Polenta zapiekana z serem i pomidorkami koktajlowymi

Autor: Szef Kuchni

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • sól
  • pieprz
  • • 5 szklanek wody
  • • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
  • • 300 g pomidorków koktajlowych
  • • 300 g sera Gouda MSM Mońki
  • • 1 łyżka masła
  • • 1 mał

Jak przygotować:

Kaszkę kukurydzianą wsypać do zimnej, osolonej wody i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut, nie zapominając o mieszaniu. Gdy kaszka wchłonie całą wodę i będzie już miękka dodać masło i wymieszać. Niskie naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wyłożyć połowę polenty i równo rozprowadzić na całej powierzchni. Na wierzch wyłożyć połowę pomidorków, połowę starkowanego na grubych oczkach sera i część poszarpanego tymianku. Doprawić świeżo zmielonym pierzem. Następnie wyłożyć pozostałą część polenty, a na polentę pomidorki, tymianek i ser żółty. Zapiec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez około 20 minut.
Smacznego!

Informacje dodatkowe

Kategoria: inne

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4 porcje

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



inne: podobne przepisy

  • Pierożek a’la lasagne

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2013-10-22

    Międzybrodzki Makaron pierożek – 250 g Łopatka wieprzowa – ½ kg Cebula – 2 szt. Czosnek – 5 ząbków Pomidory pelati– 2 małe puszki Olej – 3 łyżki Sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie

    więcej

    Pierożek a’la lasagne
  • Faszerowana cukinia

    BiBi

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2008-09-13

    1. Cukinie przekrój wzdłuż na pół, wydrąż i oprósz solą. 2. Cebulę posiekaj i zrumień na oleju. 3. Z pomidorków usuń pestki, miąższ posiekaj. 4. Szynkę pokrój, połącz z cebulą, pomidorkami i posiekanym ząbkiem czosnku. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 5. Napełnij cukinie farszem i...

    więcej

  • Salsa pomidorowa

    mbc

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2017-05-23

    Na rozgrzaną patelnię wlać olej i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek (nie zrumienić, bo będzie gorzki). Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zeszklenia. Wlać pomidory z puszki oraz resztę pokrojonych warzyw. Gotować przez 3 minuty. Doprawić bazylią, oregano, solą, pieprzem i...

    więcej

    Salsa pomidorowa
  • krokiety z farszem

    kloi

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-04-18

    1. Zrobić ciasto naleśnikowe i usmażyć cienkie naleśniki 2. 10 dużych pieczarek umyć i zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w drobna kosteczkę 3. To samo zrobić z dwoma cebulami 4. Cebule i pieczarki wrzucić do garnka .. posolić, popieprzyć i smażyć na małej ilości oleju. 5. Jak już farsz będzie...

    więcej

  • Sos szczypiorkowy

    snowLady

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2011-12-16

    1.Na łyżeczce masła podgrzewamy śmietanę 12% - 18% procentową, 200 ml. 2.Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. 3.Dodajemy 2 łyżeczki pokrojonego szczypiorku. Smacznego! :)

    więcej

»kategorie: