Imprezowy rarytas: Quiche z kurkami i świeżym cząbrem

Autor: Szef Kuchni

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • • 150 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • • 300 ml śmietanki 36%
  • • 4 jajka
  • • 3 gałązki cząbru
  • • sól i pieprz do smaku
  • • 250 g mąki pszennej
  • • 120 g zimnego

Jak przygotować:

Mąkę przesiać przez sito i posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tarty wysmarowaną masłem. Na wierzch położyć papier do pieczenia, na papier dwie garście surowej fasoli lub ryżu, w celu obciążenia. Piec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez 15 minut. Usunąć papier i obciążenie.

Kurki oczyścić i poddusić przez parę minut na maśle, razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, wymieszać i odstawić.
Śmietankę dokładnie rozmieszać z jajkami, następnie dodać utarty na grubym oczku ser i posiekany cząber. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz wymieszać. Tak przygotowaną masę wlać na podpieczony kruchy spód, a na wierzch wyłożyć wcześniej przygotowane kurki. Całość upiec w rozgrzanym do 180oC piekarniku, do zrumienienia (ok. 25 minut).
Smacznego!

Informacje dodatkowe

Kategoria: inne

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4 porcje

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



inne: podobne przepisy

  • Pesto bazyliowe

    snowLady

    10-20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2012-01-08

    1. W moździerzu lub blenderze zmiksuj bazylię. 2. Dodaj oliwę. 3. Wymieszaj z resztą składników

    więcej

    Pesto bazyliowe
  • sosik, sos czosnkowy

    asienka

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2009-05-04

    W równych proporcjach wymieszać majonez, najlepiej dekoracyjny Winiary ze śmietanką 18% (np. 3 łyżki majonezu i 3 łyżki śmietany). Dodać wyciśnięte ząbki czosnku (więcej czosnku to bardziej intensywny sosik:)). Do tak przygotowanego sosu dodać zioła prowansalskie i...

    więcej

  • Tarta z boczkiem i orzechami w karmelu

    Szef Kuchni

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2017-06-20

    Mąkę posiekać z masłem. Dodać jajko, sól, wodę i zarobić ciasto. Włożyć do lodówki na 15 minut. Następnie rozwałkować i wyłożyć ciastem blaszkę do pieczenia tart, wysmarowaną masłem. Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem i piec przez około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do...

    więcej

    Tarta z boczkiem i orzechami w karmelu
  • Gulasz rybny biały z chrustem z Szynki Dojrzewającej

    Autorka

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2016-10-04

    1.Marchew, pietruszkę i seler - obrać, następnie pokroić w paseczki grubości frytki. Cebulę pokroić w kostkę, później warzywa podsmażyć na oleju. Dodać mąkę, chwilkę podsmażyć, zalać zimną wodą i wymieszać. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku, szczyptę gałki...

    więcej

    Gulasz rybny biały z chrustem z Szynki Dojrzewającej
  • Ekspresowe masło orzechowe

    zenon-a

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2008-08-30

    Zmiksowane orzeszki połączyć z rozgniecionym bananem. Doprawić do smaku wedle uznania.

    więcej

»kategorie: