Polenta zapiekana z serem i pomidorkami koktajlowymi

Autor: Szef Kuchni

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • sól
  • pieprz
  • • 5 szklanek wody
  • • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
  • • 300 g pomidorków koktajlowych
  • • 300 g sera Gouda MSM Mońki
  • • 1 łyżka masła
  • • 1 mał

Jak przygotować:

Kaszkę kukurydzianą wsypać do zimnej, osolonej wody i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut, nie zapominając o mieszaniu. Gdy kaszka wchłonie całą wodę i będzie już miękka dodać masło i wymieszać. Niskie naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wyłożyć połowę polenty i równo rozprowadzić na całej powierzchni. Na wierzch wyłożyć połowę pomidorków, połowę starkowanego na grubych oczkach sera i część poszarpanego tymianku. Doprawić świeżo zmielonym pierzem. Następnie wyłożyć pozostałą część polenty, a na polentę pomidorki, tymianek i ser żółty. Zapiec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez około 20 minut.
Smacznego!

Informacje dodatkowe

Kategoria: inne

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4 porcje

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



inne: podobne przepisy

  • Szparagi z serem gouda i boczkiem na cieście drożdżowym

    lekka pizza ze szparagami

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2016-06-29

    1.Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do letniej wody dodać cukier, drożdże i dokładnie wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. 2.Po tym czasie, powoli wlewając oliwę, zarobić elastyczne ciasto....

    więcej

  • PUSZYSTY OMLET Z JOGURTEM NATURALNYM, BANANEM I KIWI

    Żyj smacznie i zdrowo

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2016-04-07

    1.Oddziel żółtka od białek. Utrzyj żółtka z brązowym cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia na gładką masę. 2.W osobnej misce ubij pianę z białek, aż będzie sztywna. Powoli dodawaj pianę i delikatnie mieszaj z utartymi żółtkami. 3.Wlej masę na rozgrzaną...

    więcej

    PUSZYSTY OMLET Z JOGURTEM NATURALNYM, BANANEM I KIWI
  • Rozgrzewająca kawa według Pięciu Przemian

    gastrsfera

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2011-11-30

    Potrzebujesz: • tygielek z długą rączką, lub niewielki rondelek, do którego zmieści się szklanka wody • kawa sypana (3 łyżeczki) • łyżeczka miodu • szczypta cynamonu • odrobina imbiru • kilka goździków Przygotowanie: • Płyn podgrzewamy, by...

    więcej

    Rozgrzewająca kawa według Pięciu Przemian
  • sos guacamole

    Andżela

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2008-08-26

    1. Awokado rozkrój, wyjmij pestkę, miąższ wydrąż łyżeczką, skrop sokiem z cytryny, rozgnieć widelcem. 2. Dodaj drobno pokrojoną cebulę, pomidora i papryczkę, zgnieciony czosnek, posiekaną kolendrę. 3. Przypraw do smaku.

    więcej

  • Ekspresowe masło orzechowe

    zenon-a

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2008-08-30

    Zmiksowane orzeszki połączyć z rozgniecionym bananem. Doprawić do smaku wedle uznania.

    więcej