Imprezowy rarytas: Quiche z kurkami i świeżym cząbrem

Autor: Szef Kuchni

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • • 150 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • • 300 ml śmietanki 36%
  • • 4 jajka
  • • 3 gałązki cząbru
  • • sól i pieprz do smaku
  • • 250 g mąki pszennej
  • • 120 g zimnego

Jak przygotować:

Mąkę przesiać przez sito i posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tarty wysmarowaną masłem. Na wierzch położyć papier do pieczenia, na papier dwie garście surowej fasoli lub ryżu, w celu obciążenia. Piec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez 15 minut. Usunąć papier i obciążenie.

Kurki oczyścić i poddusić przez parę minut na maśle, razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, wymieszać i odstawić.
Śmietankę dokładnie rozmieszać z jajkami, następnie dodać utarty na grubym oczku ser i posiekany cząber. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz wymieszać. Tak przygotowaną masę wlać na podpieczony kruchy spód, a na wierzch wyłożyć wcześniej przygotowane kurki. Całość upiec w rozgrzanym do 180oC piekarniku, do zrumienienia (ok. 25 minut).
Smacznego!

Informacje dodatkowe

Kategoria: inne

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4 porcje

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



inne: podobne przepisy

  • pizza

    kloi

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2009-04-18

    1. Do połowy szklanki przegotowanej ciepłej (nie za gorącej) wody dodać połowę paczuszki drożdży... i rozmieszać 2. Odstawić na chwilę w pobliżu jakiegoś ciepełka:) 3. W tym czasie przesiać sobie 2 szklaneczki mąki do miski 4. Do mąki dodać dwie szczypty soli. 5. Kiedy drożdże tak...

    więcej

  • Czosnkowy dorsz

    Adi

    10-20 minut, średnie, do 10zł, 2008-09-13

    1. Ząbek czosnku obrać i posiekać. Filet z dorsza oprószyć solą, pieprzem i szczyptą ostrej, mielonej papryki, natrzeć posiekanym czosnkiem, z obu stron posypać łyżką mąki, jej nadmiar strzepnąć. 2. Małą cebulę obrać i posiekać. Łyżkę oliwy rozgrzać na patelni, włożyć rybę, posypać cebulą,...

    więcej

  • napoj;sprite

    grazia

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2011-08-20

    1.dodać wszystko dodać wszystko do jedno-litrowej miarki i zamieszać łyżką. najlepiej smakuje latem z kostkami lodu. 2. 3.

    więcej

  • Sposób na karkówkę z grilla

    Karolina Gużda

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-04-18

    Ok 400 g karkówki 1 łyżka Przyprawy do Karkówki KOTÁNYI 2 łyżki oliwy z oliwek 2 pomidory Sól Pieprz czarny KOTÁNYI z młynka Przygotowanie: Karkówkę pokroić w plastry i delikatnie rozbić. Przyprawę do Karkówki KOTÁNYI wymieszać z...

    więcej

    Sposób na karkówkę z grilla
  • Tarta grzybowa z sosem pieczarkowym

    Gastrosfera

    10-20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2013-08-08

    1. - cebula 1 średnia sztuka - masło 1 łyżka - podgrzybek świeży lub mrożony 250 g - kurki świeże lub mrożone 250 g - pieczarka świeża ...

    więcej

    Tarta grzybowa z sosem pieczarkowym
»kategorie: