Grillowy przysmak, czyli chleb nadziewany serem żółtym

Autor: Gastrosfera

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • - bochenek chleba (niekrojony)
  • - 100 g masła
  • - 3-4 ząbki czosnku
  • - 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • - świeża bazylia lub oregano (ewentualnie suszone zioła)
  • - sól. pieprz

Jak przygotować:

Czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać z masłem, doprawić solą i pieprzem, dodać zioła. Chleb naciąć wzdłuż i wszerz (tak, aby powstały romby). Należy jednocześnie uważać, aby nie przeciąć spodu bochenka. W nacięcia głęboko wcisnąć masło czosnkowe i pokrojony w paski żółty ser. Można ułatwić sobie tę czynność – rozcięcia możemy delikatnie rozchylać długim nożem. Chleb zwinąć w folię aluminiową i zapiekać w temperaturze ok. 180°C przez 20 minut. Następnie rozwinąć folię i znów włożyć do piekarnika na około 10 minut, do momentu zarumienienia się skórki.
Faszerowany chleb można przygotować również na grillu, należy jednak pamiętać o tym, aby szczelnie owinąć go folią aluminiową, a czas pieczenia dostosować do temperatury i chrupkości, jaką chcemy uzyskać.
Smacznego!

Informacje dodatkowe

Kategoria: inne

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: 10-20 minut

Porcja: 4

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



inne: podobne przepisy

  • Suflet herbaciany

    gotująca

    powyżej 20 minut, średnie, do 10zł, 2011-08-04

    1. Herbatę zaparzyć w szklance wrzątku, przecedzić, a następnie schłodzić. 2. Z masła i mąki przygotować jasną zasmażkę. Następnie, mieszając, rozprowadzić ją zimną herbatą, a gdy zgęstnieje, dodawać po jednym żółtku, mieszając i nie doprowadzając masy do wrzenia. 3.Zdjąć z ognia i...

    więcej

  • Sos szczypiorkowy

    snowLady

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2011-12-16

    1.Na łyżeczce masła podgrzewamy śmietanę 12% - 18% procentową, 200 ml. 2.Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. 3.Dodajemy 2 łyżeczki pokrojonego szczypiorku. Smacznego! :)

    więcej

  • Sos koperkowy

    dori

    10-20 minut, średnie, do 10zł, 2008-09-11

    1. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy Vegetę i dodajemy 1/4 kostki margaryny. 2. Gdy wywar się zagotuje dodajemy drobno posiekany koperek. 3. W kubku mieszamy odrobinę wody z łyżką mąki i zaciągamy tym gotujący się wywar. 4. Dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.

    więcej

  • omlet

    martucha984

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2009-06-01

    1.dwa jajka rozbic na talerzu, ubić trzepaczka lub mikserem 2.na rozgrzany olej na patelni wylać ubite jajka, smażyć aż bedzie kolor rumiany 3.przewrócić na drugą stronę, dodać szynke i żółty ser, smażyć aż ser się nie roztopi 4.gotowe dane wyłożyć na talerz, dodać pokrojonego pomidora,...

    więcej

  • Letnia zapiekanka z papryką

    gastrosfera

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2015-08-06

    Bułkę posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku, aby nabrała aromatu. Pieczarki i cebulę drobno posiekać i lekko podsmażyć na oliwie, następnie ułożyć na bułce i posypać obficie serem. Papryki i kiełbaskę i brokuła pokroić i położyć na wierzchu. Zapiekankę włożyć na kilka minut do piekarnika...

    więcej

    Letnia zapiekanka z papryką
»kategorie: