Stromboli z serem żółtym i brokułami

Autor: Gość

Ocena

Twoja ocena

Stromboli z serem żółtym i brokułami

Składniki:

  • • 15 g świeżych drożdży
  • • łyżeczka cukru
  • • łyżeczka soli
  • • 3 łyżki ciepłej wody
  • • 500 g mąki pszennej tortowej typ 480 lub luksusowej typ 550
  • • szklanka letniej wody
  • &bul

Jak przygotować:

Drożdże pokruszyć, dodać cukier i 3 łyżki ciepłej wody, wymieszać. Tak przygotowany zaczyn przykryć i odstawić na 20 minut. Wymieszać mąkę z solą, dodać oliwę i wodę, wyrobić ciasto. Powinno być gęste, elastyczne i delikatnie lepić się do dłoni. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ser zetrzeć na tarce, brokuły wrzucić do osolonej, wrzącej wody i gotować przez około 3-4 minuty. Ciasto rozwałkować na prostokąty o wymiarach mniej więcej 20x30 cm. Na środek nałożyć farsz i zawinąć. Wierzch delikatnie ponacinać nożem, w kilku miejscach, wzdłuż krótszego boku. Bułki przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na około 30 minut – do momentu, aż wyraźnie zwiększą swoją objętość. Przed pieczeniem posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. Stromboli piec w temperaturze 200 stopni, przez około 25-30 minut do momentu zarumienienia się ciasta.
Smacznego!

Informacje dodatkowe

Kategoria: inne

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



inne: podobne przepisy

  • Ekspresowe masło orzechowe

    zenon-a

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2008-08-30

    Zmiksowane orzeszki połączyć z rozgniecionym bananem. Doprawić do smaku wedle uznania.

    więcej

  • Pstrąg pieczony z herbacianym masłem

    czarna

    10-20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2010-10-06

    1.Pstrąga oczyścić, wypełnić masłem wymieszanym z herbatą, z zewnątrz oprószyć pieprzem cytrynowym, skropić oliwą, odstawić w chłodne miejsce na kilka godz. 2. Piec 25 min. w temp. 150 st. lub przyrządzić na grillu.

    więcej

    Pstrąg pieczony z herbacianym masłem
  • Salsa pomidorowa

    mbc

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2017-05-23

    Na rozgrzaną patelnię wlać olej i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek (nie zrumienić, bo będzie gorzki). Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zeszklenia. Wlać pomidory z puszki oraz resztę pokrojonych warzyw. Gotować przez 3 minuty. Doprawić bazylią, oregano, solą, pieprzem i...

    więcej

    Salsa pomidorowa
  • Świąteczny karp z serowo – pieczarkowym farszem

    Redaktor

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2016-12-22

    Pieczarki pokroić w cząstki, cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju. Odstawić do wystygnięcia, a karpia doprawić solą i pieprzem. Do wystudzonych pieczarek dodać pokrojoną natkę, 80 gramów pokrojonego sera, oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać i nafaszerować ...

    więcej

    Świąteczny karp z serowo – pieczarkowym farszem
  • sos guacamole

    Andżela

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2008-08-26

    1. Awokado rozkrój, wyjmij pestkę, miąższ wydrąż łyżeczką, skrop sokiem z cytryny, rozgnieć widelcem. 2. Dodaj drobno pokrojoną cebulę, pomidora i papryczkę, zgnieciony czosnek, posiekaną kolendrę. 3. Przypraw do smaku.

    więcej

»kategorie: