Szparagi z serem gouda i boczkiem na cieście drożdżowym

Autor: lekka pizza ze szparagami

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • mąka
  • masło
  • ser zółty
  • sól
  • oliwa
  • szparagi
  • cukier
  • boczek
  • drożdże.

Jak przygotować:

1.Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do letniej wody dodać cukier, drożdże i dokładnie wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.

2.Po tym czasie, powoli wlewając oliwę, zarobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. Ponownie wyrobić i uformować trzy kulki. Pozostawić je do wyrośnięcia. Po podwojeniu ich wielkości, z każdej uformować placek, rozwałkować i położyć na blaszce do pieczenia.

3.Szparagom odciąć twarde końcówki (ok. 3-4cm) i krótką chwilę poddusić na maśle. Ser zetrzeć na tarce na grubym oczku i posypać nim placki drożdżowe. Na wierzch wyłożyć plasterki boczku i podduszone szparagi. Upiec w temperaturze 300°C na złoty kolor.
Smacznego!

Informacje dodatkowe

Kategoria: inne

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja:

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



inne: podobne przepisy

  • Dip serowy do nachosów i innych przekąsek

    Gastrosfera

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2016-02-29

    Do garnka wlać mleko i włożyć serki topione. Całość podgrzać na małym ogniu i mieszać aż do połączenia składników w jednolitą całość. Następnie dodać paprykę i parmezan. Wymieszać i podawać z nachosami. Smacznego!

    więcej

    Dip serowy do nachosów i innych przekąsek
  • Napój imbirowy

    fraupilz

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-04-03

    1.Korzeń imbiru obrać i pokroić w kostkę. 2.Gotować co najmniej 15 min. 3.Wywar zmieszać z sokiem grejpfrutowym zaczynając od proporcji 1:1 aż do uzyskania odpowiednio ostrego, wystarczająco ciepłego i dostatecznie grejpfrutowego napoju. 4.Posłodzić miodem i wrzucić plasterek cytryny.

    więcej

    Napój imbirowy
  • Karnawał na okrągło – czyli Zakręcona pizza

    FlyPR

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2017-01-13

    Wykonanie: 1. Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól, cukier, oliwę oraz mleko. Ważne jest, aby mleko było tylko lekko ciepłe. 2. Całość wymieszaj i wyrób na elastyczne ciasto. 3. Utwórz kulę z ciasta, posmaruj je oliwą, przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw...

    więcej

    Karnawał na okrągło – czyli Zakręcona pizza
  • Letnia zapiekanka z papryką

    gastrosfera

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2015-08-06

    Bułkę posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku, aby nabrała aromatu. Pieczarki i cebulę drobno posiekać i lekko podsmażyć na oliwie, następnie ułożyć na bułce i posypać obficie serem. Papryki i kiełbaskę i brokuła pokroić i położyć na wierzchu. Zapiekankę włożyć na kilka minut do piekarnika...

    więcej

    Letnia zapiekanka z papryką
  • Dzika flądra leśna

    fraupilz

    do 10 minut, łatwe, 10-20zł, 2010-04-03

    1. Filet obficie posypać z obu stron czosnkiem i przyprawami. 2. Usmażyć na głębokim oleju aż do zarumienienia się.

    więcej

»kategorie: