Grillowy przysmak, czyli chleb nadziewany serem żółtym

Autor: Gastrosfera

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • - bochenek chleba (niekrojony)
  • - 100 g masła
  • - 3-4 ząbki czosnku
  • - 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • - świeża bazylia lub oregano (ewentualnie suszone zioła)
  • - sól. pieprz

Jak przygotować:

Czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać z masłem, doprawić solą i pieprzem, dodać zioła. Chleb naciąć wzdłuż i wszerz (tak, aby powstały romby). Należy jednocześnie uważać, aby nie przeciąć spodu bochenka. W nacięcia głęboko wcisnąć masło czosnkowe i pokrojony w paski żółty ser. Można ułatwić sobie tę czynność – rozcięcia możemy delikatnie rozchylać długim nożem. Chleb zwinąć w folię aluminiową i zapiekać w temperaturze ok. 180°C przez 20 minut. Następnie rozwinąć folię i znów włożyć do piekarnika na około 10 minut, do momentu zarumienienia się skórki.
Faszerowany chleb można przygotować również na grillu, należy jednak pamiętać o tym, aby szczelnie owinąć go folią aluminiową, a czas pieczenia dostosować do temperatury i chrupkości, jaką chcemy uzyskać.
Smacznego!

Informacje dodatkowe

Kategoria: inne

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: 10-20 minut

Porcja: 4

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



inne: podobne przepisy

  • Dip serowy do nachosów i innych przekąsek

    Gastrosfera

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2016-02-29

    Do garnka wlać mleko i włożyć serki topione. Całość podgrzać na małym ogniu i mieszać aż do połączenia składników w jednolitą całość. Następnie dodać paprykę i parmezan. Wymieszać i podawać z nachosami. Smacznego!

    więcej

    Dip serowy do nachosów i innych przekąsek
  • Sos z jabłek i cebuli

    hefalump

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2008-07-03

    Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, podzielić owoce na kawałki. Cebule obrać, poszatkować i razem z jabłkami podsmażyć na oleju, podlać wodą i dusić około 10 minut. Ostudzić, zmiksować, doprawić przyprawami.

    więcej

  • Sos chrzanowy Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy!

    Sos chrzanowy

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2016-07-12

    1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 2. Smacznego!

    więcej

    Sos chrzanowy Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy!
  • Napój imbirowy

    fraupilz

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-04-03

    1.Korzeń imbiru obrać i pokroić w kostkę. 2.Gotować co najmniej 15 min. 3.Wywar zmieszać z sokiem grejpfrutowym zaczynając od proporcji 1:1 aż do uzyskania odpowiednio ostrego, wystarczająco ciepłego i dostatecznie grejpfrutowego napoju. 4.Posłodzić miodem i wrzucić plasterek cytryny.

    więcej

    Napój imbirowy
  • napoj;sprite

    grazia

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2011-08-20

    1.dodać wszystko dodać wszystko do jedno-litrowej miarki i zamieszać łyżką. najlepiej smakuje latem z kostkami lodu. 2. 3.

    więcej

»kategorie: