Karnawał na okrągło – czyli Zakręcona pizza

Autor: FlyPR

Ocena

Twoja ocena

Karnawał na okrągło – czyli Zakręcona pizza

Składniki:

  • Składniki 250 g mąki pszennej + do podsypania 150 ml mleka ciepłego (nie gorącego) 7 g drożdży suszonych 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka Oliwy z oliwek Extra Vergine marki Olitalia + 1 do

Jak przygotować:

Wykonanie:

1. Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól, cukier, oliwę oraz mleko. Ważne jest, aby mleko było tylko lekko ciepłe.
2. Całość wymieszaj i wyrób na elastyczne ciasto.
3. Utwórz kulę z ciasta, posmaruj je oliwą, przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, do podwojenia objętości.
3. Przygotuj sos. Oliwę rozgrzej, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklij, dodaj passatę i duś kilka minut do zagęszczenia się sosu. Na koniec dodaj pokrojoną bazylię, wymieszaj i zestaw z ognia.
4. Oliwki pokrój w plasterki.
5. Sery zetrzyj.
6. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Rozwałkuj, w razie potrzeby delikatnie podsyp mąką. Z uzyskanych krążków wytnij przy pomocy dużego talerza dwa okręgi.
7. Foremkę wysmaruj oliwą, ułóż 1 z okręgów, posmaruj sosem, posyp oliwkami i serem. Przykryj drugim blatem, lekko uciśnij.
8. Na środek ciasta ułóż małą kokilkę, natnij ciasto na 4 części, i te na kolejne. Skręcaj kolejne części tworząc spiralne kawałki.
9. Nagrzej piekarnik do 220°C, piecz pizzę na środkowej półce przez ok. 15 minut do zarumienienia się ciasta.
10. Podawaj pizzę z sosem, posypaną świeżą bazylią.


Informacje dodatkowe:

Zakręcona pizza (1 pizza, o średnicy ok. 27 cm)

Informacje dodatkowe

Kategoria: inne

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 1

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



inne: podobne przepisy

  • Pasta ze słonecznika

    Roslinka

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2008-08-07

    Ziarna słonecznika prażyć na suchej patelni z solą. Gdy zbrązowieją, gorące wsypać do blendera i zalać przegotowaną wodą tak, aby zakryła ziarna. Miksować do uzyskania konsystencji gęstej pasty.

    więcej

  • Czosnkowy dorsz

    Adi

    10-20 minut, średnie, do 10zł, 2008-09-13

    1. Ząbek czosnku obrać i posiekać. Filet z dorsza oprószyć solą, pieprzem i szczyptą ostrej, mielonej papryki, natrzeć posiekanym czosnkiem, z obu stron posypać łyżką mąki, jej nadmiar strzepnąć. 2. Małą cebulę obrać i posiekać. Łyżkę oliwy rozgrzać na patelni, włożyć rybę, posypać cebulą,...

    więcej

  • Rozgrzewająca kawa według Pięciu Przemian

    gastrsfera

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2011-11-30

    Potrzebujesz: • tygielek z długą rączką, lub niewielki rondelek, do którego zmieści się szklanka wody • kawa sypana (3 łyżeczki) • łyżeczka miodu • szczypta cynamonu • odrobina imbiru • kilka goździków Przygotowanie: • Płyn podgrzewamy, by...

    więcej

    Rozgrzewająca kawa według Pięciu Przemian
  • Salsa pomidorowa

    mbc

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2017-05-23

    Na rozgrzaną patelnię wlać olej i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek (nie zrumienić, bo będzie gorzki). Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zeszklenia. Wlać pomidory z puszki oraz resztę pokrojonych warzyw. Gotować przez 3 minuty. Doprawić bazylią, oregano, solą, pieprzem i...

    więcej

    Salsa pomidorowa
  • tortilla wg mnie:)

    kloi

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-04-18

    1.szklankę wody, szklankę mleka, jedno jajko, szczyptę soli, 2 lub 3 łyżki oleju zmieszać z taką ilością mąki aż powstanie konsystencja przypominająca śmietanę 2.No i na małej ilości oleju ( łyżce) smażyć naleśniki 3. 3 marchewki średniej wielkości pokroić w kosteczkę i gotować w słonej...

    więcej

»kategorie: