Podlaskie przysmaki na wielkanocny stół – babka ziemniaczana z serem ż&oac

Autor: Gastrosfera

Ocena

Twoja ocena

 Podlaskie przysmaki na wielkanocny stół – babka ziemniaczana z serem ż&oac

Składniki:

  • - 400 g sera Podlaskiego MSM Mońki
  • - 1.5 kg ziemniaków
  • - 150 g boczku wędzonego parzonego

Jak przygotować:

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Odsączyć z nadmiaru wody.
Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Połączyć z ziemniakami, dodać jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mąkę i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Blaszki "keksówki" wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Układać warstwami, na przemian masę ziemniaczaną i plastry sera. Wierzch babki udekorować paseczkami sera. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 60 minut.

Informacje dodatkowe

Kategoria: inne

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja:

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



inne: podobne przepisy

  • Żytnie bułeczki z serem żółtym

    Redaktor

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2017-01-31

    Mąkę, drożdże, sól, cukier i olej połączyć w misce. Następnie wlać wodę i zagnieść ciasto do uzyskania jednolitej masy. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 1 godzinę. Masę podzielić na małe, równej wielkości kulki. Na blachę wyłożyć papier do...

    więcej

    Żytnie bułeczki z serem żółtym
  • pieczona ryba w folii

    Gosia

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2011-09-25

    Przygotowanie trwa 3 min:) 1. filet rybny rozmrażamy, osączamy i układamy na folii. Dodajemy łyżeczkę masła i posypujemy wszystkimi przyprawami jakie mamy - najlepiej smakuje z vegetą. Zamykamy ściśle folię i wkładamy do blachy 2. pieczemy w temp. 200 stopni przez 20 min

    więcej

  • kompot z rabarbarem

    ania

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2008-06-02

    Wlać do garnka wodę. W czasie gdy będzie się ona gotować, rabarbar i jabłka pokroić w dużą kostkę. Gdy woda będzie wrzeć wsypać cukier, zamieszać i dodać owoce. Gotować 8-10 minut, nastepnie wyłączyć gaz i zostawić pod przykryciem koło 15minut. Doskonały na upalne popołudnia, oczywiście...

    więcej

  • Grzanki francuskie

    Yossarian

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2008-06-11

    Rozbełtać jajka z mlekiem (~pół jajka i łyżka mleka na grzankę), ewentualnie dosypać przyprawy (papryka, oregano, bazylia czy co komu pasi). Kolejne kromki zostawiać w mleku z jajkami do nasiąknięcia. Następnie pokryć je sobie warzywami wg upodobania i przykryć plastrem żółtego...

    więcej

  • Chutney paprykowy

    pati

    powyżej 20 minut, dla orłów, 10-20zł, 2008-09-08

    1. Paprykę (po jednej żółtej i czerwonej), cebulę i jabłko oczyścić i pokroić w niewielką kostkę. Każdy ze składników odłożyć osobno. 2. Pomidory (dwa duże lub kilka małych) sparzyć, ściągnąć skórkę, usunąć pestki i posiekać. 3. Cebulę zeszklić na kilku łyżkach oleju, dodać...

    więcej

»kategorie: