Salsa pomidorowa

Autor: mbc

Ocena

Twoja ocena

Salsa pomidorowa

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów Łowicz
  • 1-2 papryczki chili
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • po pół łyżeczki oregano i bazylii
  • garść świeżej kolendry
  • sól. pieprz. szczypta cukru
  • 2 ł

Jak przygotować:

Na rozgrzaną patelnię wlać olej i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek (nie zrumienić, bo będzie gorzki). Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zeszklenia. Wlać pomidory z puszki oraz resztę pokrojonych warzyw. Gotować przez 3 minuty. Doprawić bazylią, oregano, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Przelać sos do miksera, dodać kolendrę i krótko zblendować.

Informacje dodatkowe

Kategoria: inne

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: 10-20 minut

Porcja: 1miska

Trudność: łatwe

Przepis: znaleziony

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



inne: podobne przepisy

  • Stromboli z serem żółtym i brokułami

    Gość

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2015-10-20

    Drożdże pokruszyć, dodać cukier i 3 łyżki ciepłej wody, wymieszać. Tak przygotowany zaczyn przykryć i odstawić na 20 minut. Wymieszać mąkę z solą, dodać oliwę i wodę, wyrobić ciasto. Powinno być gęste, elastyczne i delikatnie lepić się do dłoni. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką lub folią...

    więcej

    Stromboli z serem żółtym i brokułami
  • Chutney paprykowy

    pati

    powyżej 20 minut, dla orłów, 10-20zł, 2008-09-08

    1. Paprykę (po jednej żółtej i czerwonej), cebulę i jabłko oczyścić i pokroić w niewielką kostkę. Każdy ze składników odłożyć osobno. 2. Pomidory (dwa duże lub kilka małych) sparzyć, ściągnąć skórkę, usunąć pestki i posiekać. 3. Cebulę zeszklić na kilku łyżkach oleju, dodać...

    więcej

  • Prosty sos do frytek

    snowLady

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2010-01-15

    1.Mieszamy ketchup z majonezem, ilość wg uznania. 2.Kroimy bardzo drobno paprykę (najlepiej czerwoną). 3.Dodajemy niewielką ilość oregano. 4.Mieszamy wszystkie składniki.

    więcej

  • sosik, sos czosnkowy

    asienka

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2009-05-04

    W równych proporcjach wymieszać majonez, najlepiej dekoracyjny Winiary ze śmietanką 18% (np. 3 łyżki majonezu i 3 łyżki śmietany). Dodać wyciśnięte ząbki czosnku (więcej czosnku to bardziej intensywny sosik:)). Do tak przygotowanego sosu dodać zioła prowansalskie i...

    więcej

  • Sos orzechowy

    dori

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2008-09-11

    Drobno posiekany czosnek (2-3 ząbki) utrzeć z solą, cukrem i sokiem z cytryny. Wymieszać z połową szklanki majonezu i 1/4 szklanki białego wina. Dodać pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich. Wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki.

    więcej

»kategorie: