi według uznania). Udka myjemy i doprawiamy w podobny sposób.
Blaszkę smarujemy olejem i układamy na niej mięso oraz warzywa. Całość pieczemy w piekarniku w temp. około 200 stopni, przez 40 minut. Od czasu do czasu należy przełożyć mięso na drugą stronę i pilnować, aby nic się za mocno nie przypiekło.


Informacje dodatkowe:

Jeśli chodzi o warzywa, mogą być oczywiście dodane także i inne, według uznania.
Cebula piecze się najszybciej, dlatego może być z wierzchu wręcz lekko zwęglona, ale wtedy po prostu zdejmujemy wierzchnią warstwę.

Informacje dodatkowe

Kategoria: mięsa, dania mięsne

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4 porcje

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



mięsa, dania mięsne: podobne przepisy

  • klopsiki pomidorowe a la Tofik

    Tofik

    powyżej 20 minut, średnie, do 10zł, 2010-02-01

    1.Usmażyć klopsiki. 40 dag miesa mielonego wlozyc do miski. Wbic dwa surowe jajka. Do szklanki wlozyc pol kostki rosolowej, zalac wrzatkiem, wymieszac i wsypac mieszajac bulke tarta-tak by powstala gesta masa. Mase przeniesc do miski z miesem. Do mięsa dodać startego żółtego sera(około 2...

    więcej

  • Grillowana polędwiczka z sosem grillowym

    Gastrosfera

    10-20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2013-08-08

    1. Polędwiczki oczyścić z błonek, doprawić solą, pieprzem i odstawić. W miseczce wymieszać ocet balsamiczny z miodem, olejem i sosem sojowym. Powstałą marynatą wysmarować polędwiczki i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny. Zgrillować na ruszcie z każdej strony ok. 8 minut. Podawać z sosem...

    więcej

    Grillowana polędwiczka z sosem grillowym
  • Wołowina z sosem z mango

    buszująca w garach

    10-20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2012-02-21

    1. Zaparzyć 4 torebki herbaty w 150 ml wrzącej wody. Odstawić na 4 minuty. 2. Usunąć torebki i wylać herbatę na patelnię. Następnie dodać syrop z kukurydzy i cukier oraz zmiksowany miąższ z ½ mango. Dobrze wymieszać. 3. Odstawić na 1 minutę. Doprowadzić zawartość patelni do wrzenia....

    więcej

    Wołowina z sosem z mango
  • Leczo z paryżanek

    gastrosfera

    10-20 minut, średnie, 10-20zł, 2012-06-01

    1. Paprykę kroimy w kostkę. 2. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. 3. Cukinię szatkujemy. 4. Paryżanki kroimy w talarki. 5. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i szklimy cebulę, a następnie podsmażamy razem z nią parówki. 6. Przekładamy cebulę z parówkami do garnka,...

    więcej

  • Polędwica z porzeczkami

    BiBi

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2008-08-07

    1. Polędwicę wołową skropić winem, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na godzinę. 2. Potem posmarować olejem, owinąć folią aluminiową, piec ok. 50 minut w 180 st.C, pokroić na plastry. 3. Porzeczki i miąższ pomarańczy przełożyć do rondelka, podlać wodą, zagotować, sosem polać mięso.

    więcej

»kategorie: