Tarta z boczkiem i orzechami w karmelu

Autor: Szef Kuchni

Ocena

Twoja ocena

Tarta z boczkiem i orzechami w karmelu

Składniki:

  • • 200 g mąki pszennej
  • • 100 g zimnego masła
  • • 1 jajko
  • • ¼ łyżeczki soli
  • • 1 łyżka zimnej wody
  • • 100 g wędzonego boczku parzonego
  • • 150 g sera Podlaskiego MSM

Jak przygotować:

Mąkę posiekać z masłem. Dodać jajko, sól, wodę i zarobić ciasto. Włożyć do lodówki na 15 minut. Następnie rozwałkować i wyłożyć ciastem blaszkę do pieczenia tart, wysmarowaną masłem. Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem i piec przez około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC, następnie wyciągnąć do ostygnięcia.


Boczek pokroić w słupki, podsmażyć na patelni na złoty kolor i wystudzić. Dodać starkowany na grubym oczku ser żółty i pokrojone w paseczki pomidory. Całość zalać śmietanką, dodać jajko, płatki chili i wymieszać. Tak powstałą masę wlać na wcześniej podpieczone ciasto. Orzechy wymieszać z miodem i wyłożyć na wierzch tarty. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC.
Podawać ze świeżą rukolą i konfiturą żurawinową.
Smacznego!

Informacje dodatkowe

Kategoria: inne

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja:

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



inne: podobne przepisy

  • pizza

    kloi

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2009-04-18

    1. Do połowy szklanki przegotowanej ciepłej (nie za gorącej) wody dodać połowę paczuszki drożdży... i rozmieszać 2. Odstawić na chwilę w pobliżu jakiegoś ciepełka:) 3. W tym czasie przesiać sobie 2 szklaneczki mąki do miski 4. Do mąki dodać dwie szczypty soli. 5. Kiedy drożdże tak...

    więcej

  • Karp wigilijny po luterańsku - tradycyjny przepis wrocławski

    spacerownik

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2008-10-02

    1 oczyszczony karp 6 listków laurowych 4 duże cebule 1 butelka ciemnego piwa sól i pieprz do smaku Cebulę zeszklić, dorzucić karpia i liście laurowe, zalać ciemnym piwem, dusić na małym ogniu przez około 30 minut, w międzyczasie soląc i pieprząc do smaku (zależy od wielkości karpia). W...

    więcej

  • Sos koperkowy

    dori

    10-20 minut, średnie, do 10zł, 2008-09-11

    1. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy Vegetę i dodajemy 1/4 kostki margaryny. 2. Gdy wywar się zagotuje dodajemy drobno posiekany koperek. 3. W kubku mieszamy odrobinę wody z łyżką mąki i zaciągamy tym gotujący się wywar. 4. Dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.

    więcej

  • tortilla wg mnie:)

    kloi

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-04-18

    1.szklankę wody, szklankę mleka, jedno jajko, szczyptę soli, 2 lub 3 łyżki oleju zmieszać z taką ilością mąki aż powstanie konsystencja przypominająca śmietanę 2.No i na małej ilości oleju ( łyżce) smażyć naleśniki 3. 3 marchewki średniej wielkości pokroić w kosteczkę i gotować w słonej...

    więcej

  • Letnia zapiekanka z papryką

    gastrosfera

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2015-08-06

    Bułkę posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku, aby nabrała aromatu. Pieczarki i cebulę drobno posiekać i lekko podsmażyć na oliwie, następnie ułożyć na bułce i posypać obficie serem. Papryki i kiełbaskę i brokuła pokroić i położyć na wierzchu. Zapiekankę włożyć na kilka minut do piekarnika...

    więcej

    Letnia zapiekanka z papryką
»kategorie: