Karp wigilijny po luterańsku - tradycyjny przepis wrocławski

Autor: spacerownik

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • cebula
  • olej
  • liść laurowy
  • ciemne piwo
  • Ryba - karp (może być pstrąg)

Jak przygotować:

1 oczyszczony karp
6 listków laurowych
4 duże cebule
1 butelka ciemnego piwa
sól i pieprz do smaku

Cebulę zeszklić, dorzucić karpia i liście laurowe, zalać ciemnym piwem, dusić na małym ogniu przez około 30 minut, w międzyczasie soląc i pieprząc do smaku (zależy od wielkości karpia). W trakcie duszenia nie przykrywać, niech sos się zagęści (można też zagęścić mąką)


Informacje dodatkowe:

Jest to przepis wigilijny (ale nie tylko) z wrocławskiej kuchni regionalnej, nieznany nigdzie poza tym miastem, a po wymianie ludności po II wojnie światowej wyparty przez przepisy kresowe i zupełnie zapomniany. Szkoda, bo piwo nadaje szczególnej słodyczy karpiowi, szczególnie temu z podwrocławskiego Milicza, gdzie hoduje się najlepsze karpie w Polsce. Przepis został zaczerpnięty z kącika wrocławskiej kuchni regionalnej na portalu ttp://spacerownik.wroclawski.eu

Informacje dodatkowe

Kategoria: inne

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: 10-20 minut

Porcja: dla 4 osób

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



inne: podobne przepisy

  • Polenta zapiekana z serem i pomidorkami koktajlowymi

    Szef Kuchni

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2017-08-22

    Kaszkę kukurydzianą wsypać do zimnej, osolonej wody i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut, nie zapominając o mieszaniu. Gdy kaszka wchłonie całą wodę i będzie już miękka dodać masło i wymieszać. Niskie naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wyłożyć...

    więcej

  • Grillowy przysmak, czyli chleb nadziewany serem żółtym

    Gastrosfera

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2016-05-11

    Czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać z masłem, doprawić solą i pieprzem, dodać zioła. Chleb naciąć wzdłuż i wszerz (tak, aby powstały romby). Należy jednocześnie uważać, aby nie przeciąć spodu bochenka. W nacięcia głęboko wcisnąć masło czosnkowe i pokrojony w paski żółty ser. Można...

    więcej

  • Zdrowa owsianka

    Aga

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2017-10-06

    Zdrową owsiankę najlepiej przyrządzać na bazie suszonych owoców- taka cenna mieszanka dostarczy nam dużą dawkę błonnika, który ureguluje poziom cukru we krwi i zapewni na długo uczucie sytości. Najlepiej sprawdzą się suszone owoce- np. żurawina, ale również morele i śliwki,...

    więcej

    Zdrowa owsianka
  • sos musztardowy

    goha

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2012-05-15

    1.jogurt (najlepiej grecki) przelać do miski 2.dodać po dużej łyżce musztardy ostrej (sarepska) i łagodnej (delikatesowa) 3.dodać max 1/2 słoika musztardy francuskiej 4.posolic i popieprzyć do smaku 5.jeżeli ktoś ma potrzebę można dodać łyzkę majonezu do smaku

    więcej

  • Sposób na karkówkę z grilla

    Karolina Gużda

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-04-18

    Ok 400 g karkówki 1 łyżka Przyprawy do Karkówki KOTÁNYI 2 łyżki oliwy z oliwek 2 pomidory Sól Pieprz czarny KOTÁNYI z młynka Przygotowanie: Karkówkę pokroić w plastry i delikatnie rozbić. Przyprawę do Karkówki KOTÁNYI wymieszać z...

    więcej

    Sposób na karkówkę z grilla
»kategorie: