Stromboli z serem żółtym i brokułami

Autor: Gość

Ocena

Twoja ocena

Stromboli z serem żółtym i brokułami

Składniki:

  • • 15 g świeżych drożdży
  • • łyżeczka cukru
  • • łyżeczka soli
  • • 3 łyżki ciepłej wody
  • • 500 g mąki pszennej tortowej typ 480 lub luksusowej typ 550
  • • szklanka letniej wody
  • &bul

Jak przygotować:

Drożdże pokruszyć, dodać cukier i 3 łyżki ciepłej wody, wymieszać. Tak przygotowany zaczyn przykryć i odstawić na 20 minut. Wymieszać mąkę z solą, dodać oliwę i wodę, wyrobić ciasto. Powinno być gęste, elastyczne i delikatnie lepić się do dłoni. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ser zetrzeć na tarce, brokuły wrzucić do osolonej, wrzącej wody i gotować przez około 3-4 minuty. Ciasto rozwałkować na prostokąty o wymiarach mniej więcej 20x30 cm. Na środek nałożyć farsz i zawinąć. Wierzch delikatnie ponacinać nożem, w kilku miejscach, wzdłuż krótszego boku. Bułki przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na około 30 minut – do momentu, aż wyraźnie zwiększą swoją objętość. Przed pieczeniem posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. Stromboli piec w temperaturze 200 stopni, przez około 25-30 minut do momentu zarumienienia się ciasta.
Smacznego!

Informacje dodatkowe

Kategoria: inne

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



inne: podobne przepisy

  • Omlet

    Mała czarna

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2009-09-05

    1.Bierzemy 2-3 jajka, oddzielamy białko od żółtka i ubijamy na sztywno pianę ze szczyptą soli 2.Do piany dodajemy żółtka 2-3 czubate łyżki mąki i 3-5 łyżek mleka. Miksujemy na wysokich obrotach bardzo krótko aby ciasto nie straciło puszystości 3.Smażymy na maśle lub oleju na wolnym...

    więcej

  • Żytnie bułeczki z serem żółtym

    Redaktor

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2017-01-31

    Mąkę, drożdże, sól, cukier i olej połączyć w misce. Następnie wlać wodę i zagnieść ciasto do uzyskania jednolitej masy. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 1 godzinę. Masę podzielić na małe, równej wielkości kulki. Na blachę wyłożyć papier do...

    więcej

    Żytnie bułeczki z serem żółtym
  • Masło orzechowe

    Roslinka

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2008-08-07

    Orzeszki prażyć na suchej patelni aż do lekkiego zbrązowienia (nie przypalenia ;)). Zmielić w młynku do kawy, blenderze, szatkownicy, itp. Następnie dodać miód i olej w proporcjach zależnych od smaku. dokładnie wymieszać do uzyskania smarowalnej konsystencji.

    więcej

  • Sos jogurtowo-czosnkowy.

    Relativity

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2010-02-14

    Jogurt naturalny wymieszać z majonezem w proporcji 1:4. Dodać drobno pokrojony lub sproszkowany czosnek, zioła prowansalskie, vegetę i miętę (opcjonalnie). Skropić cytryną, wymieszać.

    więcej

  • Chutney paprykowy

    pati

    powyżej 20 minut, dla orłów, 10-20zł, 2008-09-08

    1. Paprykę (po jednej żółtej i czerwonej), cebulę i jabłko oczyścić i pokroić w niewielką kostkę. Każdy ze składników odłożyć osobno. 2. Pomidory (dwa duże lub kilka małych) sparzyć, ściągnąć skórkę, usunąć pestki i posiekać. 3. Cebulę zeszklić na kilku łyżkach oleju, dodać...

    więcej

»kategorie: