Szparagi z serem gouda i boczkiem na cieście drożdżowym

Autor: lekka pizza ze szparagami

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • mąka
  • masło
  • ser zółty
  • sól
  • oliwa
  • szparagi
  • cukier
  • boczek
  • drożdże.

Jak przygotować:

1.Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do letniej wody dodać cukier, drożdże i dokładnie wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.

2.Po tym czasie, powoli wlewając oliwę, zarobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. Ponownie wyrobić i uformować trzy kulki. Pozostawić je do wyrośnięcia. Po podwojeniu ich wielkości, z każdej uformować placek, rozwałkować i położyć na blaszce do pieczenia.

3.Szparagom odciąć twarde końcówki (ok. 3-4cm) i krótką chwilę poddusić na maśle. Ser zetrzeć na tarce na grubym oczku i posypać nim placki drożdżowe. Na wierzch wyłożyć plasterki boczku i podduszone szparagi. Upiec w temperaturze 300°C na złoty kolor.
Smacznego!

Informacje dodatkowe

Kategoria: inne

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja:

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



inne: podobne przepisy

  • krokiety z farszem

    kloi

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-04-18

    1. Zrobić ciasto naleśnikowe i usmażyć cienkie naleśniki 2. 10 dużych pieczarek umyć i zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w drobna kosteczkę 3. To samo zrobić z dwoma cebulami 4. Cebule i pieczarki wrzucić do garnka .. posolić, popieprzyć i smażyć na małej ilości oleju. 5. Jak już farsz będzie...

    więcej

  • Prosty sos do frytek

    snowLady

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2010-01-15

    1.Mieszamy ketchup z majonezem, ilość wg uznania. 2.Kroimy bardzo drobno paprykę (najlepiej czerwoną). 3.Dodajemy niewielką ilość oregano. 4.Mieszamy wszystkie składniki.

    więcej

  • Pasta ze słonecznika

    Roslinka

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2008-08-07

    Ziarna słonecznika prażyć na suchej patelni z solą. Gdy zbrązowieją, gorące wsypać do blendera i zalać przegotowaną wodą tak, aby zakryła ziarna. Miksować do uzyskania konsystencji gęstej pasty.

    więcej

  • Hot-dogi z „Parówkami z szynki” i warzywami

    Gastrosfera

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2013-09-05

    Parówki wystarczy ugotować lub podsmażyć. W tym czasie należy przygotować bułki typu paluch, do hot-dogów, czyli zrobić wzdłuż nich nacięcie, posmarować masłem i podpiec. Następnie opieczone bułki posmarować ketchupem, wyłożyć sałatą, włożyć kawałeczki pomidora, zielonego...

    więcej

     Hot-dogi z „Parówkami z szynki” i warzywami
  • sos guacamole

    Andżela

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2008-08-26

    1. Awokado rozkrój, wyjmij pestkę, miąższ wydrąż łyżeczką, skrop sokiem z cytryny, rozgnieć widelcem. 2. Dodaj drobno pokrojoną cebulę, pomidora i papryczkę, zgnieciony czosnek, posiekaną kolendrę. 3. Przypraw do smaku.

    więcej

»kategorie: