Stromboli z serem żółtym i brokułami

Autor: Gość

Ocena

Twoja ocena

Stromboli z serem żółtym i brokułami

Składniki:

  • • 15 g świeżych drożdży
  • • łyżeczka cukru
  • • łyżeczka soli
  • • 3 łyżki ciepłej wody
  • • 500 g mąki pszennej tortowej typ 480 lub luksusowej typ 550
  • • szklanka letniej wody
  • &bul

Jak przygotować:

Drożdże pokruszyć, dodać cukier i 3 łyżki ciepłej wody, wymieszać. Tak przygotowany zaczyn przykryć i odstawić na 20 minut. Wymieszać mąkę z solą, dodać oliwę i wodę, wyrobić ciasto. Powinno być gęste, elastyczne i delikatnie lepić się do dłoni. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ser zetrzeć na tarce, brokuły wrzucić do osolonej, wrzącej wody i gotować przez około 3-4 minuty. Ciasto rozwałkować na prostokąty o wymiarach mniej więcej 20x30 cm. Na środek nałożyć farsz i zawinąć. Wierzch delikatnie ponacinać nożem, w kilku miejscach, wzdłuż krótszego boku. Bułki przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na około 30 minut – do momentu, aż wyraźnie zwiększą swoją objętość. Przed pieczeniem posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. Stromboli piec w temperaturze 200 stopni, przez około 25-30 minut do momentu zarumienienia się ciasta.
Smacznego!

Informacje dodatkowe

Kategoria: inne

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



inne: podobne przepisy

  • Świąteczny karp z serowo – pieczarkowym farszem

    Redaktor

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2016-12-22

    Pieczarki pokroić w cząstki, cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju. Odstawić do wystygnięcia, a karpia doprawić solą i pieprzem. Do wystudzonych pieczarek dodać pokrojoną natkę, 80 gramów pokrojonego sera, oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać i nafaszerować ...

    więcej

    Świąteczny karp z serowo – pieczarkowym farszem
  • Faszerowane papryki z żółtym serem

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2013-11-12

    Ugotować woreczek ryżu. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulkę, następnie dodać drobno posiekany czosnek. Jak cebulka zmięknie, dodać mięso mielone. Całość doprawić pieprzem i solą i podsmażać aż zacznie się przyrumieniać. Następnie wymieszać w misce ryż, podsmażane mięso z cebulką,...

    więcej

    Faszerowane papryki z żółtym serem
  • Studenckie jajko marmurkowe

    snowLady

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2010-03-23

    1.Gotujemy jajko w wodzie przez 2 minuty. 2.Dalej jajko w garnku, nie wyciągając, lekko "obijamy" nożem 3.Następnie wrzucamy herbatę. 4.Gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut.

    więcej

    Studenckie jajko marmurkowe
  • Sos z jabłek i cebuli

    hefalump

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2008-07-03

    Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, podzielić owoce na kawałki. Cebule obrać, poszatkować i razem z jabłkami podsmażyć na oleju, podlać wodą i dusić około 10 minut. Ostudzić, zmiksować, doprawić przyprawami.

    więcej

  • Polenta zapiekana z serem i pomidorkami koktajlowymi

    Szef Kuchni

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2017-08-22

    Kaszkę kukurydzianą wsypać do zimnej, osolonej wody i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut, nie zapominając o mieszaniu. Gdy kaszka wchłonie całą wodę i będzie już miękka dodać masło i wymieszać. Niskie naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wyłożyć...

    więcej

»kategorie: