Suflet herbaciany

Autor: gotująca

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka Herbaty czarnej granulowanej Irving Daily Granulated
  • Do przygotowania formy:
  • 1 łyżka margaryny
  • 2 łyżki bułki tartej

Jak przygotować:

1. Herbatę zaparzyć w szklance wrzątku, przecedzić, a następnie schłodzić.
2. Z masła i mąki przygotować jasną zasmażkę. Następnie, mieszając, rozprowadzić ją zimną herbatą, a gdy zgęstnieje, dodawać po jednym żółtku, mieszając i nie doprowadzając masy do wrzenia.
3.Zdjąć z ognia i mieszając ostudzić.
4. Białka z dodatkiem soli ubijać, aż do osiągnięcia sztywnej piany. Na zakończenie ubijania dodać kilka łyżek cukru i delikatnie połączyć z masą.
5. Formę do sufletu (albo małe formy) wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą i wypełnić masą.
6. Piec przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i natychmiast podawać, nim suflet opadnie. Można polać syropem wiśniowym, malinowym lub truskawkowym.


Informacje dodatkowe:


Informacje dodatkowe

Kategoria: inne

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4

Trudność: średnie

Przepis: znaleziony

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



inne: podobne przepisy

  • zupka chinska inaczej

    Uschata

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2008-10-11

    1. pierś z kurczaka obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać drobno posiekana cebule i czosnek. 2. w międzyczasie zalać makaron, z chińskiej zupki, gorącą woda (WAŻNE! nie dodawać dołączonej do zupki przyprawy, będzie potrzebne póĹşniej). 3. gdy makaron będzie juz gotowy,...

    więcej

  • Czosnkowy dorsz

    Adi

    10-20 minut, średnie, do 10zł, 2008-09-13

    1. Ząbek czosnku obrać i posiekać. Filet z dorsza oprószyć solą, pieprzem i szczyptą ostrej, mielonej papryki, natrzeć posiekanym czosnkiem, z obu stron posypać łyżką mąki, jej nadmiar strzepnąć. 2. Małą cebulę obrać i posiekać. Łyżkę oliwy rozgrzać na patelni, włożyć rybę, posypać cebulą,...

    więcej

  • omlet

    martucha984

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2009-06-01

    1.dwa jajka rozbic na talerzu, ubić trzepaczka lub mikserem 2.na rozgrzany olej na patelni wylać ubite jajka, smażyć aż bedzie kolor rumiany 3.przewrócić na drugą stronę, dodać szynke i żółty ser, smażyć aż ser się nie roztopi 4.gotowe dane wyłożyć na talerz, dodać pokrojonego pomidora,...

    więcej

  • Hot-dogi z „Parówkami z szynki” i warzywami

    Gastrosfera

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2013-09-05

    Parówki wystarczy ugotować lub podsmażyć. W tym czasie należy przygotować bułki typu paluch, do hot-dogów, czyli zrobić wzdłuż nich nacięcie, posmarować masłem i podpiec. Następnie opieczone bułki posmarować ketchupem, wyłożyć sałatą, włożyć kawałeczki pomidora, zielonego...

    więcej

     Hot-dogi z „Parówkami z szynki” i warzywami
  • Pierożek a’la lasagne

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2013-10-22

    Międzybrodzki Makaron pierożek – 250 g Łopatka wieprzowa – ½ kg Cebula – 2 szt. Czosnek – 5 ząbków Pomidory pelati– 2 małe puszki Olej – 3 łyżki Sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie

    więcej

    Pierożek a’la lasagne
»kategorie: