Stromboli z serem żółtym i brokułami

Autor: Gość

Ocena

Twoja ocena

Stromboli z serem żółtym i brokułami

Składniki:

  • • 15 g świeżych drożdży
  • • łyżeczka cukru
  • • łyżeczka soli
  • • 3 łyżki ciepłej wody
  • • 500 g mąki pszennej tortowej typ 480 lub luksusowej typ 550
  • • szklanka letniej wody
  • &bul

Jak przygotować:

Drożdże pokruszyć, dodać cukier i 3 łyżki ciepłej wody, wymieszać. Tak przygotowany zaczyn przykryć i odstawić na 20 minut. Wymieszać mąkę z solą, dodać oliwę i wodę, wyrobić ciasto. Powinno być gęste, elastyczne i delikatnie lepić się do dłoni. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ser zetrzeć na tarce, brokuły wrzucić do osolonej, wrzącej wody i gotować przez około 3-4 minuty. Ciasto rozwałkować na prostokąty o wymiarach mniej więcej 20x30 cm. Na środek nałożyć farsz i zawinąć. Wierzch delikatnie ponacinać nożem, w kilku miejscach, wzdłuż krótszego boku. Bułki przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na około 30 minut – do momentu, aż wyraźnie zwiększą swoją objętość. Przed pieczeniem posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. Stromboli piec w temperaturze 200 stopni, przez około 25-30 minut do momentu zarumienienia się ciasta.
Smacznego!

Informacje dodatkowe

Kategoria: inne

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



inne: podobne przepisy

  • Podlaskie przysmaki na wielkanocny stół – babka ziemniaczana z serem ż&oac

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2016-03-24

    Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Odsączyć z nadmiaru wody. Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Połączyć z ziemniakami, dodać jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mąkę i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszać. ...

    więcej

     Podlaskie przysmaki na wielkanocny stół – babka ziemniaczana z serem ż&oac
  • Pesto bazyliowe

    snowLady

    10-20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2012-01-08

    1. W moździerzu lub blenderze zmiksuj bazylię. 2. Dodaj oliwę. 3. Wymieszaj z resztą składników

    więcej

    Pesto bazyliowe
  • Sos diabelski

    sylwusia

    do 10 minut, łatwe, 10-20zł, 2008-09-11

    5 łyżek majonezu ubić trzepaczką z łyżką koniaku, łyżką soku z cytryny i otartą skórką z cytryny. Wymieszać z 2 łyżkami pikantnego ketchupu i pieprzem cayenne. Przykryć i lekko schłodzić.

    więcej

  • Masło orzechowe

    Roslinka

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2008-08-07

    Orzeszki prażyć na suchej patelni aż do lekkiego zbrązowienia (nie przypalenia ;)). Zmielić w młynku do kawy, blenderze, szatkownicy, itp. Następnie dodać miód i olej w proporcjach zależnych od smaku. dokładnie wymieszać do uzyskania smarowalnej konsystencji.

    więcej

  • Imprezowy rarytas: Quiche z kurkami i świeżym cząbrem

    Szef Kuchni

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2017-07-21

    Mąkę przesiać przez sito i posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tarty wysmarowaną masłem. Na wierzch położyć papier do pieczenia, na papier dwie...

    więcej

»kategorie: