Tarta z boczkiem i orzechami w karmelu

Autor: Szef Kuchni

Ocena

Twoja ocena

Tarta z boczkiem i orzechami w karmelu

Składniki:

  • • 200 g mąki pszennej
  • • 100 g zimnego masła
  • • 1 jajko
  • • ¼ łyżeczki soli
  • • 1 łyżka zimnej wody
  • • 100 g wędzonego boczku parzonego
  • • 150 g sera Podlaskiego MSM

Jak przygotować:

Mąkę posiekać z masłem. Dodać jajko, sól, wodę i zarobić ciasto. Włożyć do lodówki na 15 minut. Następnie rozwałkować i wyłożyć ciastem blaszkę do pieczenia tart, wysmarowaną masłem. Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem i piec przez około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC, następnie wyciągnąć do ostygnięcia.


Boczek pokroić w słupki, podsmażyć na patelni na złoty kolor i wystudzić. Dodać starkowany na grubym oczku ser żółty i pokrojone w paseczki pomidory. Całość zalać śmietanką, dodać jajko, płatki chili i wymieszać. Tak powstałą masę wlać na wcześniej podpieczone ciasto. Orzechy wymieszać z miodem i wyłożyć na wierzch tarty. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC.
Podawać ze świeżą rukolą i konfiturą żurawinową.
Smacznego!

Informacje dodatkowe

Kategoria: inne

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja:

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



inne: podobne przepisy

  • Tarta grzybowa z sosem pieczarkowym

    Gastrosfera

    10-20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2013-08-08

    1. - cebula 1 średnia sztuka - masło 1 łyżka - podgrzybek świeży lub mrożony 250 g - kurki świeże lub mrożone 250 g - pieczarka świeża ...

    więcej

    Tarta grzybowa z sosem pieczarkowym
  • Nadziewane kajzerki

    lbd

    10-20 minut, średnie, do 10zł, 2008-10-11

    1.Kajzerki przekroić na połówki i wybrać z nich troszkę miąższu i podpiec w piekarniku na złocisty kolor 2.Jajka ugotować na twardo i posiekać 3.W garnuszku rozpuścić masło, dodać posiekaną dymkę i dusić pod przykryciem ok. 3 - 4 minut, posypać mąką i dusić kolejną minutkę, wlać mleko,...

    więcej

  • Śniadanie dla mamy – kanapki z sercem

    Gastrosfera

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2016-05-31

    Chleb, najlepiej taki, który formą przypominać będzie serce, smarujemy masłem. Z szynki i sera wycinamy nożem kształt serca. Przydatne będą foremki, wykrawacze lub inne przedmioty o takim właśnie kształcie. Kanapki dekorujemy ogórkiem oraz bazylią.

    więcej

    Śniadanie dla mamy – kanapki z sercem
  • Sos diabelski

    sylwusia

    do 10 minut, łatwe, 10-20zł, 2008-09-11

    5 łyżek majonezu ubić trzepaczką z łyżką koniaku, łyżką soku z cytryny i otartą skórką z cytryny. Wymieszać z 2 łyżkami pikantnego ketchupu i pieprzem cayenne. Przykryć i lekko schłodzić.

    więcej

  • Pasta z groszku

    coralina

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2008-06-17

    Odcedzamy groszek z puszki i ugniatamy na jednolitą masę. Dodajemy dwie łyżki majonezu i dwie łyżki śmietany, wszystko mieszamy, dodajemy sól, pieprz, można np. suszony czosnek

    więcej

»kategorie: