Zapiekanka z ryby z pieczarkami

Autor: MalaCzarna (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • mąka
  • ryba - filety
  • cebula
  • ser zółty
  • śmietana
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • pieczarki

Jak przygotować:

Proporcje : zasada jest taka że rybę, pieczarki i cebulę bierzemy w równych proporcjach (dla 2 osób wystarcza po ok. 25 dag ryby, pieczarek i cebuli)
1.Posiekaną w kostkę cebulę szklimy na oleju i dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki.Podlewamy wodą(ok pół szklanki) i dusimy na niedużym ogniu aż woda odparuje.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
2.Filety z ryby kroimy na mniejsze kawałki, solimy, panierujemy w mące i smażymy na oleju.
3.Do miski dajemy łyżkę mąki i rozprowadzamy w małej ilości wody. Jak nie ma już grudek to dodajemy mały kubek śmietany i mieszamy.
4.W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian : warstwę pieczarek, trochę ryby i robimy kilka niedużych kleksów ze śmietany.Na samej górze powinny być pieczarki przykryte szczelnie resztką śmietany.
5.Naczynie żaroodporne wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy aż śmietana z wierzchu zacznie się rumienić, wtedy posypujemy zapiekankę startym serem i zapiekamy jeszcze aż ser się rozpuści.

Informacje dodatkowe

Kategoria: inne

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 2 porcje

Trudność: średnie

Przepis: zasłyszany

Komentarze

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



inne: podobne przepisy

  • Sos koperkowy

    dori

    10-20 minut, średnie, do 10zł, 2008-09-11

    1. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy Vegetę i dodajemy 1/4 kostki margaryny. 2. Gdy wywar się zagotuje dodajemy drobno posiekany koperek. 3. W kubku mieszamy odrobinę wody z łyżką mąki i zaciągamy tym gotujący się wywar. 4. Dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.

    więcej

  • Tarta grzybowa z sosem pieczarkowym

    Gastrosfera

    10-20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2013-08-08

    1. - cebula 1 średnia sztuka - masło 1 łyżka - podgrzybek świeży lub mrożony 250 g - kurki świeże lub mrożone 250 g - pieczarka świeża ...

    więcej

    Tarta grzybowa z sosem pieczarkowym
  • NALEŚNIKI PO ZBÓJNICKU

    pao77

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2012-08-10

    1.Ciasto: - 1 opakowanie mrożonego szpinaku (kupiłam w Lidlu, taki rozdrobniony ze śmietaną) - 1 szklanka mleka - 1/2 szklanki wody mineralnej - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 2 jajka - szczypta soli Farsz: - 1 cebula - 1/2 czerwonej papryki - 1/2 kg pieczarek ( lub grzybów...

    więcej

  • Pasta z groszku

    coralina

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2008-06-17

    Odcedzamy groszek z puszki i ugniatamy na jednolitą masę. Dodajemy dwie łyżki majonezu i dwie łyżki śmietany, wszystko mieszamy, dodajemy sól, pieprz, można np. suszony czosnek

    więcej

  • Imprezowy rarytas: Quiche z kurkami i świeżym cząbrem

    Szef Kuchni

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2017-07-21

    Mąkę przesiać przez sito i posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tarty wysmarowaną masłem. Na wierzch położyć papier do pieczenia, na papier dwie...

    więcej

»kategorie: