Tzatziki

Autor: blyskotka (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • czosnek
  • śmietana
  • majonez
  • ogórek
  • sól
  • pieprz

Jak przygotować:

Myjemy i obieramy ogórki (w zależnosci ile chcemy na 2 ogórki przpada jedna śmietna). Ucieramy je na najdrobniejszej tarce, solimy. Czekamy aż wypłynie troche soku z nich i wylewamy go. Dodajemy śmietane, łyżkę majonezu oraz sól i pieprz do smaku. Gotowe.


Informacje dodatkowe:

Świetnie pasuje do grilowanego miesa, lub jako dodatek do pieczywa.

Informacje dodatkowe

Kategoria: inne

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: do 10 minut

Porcja:

Trudność: łatwe

Przepis: zasłyszany

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



inne: podobne przepisy

  • Kalafior w sosie czosnkowym

    majka

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2008-09-13

    1. Kalafior ugotować i podzielić na gałązki. 2. Do jogurtu naturalnego wcisnąć 2-3 ząbki czosnku, dodać sól, pieprz i łyżkę majonezu, wymieszać. 3. Kalafior ostudzić, polać sosem i posypać rzodkiewkami startymi na tarce z dużymi oczkami.

    więcej

  • Pasta z groszku

    coralina

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2008-06-17

    Odcedzamy groszek z puszki i ugniatamy na jednolitą masę. Dodajemy dwie łyżki majonezu i dwie łyżki śmietany, wszystko mieszamy, dodajemy sól, pieprz, można np. suszony czosnek

    więcej

  • sos guacamole

    Andżela

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2008-08-26

    1. Awokado rozkrój, wyjmij pestkę, miąższ wydrąż łyżeczką, skrop sokiem z cytryny, rozgnieć widelcem. 2. Dodaj drobno pokrojoną cebulę, pomidora i papryczkę, zgnieciony czosnek, posiekaną kolendrę. 3. Przypraw do smaku.

    więcej

  • sos musztardowy

    goha

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2012-05-15

    1.jogurt (najlepiej grecki) przelać do miski 2.dodać po dużej łyżce musztardy ostrej (sarepska) i łagodnej (delikatesowa) 3.dodać max 1/2 słoika musztardy francuskiej 4.posolic i popieprzyć do smaku 5.jeżeli ktoś ma potrzebę można dodać łyzkę majonezu do smaku

    więcej

  • Gulasz rybny biały z chrustem z Szynki Dojrzewającej

    Autorka

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2016-10-04

    1.Marchew, pietruszkę i seler - obrać, następnie pokroić w paseczki grubości frytki. Cebulę pokroić w kostkę, później warzywa podsmażyć na oleju. Dodać mąkę, chwilkę podsmażyć, zalać zimną wodą i wymieszać. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku, szczyptę gałki...

    więcej

    Gulasz rybny biały z chrustem z Szynki Dojrzewającej
»kategorie: