Salsa pomidorowa

Autor: mbc

Ocena

Twoja ocena

Salsa pomidorowa

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów Łowicz
  • 1-2 papryczki chili
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • po pół łyżeczki oregano i bazylii
  • garść świeżej kolendry
  • sól. pieprz. szczypta cukru
  • 2 ł

Jak przygotować:

Na rozgrzaną patelnię wlać olej i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek (nie zrumienić, bo będzie gorzki). Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zeszklenia. Wlać pomidory z puszki oraz resztę pokrojonych warzyw. Gotować przez 3 minuty. Doprawić bazylią, oregano, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Przelać sos do miksera, dodać kolendrę i krótko zblendować.

Informacje dodatkowe

Kategoria: inne

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: 10-20 minut

Porcja: 1miska

Trudność: łatwe

Przepis: znaleziony

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



inne: podobne przepisy

  • tortilla wg mnie:)

    kloi

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-04-18

    1.szklankę wody, szklankę mleka, jedno jajko, szczyptę soli, 2 lub 3 łyżki oleju zmieszać z taką ilością mąki aż powstanie konsystencja przypominająca śmietanę 2.No i na małej ilości oleju ( łyżce) smażyć naleśniki 3. 3 marchewki średniej wielkości pokroić w kosteczkę i gotować w słonej...

    więcej

  • Szybka owsianka z owocami

    kloi

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2009-10-11

    Płatki( 50g), mleko (300ml) i cynamon gotować na małym ogniu przez około 4 min- cały czas mieszając. Do tego dodać rodzynki i dalej gotować przez jakieś 3 min Zdjąć z ognia, dodać wcześniej pokrojone owoce.

    więcej

  • czerwona fasola ala "fasolka po bretońsku"

    Marta

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-09-01

    1.kiełbasę i cebulę podsmażyc na jednej patelni. 2.wrzucic czerwoną fasolę z puszki (nie odsączac). 3.dodac koncentrat, doprawic solą, jarzynką i pieprzem lub ostrą papryką. 4. w razie, gdyby było za gęste- dolac trochę wody.

    więcej

  • Sos koperkowy

    dori

    10-20 minut, średnie, do 10zł, 2008-09-11

    1. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy Vegetę i dodajemy 1/4 kostki margaryny. 2. Gdy wywar się zagotuje dodajemy drobno posiekany koperek. 3. W kubku mieszamy odrobinę wody z łyżką mąki i zaciągamy tym gotujący się wywar. 4. Dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.

    więcej

  • sosik, sos czosnkowy

    asienka

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2009-05-04

    W równych proporcjach wymieszać majonez, najlepiej dekoracyjny Winiary ze śmietanką 18% (np. 3 łyżki majonezu i 3 łyżki śmietany). Dodać wyciśnięte ząbki czosnku (więcej czosnku to bardziej intensywny sosik:)). Do tak przygotowanego sosu dodać zioła prowansalskie i...

    więcej

»kategorie: