Imprezowy rarytas: Quiche z kurkami i świeżym cząbrem

Autor: Szef Kuchni

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • • 150 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • • 300 ml śmietanki 36%
  • • 4 jajka
  • • 3 gałązki cząbru
  • • sól i pieprz do smaku
  • • 250 g mąki pszennej
  • • 120 g zimnego

Jak przygotować:

Mąkę przesiać przez sito i posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tarty wysmarowaną masłem. Na wierzch położyć papier do pieczenia, na papier dwie garście surowej fasoli lub ryżu, w celu obciążenia. Piec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez 15 minut. Usunąć papier i obciążenie.

Kurki oczyścić i poddusić przez parę minut na maśle, razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, wymieszać i odstawić.
Śmietankę dokładnie rozmieszać z jajkami, następnie dodać utarty na grubym oczku ser i posiekany cząber. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz wymieszać. Tak przygotowaną masę wlać na podpieczony kruchy spód, a na wierzch wyłożyć wcześniej przygotowane kurki. Całość upiec w rozgrzanym do 180oC piekarniku, do zrumienienia (ok. 25 minut).
Smacznego!

Informacje dodatkowe

Kategoria: inne

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4 porcje

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



inne: podobne przepisy

  • Karnawał na okrągło – czyli Zakręcona pizza

    FlyPR

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2017-01-13

    Wykonanie: 1. Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól, cukier, oliwę oraz mleko. Ważne jest, aby mleko było tylko lekko ciepłe. 2. Całość wymieszaj i wyrób na elastyczne ciasto. 3. Utwórz kulę z ciasta, posmaruj je oliwą, przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw...

    więcej

    Karnawał na okrągło – czyli Zakręcona pizza
  • Podlaskie przysmaki na wielkanocny stół – babka ziemniaczana z serem ż&oac

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2016-03-24

    Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Odsączyć z nadmiaru wody. Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Połączyć z ziemniakami, dodać jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mąkę i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszać. ...

    więcej

     Podlaskie przysmaki na wielkanocny stół – babka ziemniaczana z serem ż&oac
  • Herbaciany duet z soli i łososia podany na grillowanej cukini

    czarna

    10-20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2010-10-06

    1.Łososia i solę pokroić na cienkie paski, oprószyć dokładnie herbatą, solą, białym pieprzem, połączyć razem tworząc plecionkę, odstawić na kilka godz. w chłodne miejsce. 2. Następnie piec ok. 10 min. w temp. 130 st. 3. Cukinię pokroić w plastry oprószyć solą, rozmarynem, usmażyć na ryglowanej...

    więcej

    Herbaciany duet z soli i łososia podany na grillowanej cukini
  • Napój imbirowy

    fraupilz

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-04-03

    1.Korzeń imbiru obrać i pokroić w kostkę. 2.Gotować co najmniej 15 min. 3.Wywar zmieszać z sokiem grejpfrutowym zaczynając od proporcji 1:1 aż do uzyskania odpowiednio ostrego, wystarczająco ciepłego i dostatecznie grejpfrutowego napoju. 4.Posłodzić miodem i wrzucić plasterek cytryny.

    więcej

    Napój imbirowy
  • Tarta grzybowa z sosem pieczarkowym

    Gastrosfera

    10-20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2013-08-08

    1. - cebula 1 średnia sztuka - masło 1 łyżka - podgrzybek świeży lub mrożony 250 g - kurki świeże lub mrożone 250 g - pieczarka świeża ...

    więcej

    Tarta grzybowa z sosem pieczarkowym
»kategorie: