Pesto bazyliowe

Autor: snowLady (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Pesto bazyliowe

Składniki:

  • liście bazylii i z 1 krzaczka
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól do smaku
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 - 3 łyżki startego parmezanu
  • opcjonalnie garść orzeszków pinii

Jak przygotować:

1. W moździerzu lub blenderze zmiksuj bazylię.
2. Dodaj oliwę.
3. Wymieszaj z resztą składników


Informacje dodatkowe:

Najlepiej pesto podać z makaronem.

Informacje dodatkowe

Kategoria: inne

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: 10-20 minut

Porcja: ok 200 ml pesto dla

Trudność: średnie

Przepis: znaleziony

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



inne: podobne przepisy

  • Faszerowane papryki z żółtym serem

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2013-11-12

    Ugotować woreczek ryżu. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulkę, następnie dodać drobno posiekany czosnek. Jak cebulka zmięknie, dodać mięso mielone. Całość doprawić pieprzem i solą i podsmażać aż zacznie się przyrumieniać. Następnie wymieszać w misce ryż, podsmażane mięso z cebulką,...

    więcej

    Faszerowane papryki z żółtym serem
  • Szpinakowy placek

    Lidka

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2008-09-12

    1. Szpinak dokładnie umyj, osącz i dość grubo pokrój. 2. Na dużej patelni rozgrzej kilka łyżek masła, wrzuć szpinak, krótko podsmaż. 3. 5 jajek wbij do miski, utrzyj z pół szklanki mąki, 3 łyżkami śmietany, zmiażdżonymi ząbkami czosnku (4-5) i przyprawami. Masę połącz z przesmażonym...

    więcej

  • winegret (wersja podstawowa)

    zenon-a

    do 10 minut, łatwe, 10-20zł, 2008-08-07

    1. Do miski wsypać sól i pieprz, wlać ocet, mieszać, aż sól całkowicie się rozpuści. 2. Cienkim strumieniem wlewać oliwę, przez cały czas mieszając, aż składniki idealnie się połączą. 3. Dodać przyprawy i zioła.

    więcej

  • sos musztardowy

    goha

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2012-05-15

    1.jogurt (najlepiej grecki) przelać do miski 2.dodać po dużej łyżce musztardy ostrej (sarepska) i łagodnej (delikatesowa) 3.dodać max 1/2 słoika musztardy francuskiej 4.posolic i popieprzyć do smaku 5.jeżeli ktoś ma potrzebę można dodać łyzkę majonezu do smaku

    więcej

  • Suflet herbaciany

    gotująca

    powyżej 20 minut, średnie, do 10zł, 2011-08-04

    1. Herbatę zaparzyć w szklance wrzątku, przecedzić, a następnie schłodzić. 2. Z masła i mąki przygotować jasną zasmażkę. Następnie, mieszając, rozprowadzić ją zimną herbatą, a gdy zgęstnieje, dodawać po jednym żółtku, mieszając i nie doprowadzając masy do wrzenia. 3.Zdjąć z ognia i...

    więcej

»kategorie: